Sport

Cum a „VARuit” Colțescu, morala. Coman, altruistul nedreptățit

VAR-ul a mânjit morala sportivă a unui meci CFR – FCSB al cărui erou a fost Florinel Coman, altruistul care mai mult oferă decât înscrie, iar Colțescu a oferit măsura fricii.
11.12.2023 | 00:11
Cum a VARuit Coltescu morala Coman altruistul nedreptatit
Culmea ironiei: Florinel Coman, felicitat de Radunovic și de restul coechipierilor, pentru un gol... anulat (sursa sportpictures.eu/ Flaviu Buboi)
ADVERTISEMENT

Pentru roș-albaștri, Florinel s-a transformat în Coman cel Nefericit, prinț și altruist, la maturitate. I-a dat o pasă decisivă lui Olaru, iar spre finalul primei reprize i-a mai dăruit un „glob”, pentru că tot ne-am nimerit în Luna Cadourilor, lui Șut, dar… dincolo de metafora lui Florinel, șutul coechipierului și-a greșit ținta. Însă momentul delirant care a desăvârșit triumful „mașinii” asupra moralei omenești s-a petrecut la golul nevalidat pe nedrept, asupra căruia vom insista, într-o nuanță mai puțin… fotbalistică.

De cine ți-e frică, Sebi Colțescu, de ai „VARuit” morala și meseria, la golul anulat lui Florinel Coman?

Nu demult, omul de cultură Alexandru Mironov recunoștea, în exclusivitate, pentru FANATIK, că „inteligența artificială își arată limitele”. Și cum să fie altfel, când un arbitru experimentat, deși cam „șugubăț”, precum Sebi Colțescu, a căzut pradă mașinii – catalog de numărat erori, se pare manevrată dintr-un birou călduț de confratele George Găman?

ADVERTISEMENT

La faza presupusului fault al lui Crețu la Otele, asupra căruia părerile tuturor specialiștilor în teoria cotonogitului încă mai scârțâie cristalin, Colțescu era atât de aproape de fază încât parcă îi oferise Moș Crăciun, în avans, ocazia de a intra în galeria oamenilor curajoși. Nu vom ști niciodată dacă George Găman s-a străduit să devină mai catolic decât Papa sau dacă toată istorioara s-a transformat în opera de artă a unor Papă Lapte, dar cert este că Florinel a fost văduvit de un punct atât senzațional, cât mai ales moral.

Din punctul de vedere al unor „profesioniști cu pedigree”, așa cum se pretind arbitrii români, discuția nu se rezumă doar la „litera legii”, cât mai ales la limitele aplicării acesteia. Regulamentele sunt scrise în fraze fruste, de netăgăduit, dar, oare, sunt ele și morale? Inteligența artificială la care făceam referire dă uneori chix și influențează omul – fie el și „Fluieraș”, adică o ființă superioară, care își permite zilnic verdicte și se bonțează când îl contrazici, pentru că, na, „omul e și el… om”, adică supus ispitei de a se acoperi mereu de justificări.

ADVERTISEMENT

Oare de ce au mai bătut unele personaje drumul până la școală, când ar fi putut sta liniștiți acasă, în fața laptopului sau a unei console, din moment ce, uneori, VAR-ul s-a transformat în scuza perfectă pentru incompetență, dincolo de beneficiile pe care, trebuie să recunoaștem că le-a adus în alte situații? Întrebarea este retorică, la fel ca și cea referitoare la dreptatea care le-a fost refuzată lui Florinel Coman și FCSB-ului…

Pentru șeptarul FCSB, meciul din Gruia s-a transformat în mărul otrăvit al lui Moș Gherilă

S-a jucat aprig în Gruia, iar Olaru, a cărui durere ca un dangăt de clopot și-a făcut drum dinspre gazon spre cabinetul medical, stă mărturie. Dar nici cu Florinel nu ne e rușine, pentru că loviturile în „gioalele” sufletului dor uneori mai tare. Mai ales atunci când ești furat!

ADVERTISEMENT

Șapte pase decisive a reușit Coman în acest sezon, mai multe decât numărul de goluri. Pentru el, acest joc care putea deveni antologic în preajma Crăciunului s-a transformat din arealul lui Moș Gerilă în mărul otrăvit dăruit de Moș Gherilă. Și ce păcat…

Golul său anulat imoral, chiar fără scrupule, a semănat (cu riscul de a atrage critici!) cu o execuție marca Hagi sau Adrian Ilie. E drept, după „festivalul VAR”, Coman s-a cam resemnat precum un matroz tăcut, uitat cu pipa în stele, cu excepția unei pase pe care Compagno a irosit-o nonșalant. Și totuși, Florinel a ieșit cu capul sus. Poate că a fost singurul, în această seară înscorțoșată de fiori reci…

ADVERTISEMENT

L-am văzut pe jucătorul stelist (sîc!) la Digi Sport, vorbind mai puțin despre reușita sa anulată, dar cerându-și scuze față de arbitrul Marcel Bîrsan, după tămbălăul din runda trecută. Aceasta este o dovadă de caracter și de maturitate. Nu l-ar fi înfierat nimeni dacă ar fi pus la zid mașina de anulat goluri sau chiar arbitrul orbit de sfaturile tovarășilor.

Arbitrul, departe de personajul suveran

Una peste alta, Superliga a reînceput să producă magnetism pentru fotbalul – spectacol. Din păcate, scorul acestui derby a fost „vopsit” neconvențional, s-a transformat într-un bulgăre de humă, care alunecă din zona precedentului deja creat pe pârtia polemicii inevitabile. Și chiar a scandalului…

În acest moment se poate vorbi inclusiv despre o viciere de rezultat, care a făcut ca duelul pentru locul 1 să se ascută precum lupta de clasă. Dacă am fi discutat despre reaua intenție a unor arbitri, măcar am fi știut pe ce slalom al reperelor cutreierăm. Aici, însă, este vorba despre nesiguranță și despre incapacitatea unora de a-și asuma decizii.

Muțunachii de pluș, catapultați din tribune la începutul meciului, au fost zdrobiți în malaxorul obscenului, ba chiar al imoralului. Nu avem altceva de învățat decât că omul, fie el chiar un arbitru „suveran”, plin de aere, de cabluri și de căști, nu mai este demult supus greșelilor – unele dintre ele, inerente – ci unica sa demnitate stă în a-și salva pielea, robotic, la comanda unui „Big Brother” atestat și intangibil.

ADVERTISEMENT