News

„Arădeanca”, păpușa copilăriei în comunism! Ce s-a ales de prima fabrică de jucării din țară

„Arădeanca”, păpușa copilăriei în comunism a supraviețuit încercărilor financiare și a rămas pe piață într-o luptă cu jucăriile din export
26.08.2021 | 16:19
Aradeanca papusa copilariei in comunism Ce sa ales de prima fabrica de jucarii din tara
Păpușile Arădeanca se găsesc în continuare în magazine. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Puține fabrici din perioada comunistă au reușit să scape de „furia” capitalismului și mai toate au avut probleme financiare destul de mari. Una dintre ele este și celebra „Arădeanca”, locul unde se realizau cele mai frumoase păpuși românești ale perioadei. Aventura a început în 1949, an în care la Arad a fost construită prima fabrică de jucării din țară.

Culmea, chiar și după Revoluție, aceasta a continuat să funcționeze și să rămână un nume important pe piață. Mai mult decât atât, afacerea era una profitabilă și zilnic lucrau în producție peste o mie de angajați. De altfel, calitatea produselor realizate aici era una aparte și lăudată chiar și de străini.

ADVERTISEMENT

„Arădeanca”, păpușa dorită de copii în comunism!

Aproape că nu a existat fetiță care să nu primească în perioada comunistă celebra păpușă. De altfel, opțiunile erau limitate, însă „Arădeanca” reprezenta o certitudine a calității. Păpușile de aici erau atât de apreciate, încât în anii ’80 mergeau serios la export.

Interesant este că nu o făceau doar în țările sovietice, preferate în acele vremuri, ci și în Marea Britanie. Există de atunci mai multe legende legate de păpușile din această fabrică. Astfel, puteai să-ți cumperi o haină de blană pentru câteva exemplare de la “Arădeanca”, dacă erai un negociator bun și ajungeai într-un târg din Moscova.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se trimiteau vapoare întregi de păpuși în Africa, de acolo de unde acestea se întorceau cu materii prime sau fructe. Concret, păpușile „Arădeanca” erau un bun de export aparte al României, un bun folosit deseori în tranzacțiile țării.

Colecționarii sau nostalgicii pot sta liniștiți – păpușile produse în fabrica de la Arad sunt în continuare în producție. Este adevărat că s-au mai schimbat modelele, dar linia și trăsăturile n-au suferit prea multe modificări. Fabrica propune mai multe tipuri care pot fi găsite în hipermarketurile din întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Ce probleme a avut prima fabrică de jucării din România

La zece ani de la Revoluţie, „Arădeanca” a sărbătorit nu mai puțin de jumătate de secol de existență. Era o perioadă foarte bună, una în care fabrica se prezenta cu o gamă diversă de produse. Interesant este că atunci, „Arădeanca” nu producea numai jucării, ci și articole de sport, articole de uz casnic sau tehnico-sanitare.

Au urmat însă ani dificili, ani în care fabrica a înregistrat pierderi destul de mari. Totul a culminat cu insolvența din 2013, an în care, SC Arădeanca SA era deţinută de SIF Banat-Crişana, într-o proporție de 39,6%, trei acţionari PAS care aveau 40%, dar şi aproximativ 1.200 de persoane fizice.

ADVERTISEMENT

Aceștia au primit gratuit acţiuni în urma procesului de privatizare în masă și n-au avut pe moment forța financiară să țină pe o linie de plutire fabrica. Cu toate acestea, producția a continuat la adăpostul unei alte firme înființată de foști directori ai întreprinderii.

„Avem acum suficienți angajați pentru a asigura producția, suntem ok, suntem în regulă. Păpușile, după cum puteți vedea, sunt în hipermarketuri, există și asta e cel mai important. Facem și ornamente de grădină, le găsiți pe toate în magazine”, a declarat pentru FANATIK un reprezentant al fabricii.

Nadia, păpușa de 10, modelul cel mai căutat

De departe succesul de casă și cea mai căutată păpușă a fost Nadia. Astfel, comuniștii și-au dat acordul ca aceasta să intre în producție la puțin timp după ce Nadia Comăneci uimea întreaga lume și obținea primul 10 din istoria gimnasticii la Jocurile Olimpice.

De remarcat că păpușa a fost propusă atât pe piața internă, cât și în străinătate. Echipată în trening de culoare albă, pe care era inscripționat România, păpușa a fost vândută în mii de exemplare. Comercializată în acea perioadă și „pe sub mână”, prețul ei era unul serios. Astfel, chiar și la negru ajungea să coste și peste o sută de lei.

În urmă cu zece ani de zile, conducerea a luat decizia să lanseze o nouă variantă, una care să poarte la gât replica fidelă a medaliei cucerită de Nadia Comăneci la Montreal. Aceasta urma să fie legată cu un șnur tricolor.

De asemenea, tot cam pe atunci, fabrica a început să producă păpuşi cu numele unor vedete. Astfel, la standuri au ajuns mai multe VIP-uri. Printre ele s-a aflat și fosta gimnastă Andreea Răducan. Cleopatra Stratan și Oana Zăvoranu au fost și ele prezente în oferta fabricii „Arădeanca”.

Cât costă păpușile „Arădeanca”

Pe cel mai cunoscut site de vânzări, păpușile de la Arădeanca sunt comercializate în prezent cu prețuri de la 40 de lei și până la aproape 200. Astfel, „Ioana, blondă” scoate părinților din buzunare 69 de lei. „Cătălina, brunetă” este cu 10 lei mai puțin, în timp ce „Cătălina mireasă” costă 69 de lei.

„Maria, brunetă în costum național” este unul dintre cele mai scumpe produse ale fabricii. Aceasta se vinde cu 159 de lei. Oamenii n-au ezitat și au lăsat review-uri foarte bune, recenzii prin care au arătat că micuții de astăzi îndrăgesc păpușile fabricii

. „Este foarte frumoasă. Are corpul moale și capul foarte drăgălaș. Toate păpușile Arădeanca sunt reușite. Si nepoatei mele i-au plăcut foarte mult. Recomand!”, a notat Ungureanu Emilia.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care...
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care îl conduci
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii