News

Aproape 200 de persoane au fost arestate în Turcia, după cutremur. Majoritatea sunt constructori corupți

Aproape 200 de persoane au fost arestate în Turcia, după cutremurele care au ucis peste 40.000 de oameni, majoritatea fiind constructori.
26.02.2023 | 17:20
Aproape 200 de persoane au fost arestate in Turcia dupa cutremur Majoritatea sunt constructori corupti
Cutremur în Turcia lăsat cu sute de arestări. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile consideră că 184 de persoane sunt direct responsabile de această dramă, care putea fi evitată dacă blocurile care s-au dărâmat ar fi fost construite ca la carte. Mai mult, alte 600 de persoane, majoritatea constructori corupți, sunt anchetate.

Sute de arestări în Turcia după cutremure

”Peste 600 de persoane sunt anchetate în Turcia în legătură cu clădirile care s-au prăbuşit în urma cutremurului din 6 februarie, au anunţat autorităţile turce. Cel puţin 180 de oameni au fost reţinuţi”, transmit autoritățile din Turcia, citate de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Peste 170.000 de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate în Turcia în urma cutremurelor puternice din februarie. Ministrul Mediului, Murat Kurum, a declarat în urmă cu mai multe zile că doar în regiunea Hatay 24.921 de clădiri s-au prăbușit.

Ministrul justiției Bekir Bozdag a transmis că 184 de suspecți, printre care constructori și proprietari de imobile au fost deja arestați. Printre aceștia se numără și un primar, conform presei din Turcia, însă sunt șanse ca numărul politicienilor implicați să fie mai mare.

ADVERTISEMENT

Experții avertizau de ani de zile că multe clădiri noi nu sunt sigure, însă strigătul lor a fost ignorat de autorități, în multe cazuri corupția dintre politicieni și constructori fiind mult prea puternică. Conform ultimului bilanț oficial aproximativ 50.000 de oameni au murit în Turcia în urma cutremurelor.

Cutremurul de 7.8 de la începutul lunii februarie din Turcia a fost urmat de 6.210 de replici, peste 460.000 de oameni fiind evacuați pentru a fi feriți de pericole. Autoritățile au montat în zonele instalate peste 216.000 de corturi, în timp ce 20.000 de salvatori s-au implicat pentru a găsi supraviețuitori sub betoane.

ADVERTISEMENT

”În taberele de sinistraţi cu corturi sau containere, dar şi în casele de oaspeţi publice, sunt găzduite peste un milion de persoane afectate de cutremure”, transmitea Yunus Sezer, şeful agenţiei guvernamentale AFAD. Cu toate acestea, mulți oameni au fost nemulțumiți pentru că au existat zone, în special cele locuite de kurzi, unde autoritățile nu s-au omorât cu ajutorul dat.

De altfel, această situație ar putea să-l coste la viitoarele alegeri pe Recep Erdogan, cel perceput ca un mic dictator în zonă. Situația a fost explicată de expertul în relații internaționale Ștefan Popescu, pentru Radio Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

”Nu s-au prăbușit doar clădiri noi, dar perioada de când se află Recep Tayyip Erdoğan la putere a fost caracterizată de urbanizare masivă. Dacă nu este sigur că va câștiga, fără îndoială va muta data alegerilor. Chiar și în zonele care nu au fost afectate de cutremur s-a produs o fisură foarte gravă la nivelul încrederii față de regim”, explică Ștefan Popescu.

ADVERTISEMENT