News

UE face promisiuni pe spatele României. Comisar european: “Țările vecine îi vor furniza energie Ucrainei”

UE anunță că România e pregătită să-i furnizeze Ucrainei energie electrică. Comisarul european pentru energie îi face promisuni Kievului.
01.11.2022 | 18:51
UE face promisiuni pe spatele Romaniei Comisar european Tarile vecine ii vor furniza energie Ucrainei
România ar putea fi obligată să-i dea energie Ucrainei Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Dacă rușii continuă să deterioreze infrastructura energetică a Ucrainei și țara se confruntă cu o lipsă acută de electricitate, Uniunea Europeană este gata să ajute cu importurile de energie electrică. Primele care ar furniza energie electrică spre Kiev ar fi țările vecine, între care și România.

România a luat energie de 65 milioane dolari de la Ucraina, în trei luni

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat într-un interviu acordat agenției ucrainene Unian că UE va oferi tot sprijinul regimului de la Kiev, confruntat cu provocări imense în furnizarea de electricitate, după ce o mare parte a infrastructurii sale energetice a fost distrusă.

ADVERTISEMENT

Avem premisele necesare pentru ca UE să furnizeze energie electrică Ucrainei. Primul pas a fost făcut în luna martie, când am sincronizat rețeaua energetică ucraineană cu rețeaua Europei continentale, în doar două săptămâni, lucru de care mulți se îndoiau“, a spus comisarul european Kadri Simson.

Potrivit acesteia, într-un astfel de sistem, electricitatea poate fi transmisă în ambele sensuri. Aceasta înseamnă că Ucraina poate importa și exporta energie electrică în UE, lucru care s-a și întâmplat până la bombardamentele din 10 octombrie, când au fost avariate aproximativ 30% din instalații.

ADVERTISEMENT

La acea dată, exporturile de energie dinspre Ucraina spre România și Slovacia se ridicau recent la o capacitate totală de 300 MW, către Polonia la 220 MW, în timp ce spre Republica Moldova se înregistrau exporturi cu diferite valori de putere.

Grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat chiar că în perioada 30 iunie – 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de grivne (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.

ADVERTISEMENT

Acum situația este radical schimbată. „În mod evident, primele țări care ar putea vinde energie electrică Ucrainei sunt, desigur, cei mai apropiați vecini ai acesteia.

Volumele pe care le pot furniza acum sunt limitate de capacitatea de comerț convenită în cadrul rețelei energetice europene ENTSO-E. Continuăm să lucrăm foarte strâns pentru ca să mărească această limită”, a adăugat comisarul Simson.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește echipamentele, instrumentele și materialele necesare pentru repararea și refacerea infrastructurii energetice din Ucraina, UE lucrează în trei direcții: donații din partea statelor membre, donații de la companii private și un fond creat de Comunitatea Energetică pentru asistență financiară.

ADVERTISEMENT