News

Arash-2, drona iraniană cu care rușii vor să schimbe cursul războiului. Transportă de cinci ori mai mulți explozibili și e inspirată de un personaj mitologic

Noile drone pe care Iranul vrea să i le trimită Rusiei transportă de cinci ori mai mulți explozibili decât cele actuale. Povestea lui Arash-2, arma ce poartă numele unui războinic
02.11.2022 | 17:18
Arash2 drona iraniana cu care rusii vor sa schimbe cursul razboiului Transporta de cinci ori mai multi explozibili si e inspirata de un personaj mitologic
Arash-2, drona iraniană cu care rușii vor să schimbe cursul războiului Foto: lb.ua
ADVERTISEMENT

Serviciile de informații militare ucrainene au dezvăluit că Iranul intenționează să trimită peste 200 de drone de luptă forțelor ruse, inclusiv noua dronă de luptă a Iranului, Arash-2.

Arash-2 are o rază de acțiune de 2.000 km

Experții militari ucraineni susțin că un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federația Rusă la începutul acestei luni. Într-o postare pe Telegram se arată că vehiculele aeriene fără pilot vor fi livrate prin Marea Caspică, în portul Astrahan.

ADVERTISEMENT

Serviciile de informații ucrainene mai arată că dronele sunt expediate într-o stare dezasamblată și, odată intrate pe teritoriul Rusiei, vor fi reasamblate, revopsite și aplicate cu marcaje rusești, transmite CNN.

În completarea acestor informații, canalul american citează oficiali occidentali care monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului și spun că regimul de la Teheran pregătește un important transport naval de drone și rachete balistice, cu direcția Rusia.

ADVERTISEMENT

Orice desfășurare rusă a dronei Arash-2 în războiul din Ucraina ar putea pune și mai multă presiune asupra apărării aeriene deja suprasolicitate a țării, mai transmite sursa citată.

În momentul de față se știe că drona de luptă Arash-2 poate transporta de cinci ori mai mulți explozibili decât Shahed, folosită pe scară largă până acum, în atacarea obiectivelor de infrastructură ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Existența dronei Arash-2 a fost cunoscută pentru prima dată în 2019, dar capacitățile sale exacte rămân necunoscute, deși Iranul se laudă că au o rază de acțiune de 2.000 km.

Drona poartă numele lui Arash Arcașul, un personaj eroic din mitologia iraniană. Legenda spune că acesta a tras o săgeată care a zburat toată dimineața și a căzut la prânz la 2.250 de kilometri distanță. Când Arash și-a eliberat arcul, ar fi căzut la pământ și a murit, mai spune legenda.

ADVERTISEMENT

Din 13 septembrie, când rușii au folosit pentru prima dată drone de atac împotriva Ucrainei, Forțele de Apărare Aeriană ale Forțelor Armate Ucrainene au doborât peste 300 de drone, dar altele zeci au reușit să-și atingă țintele și să distrugă infrastructura energetică vitală.

ADVERTISEMENT