News

Aplicația care îți șterge conținutul telefonului dacă ajunge pe mâinile poliției

12.05.2021 | 15:48
Aplicația care îți șterge conținutul telefonului dacă ajunge pe mâinile poliției
Aplicația care îți șterge conținutul telefonului dacă ajunge pe mâinile poliției. Sursa foto: anti_hh, pixabay.com.
ADVERTISEMENT

O nouă aplicație pentru telefoanele mobile poate șterge conținutul acestora dacă ajung în mâinile poliției.

Aplicația care ține departe polițiștii de conținutul telefonului tău

Telefonul mobil este, în prezent, o adevărată mină de aur în ceea ce privește informațiile despre posesor. Dacă ai probleme ceva mai serioase cu legea, poți fi sigur că telefonul tău va fi între primele lucruri de care poliția se va preocupa.

Autoritățile din mai multe state ale lumii au deja acces la unelte și programe de ultimă generație, prin intermediul cărora pot accesa conținutul unor telefoane blocate.

ADVERTISEMENT

Pentru a contracara această posibilitate, un cercetător a creat o aplicație care blochează folosirea unor astfel de unelte și care șterge datele de pe telefonul tău.

Matt Bergin lucrează la firma de securitate KoreLogic și este creatorul aplicației LockUp. Aceasta este creată pentru a împiedica aplicații precum Cellebrite să pătrundă în interiorul unui telefon blocat.

ADVERTISEMENT

Bergin spune că LockUp nu este destinată să devină o piedică în fața legii. ”Ideea din spatele LockUp nu este să creeze un spațiu sigur pentru răufăcători”, a declarat acesta, conform indiatoday.in.

Cum funcționează această aplicație? Destul de simplu, după spusele creatorului. Odată instalată pe telefon, aplicația supraveghează orice alt nou program descărcat pe smartphone-ul utilizatorului.

ADVERTISEMENT

LockUp, un răspuns la temerile ridicate cu privire la Cellebrite

Ulterior, aplicația scanează întregul ecosistem pentru hash-uri, fișiere suspicioase și ”certificate metadata asociate cu aplicația.” În caz că nu găsește aceste certificate, LockUp va reseta la setările din fabrică telefonul, în încercarea de a scăpa de aplicația malițioasă pe care a identificat-o.

Matt Bergin a decis să creeze această aplicație după numeroasele critici apărute la adresa Cellebrite. Acest program dezvoltat de o echipă israeliană este departe de a fi perfect. De fapt, datele extrase cu ajutorul său pot fi manipulate, astfel că eventualele dovezi într-un caz penal ar putea fi grav alterate, fie în favoarea, fie în defavoarea inculpatului.

ADVERTISEMENT

Cellebrite este cel mai mare furnizor de software criminalistic către guvernele mai multor țări din lume, iar datele obținute prin aplicația acestora sunt acceptate ca probe la procese. Asta, alături de potențialul de manipulare a datelor, ridică semne de întrebare cu privire la veridicitatea eventualelor probe.

Aplicația LockUp încă nu a fost publicată în magazinul Google, fiind disponibilă doar sub forma unor linii de cod pe Github, ce așteaptă să fie împachetate într-un fișier instalabil.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri