News

Arestarea lui Putin la summit-ul BRICS. Va pune Africa de Sud în aplicare mandatul Curții Penale Internaționale?

Mandat internațional de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Ce va face Africa de Sud, prieten al Rusiei, la summitul BRICS
14.04.2023 | 15:26
Arestarea lui Putin la summitul BRICS Va pune Africa de Sud in aplicare mandatul Curtii Penale Internationale
Africa de Sud are legaturi strânse cu Rusia lui Vladimir Putin / Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Africa de Sud, care are legături strânse cu Rusia, urmează să găzduiască, în august, un summit BRICS, un grup de țări care include Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud. Or, Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis, în martie, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război (deportarea copiilor ucraineni) în Ucraina.

Întrucât Africa de Sud este membră a CPI, teoretic ar trebui să îl aresteze pe liderul rus la sosirea sa în țară. Guvernul sud-african nu intenționează însă să rupă legăturile cu Rusia. Pretoria a reiterat acest lucru  cu fermitate după mandatul emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin, la 17 martie 2023.

ADVERTISEMENT

”Rusia este un prieten”

„Unii nu doresc să avem relații cu un vechi prieten istoric”, a declarat luna trecută ministrul de Externe Naledi Pandor, în timp ce îl primea pe ministrul rus al resurselor naționale și mediului, Aleksandr Kozlov. ”Dar noi am fost clari: Rusia este un prieten (…), nu putem deveni brusc dușmani la cererea altor țări”.

Acest mandat de arestare internațional, o premieră pentru un lider al unei puteri nucleare și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, vine într-un moment dificil pentru Africa de Sud. În calitate de parte la Statutul de la Roma al CPI, Pretoria ar fi obligată să îl aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta ar pune piciorul pe pământ sud-african, ceea ce este prevăzut pentru august 2023, în timpul summitului BRICS.

ADVERTISEMENT

”Un lucru este cert, Africa de Sud nu îl va opri pe Vladimir Putin”, spune Peter Fabricius, un analist sud-african de politică externă. Nealiniată și apropiată de Rusia datorită, printre altele, legăturilor sale istorice cu URSS, țara a ales să nu ia atitudine în războiul din Ucraina, abținându-se de la voturile Adunării Generale a ONU pe această temă.

Nu mai e timp pentru alte variante

Așadar, de câteva săptămâni, guvernul sud-african se consultă cu consilieri juridici pentru a găsi o modalitate legală de a eluda obligațiile sale față de CPI. Dar, pentru Angela Mudukuti, avocat specializat în drept penal internațional, ”nu există nicio alternativă legală. Legea este foarte clară: Africa de Sud are datoria de a aresta persoanele căutate de CPI”.

ADVERTISEMENT

Modificarea legii sau ieșirea de la CPI sunt, evident, procedure care durează prea mult pentru a fi făcute înainte de luna august. Pentru Peter Fabricius, scenariul cel mai probabil rămâne acela că Africa de Sud să-i ceară lui Vladimir Putin să nu vină la summit. Există discuții despre mutarea summitului în format online sau în altă țară. Vladimir Putin ar putea, de asemenea, să trimită un reprezentant în locul său.

Soluții care nu sunt pe placul membrilor pro-ruși ai guvernului. Aceștia văd acest mandat de arestare ca pe o ingerință occidentală. Evident, nu vor să-i ceară lui Putin să nu vină la summit  și sunt îngrijorați că relațiile cu Rusia sau cu alți membri BRICS vor fi afectate.

ADVERTISEMENT

Precedentul din 2015: Omar al-Bashir

Dar există încă o îndoială: ce s-ar întâmpla dacă Africa de Sud ar repeta episodul din 2015, când l-a găzduit pe președintele sudanez Omar al-Bashir la summitul Uniunii Africane, în ciuda unui mandat de arestare al CPI pe numele său?

”Acest lucru a avut consecințe grave”, își amintește Angela Mudukuti, care a lucrat la acest caz. Guvernul nu numai că și-a încălcat angajamentele internaționale, dar și-a încălcat și propria legislație, care încorporase dispozițiile Statutului de la Roma.

Constatând că Omar al-Bashir nu a fost arestat imediat la sosire, justiția sud-africană a emis o hotărâre prin care se cerea arestarea acestuia. Dar guvernul i-a permis lui Omar al-Bashir să părăsească țara fără a fi deranjat. „Astfel, guvernul nu numai că a ignorat legea, dar a ignorat și un ordin judecătoresc de arestare a președintelui sudanez. Aceasta a fost o lovitură gravă pentru statul de drept”.

Guvernul sud-african a sesizat apoi Curtea de Casație pe motiv că nu-l putea aresta pe președintele al-Bashir din cauza imunității șefilor de stat. Argumentul a fost respins: decizia guvernului a fost ilegală. ”Executivul a fost aspru criticat de justiția sud-africană și a fost o rușine totală pentru partidul de guvernământ faptul că a încălcat legea din propria țară”, spune Peter Fabricius. ”După ceea ce s-a întâmplat în 2015, guvernul nu mai are nicio scuză pentru a se comporta ca și cum nu ar fi știut”.

