În prim-plan apar Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene din sudul Rusiei, dar și Evgheni Prigojin, care se află la conducerea mercenarilor din Grupul Wagner. Ei au criticat în termeni duri conducerea armatei ruse din cauza ordinului de retragere de sâmbătă.
Lîman este considerat un oraș-cheie din estul Ucrainei, iar nemulțumirile cu privire la retragerea forțelor ruse din acest punct strategic arată disensiunile de la vârful elitei rusești. Conform nytimes.com, acest semn vine deși Kremlinul încearcă să proiecteze o imagine de forță și unitate.
Ramzan Kadîrov a scris pe Telegram că cei mai înalți responsabili militari ai Rusiei au “acoperit” un general “incompetent” care ar trebui “trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge“. Un mesaj asemănător a avut și Evgheni Prigojin.
Omul de afaceri și totodată un apropiat de-ai lui Vladimir Putin a transmis: “Trimiteți toate aceste gunoaie desculțe, cu mitraliere, direct pe front.” Jurnaliștii americani au notat că a fost o referire care ar fi țintit liderii militari ai Rusiei.
Inclusiv ministrul apărării, Serghei Shoigu, a fost din ce în ce mai criticat în ultimele luni de bloggerii ruși prorăzboi. Aceștia îi consideră birocrați corupți pe mulți dintre generalii ruși. Criticile s-au extins după retragerea uimitoare a Rusiei în nord-estul Ucrainei, luna trecută, pe fondul contraofensivei lansate de Kiev.
Totuși, furia transmisă sâmbătă, după ce Rusia a pierdut orașul Lîman, un nod feroviar-cheie, a atras atenția, conform sursei citate. Aici s-a ajuns pentru că acum nu au mai fost critici doar pe rețelele de socializare, ci și din partea unor aliați de rang înalt ai lui Putin.
Ei au subliniat că retragerea din Lîman a fost o rușine majoră pentru Kremlin, mai ales că a venit la doar 24 de ore după festivitățile de la Moscova, în contextul anexării a patru regiuni ucrainene.
Orașul Lîman din regiunea Donețk face parte din teritoriul anexat pe care Putin l-a descris în discursul său de vineri ca fiind “Novorossiya” (n.r. – Noua Rusie), prezentându-l ca făcând parte din centrul istoric al țării.
Faptul că trupele sale s-au retras de acolo doar o zi mai târziu i-a șocat pe comentatorii ruși prorăzboi, care au interpretat retragerea ca pe un semn că retorica măreață și agresivă a guvernului lor nu corespunde realității.
În timp ce știrile despre o iminentă debandadă în Lîman circulau pe rețelele de socializare, Yegor Kholmogorov, un expert naționalist, a scris pe Telegram că “orice retragere va părea de rău augur pe fundalul evenimentelor de ieri de la Moscova“.
După ce Rusia a confirmat retragerea, Evgheni Primakov, șeful unei agenții guvernamentale care gestionează legăturile cu rușii din străinătate, a scris pe Telegram că “am dat un oraș rusesc inamicului” pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Totuși, criticile lui Kadîrov și ale lui Prigozhin – figuri influente în efortul de război al Rusiei și care operează independent de Ministerul Apărării – au avut cea mai mare importanță.
Altfel, amintim că una dintre preocupările Occidentului este că Vladimir Putin ar putea decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, o posibilitate la care a făcut aluzie.
Oficialii americani pregătesc scenarii în cazul în care președintele Rusiei ar decide să folosească o armă nucleară tactică pentru a compensa recentele eșecuri ale trupelor rusești din Ucraina.
În acest sens au emis avertismente dure către liderul rus cu privire la consecințele catastrofale ale unei astfel de acțiuni. În postarea de sâmbătă, Kadîrov a devenit unul dintre primii oficiali ruși care a cerut în mod deschis utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei.
“Nu știu ce îi raportează Ministerul rus al Apărării comandantului suprem, dar după părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de graniță și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut“, a scris Kadîrov.