„Mandatul CPI pe pune bețe-n roate”

Mandatul internațional de arestare împotriva lui Vladimir Putin ”ne pune bețe-n roate”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui sud-african Cyril Ramaphosa. ”Toți șefii de stat ar trebui să participe la summit. Dar acum suntem împiedicați de acest mandat de arestare al Curții Penale Internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, într-o conferință de presă.

„Ceea ce necesită alte aranjamente, pentru a vedea cum va fi luat în considerare acest lucru, iar aceste aranjamente sunt în curs de desfășurare. Odată ce vor fi făcute, se vor face anunțurile necesare”, a adăugat el, fără a da detalii. Africa de Sud a fost criticată încă de la începutul războiului din Ucraina pentru apropierea sa de Moscova. Pretoria susține că respectă o poziție ”neutră” și refuză să se alăture apelurilor occidentale de condamnare a Rusiei, explicând că dorește să promoveze dialogul.

Tulburări politice în țară

De asemenea, Africa de Sud a găzduit în februarie exerciții navale cu Rusia și China în largul coastelor sale. Legăturile țării cu Rusia datează din perioada apartheidului, Kremlinul sprijinind Congresul Național African (ANC) în lupta sa împotriva regimului rasist.

Mandatul de arestare al CPI a provocat tulburări politice în Africa de Sud. Principala formațiune de opoziție, Alianța Democratică (DA), a cerut arestarea lui Vladimir Putin, solicitând CPI să forțeze mâna guvernului. Dar partidele de stânga, inclusiv Partidul Comunist Sud-African, aliat al Congresului Național African, aflat la putere, au îndemnat guvernul să-l găzduiasacă pe Putin și să se retragă din CPI.

Acordul comercial cu SUA este amenințat

Un refuz al Pretoriei de a pune în aplicare mandatul CPI ar putea afecta, de asemenea, relațiile cu țările occidentale, principalii parteneri comerciali ai Africii de Sud. Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie reprezintă 35,5% din exporturile țării în 2022, potrivit EU Trade.

În comparație cu un mic procent de 0,23% din exporturile către Rusia. Investițiile occidentale în Africa de Sud sunt, de asemenea, disproporționat de mari în comparație cu cele rusești. Ezitările guvernului reprezintă un risc pentru relațiile comerciale cu SUA. În timp ce neutralitatea Africii de Sud și prietenia puternică cu Rusia provoacă iritare la Washington, americanii ar putea decide să renunțe la un acord comercial benefic.

Este vorba de African Growt and Opportunity Act, în caz că Africa de Sud continuă să meargă pe o poziție tot mai pro-rusă. Acordul, care permite națiunii să exporte anual bunuri în valoare de miliarde de dolari fără taxe, ar putea fi contestat de un Congres american condus în prezent de republicani ostili cu prietenii Rusiei, notează Le Point.

În plus, un summit Agoa, programat să aibă loc în Africa de Sud imediat după summitul BRICS, este acum în pericol. Conștient de iritarea americană, guvernul a trimis o delegație în Statele Unite pentru a-și explica poziția și pentru a atenua tensiunile.

Legitimitatea CPI, din nou pusă sub semnul întrebării

Mandatul de arestare reaprinde dezbaterea din Africa de Sud cu privire la o eventuală ieșire din Curtea Penală Internațională, dar acest lucru este puțin probabil. Nu numai că nu ar fi valabil până la momentul summitului BRICS, dar guvernul tocmai și-a reafirmat legătura cu instituția de la Haga.

În timp ce un proiect de lege pentru ieșirea din CPI a trenat în sertare de la cazul al-Bashir, ANC a decis să îl îngroape la conferința sa națională din decembrie 2022. Proiectul de lege a fost retras la 10 martie, cu doar șapte zile înainte de emiterea mandatului de arestare pentru Putin. Totuși, acest lucru nu împiedică criticile la adresa CPI, care este acuzată în mod regulat că este selectivă, neimplicând țările occidentale.

”Au existat multe conflicte în întreaga lume, iar cele mai puternice țări sunt adesea implicate. Dar ele nu sunt puse sub acuzare, nu sunt criticate, nu sunt membre ale CPI și nu au semnat Statutul de la Roma”, a declarat Naledi Pandor. ”Ei sunt brusc foarte implicați atunci când este Vladimir Putin cel vizat, dar dacă cineva ar fi vizat în țara lor, nu ar accepta acest lucru”.

Există 123 de țări în lume care sunt părți la Statutul de la Roma (tratatul care a instituit Curtea) al CPI. Africa de Sud a fost prima țară africană care a semnat în 1998 (l-a ratificat în 2000). Nici Statele Unite, nici Rusia, nici India, nici China nu l-au ratificat.

ADVERTISEMENT