News

Argentina, campioană mondială în 1986! Petrecere de o… săptămână la ferma lui Burruchaga!

29.06.2018 | 02:48
Argentina, campioană mondială în 1986. Eroul finalei, petrecere de de o săptămână cu echipa la ranchul lui

Argentina a ieşit campioană mondială în 1986! A fost pentru a doua şi ultima dată, până în prezent, când naţionala din Ţara Tangoului a câştigat titlul suprem, după triumful din 1978, când a fost şi ţară organizatoare. Este Mondialul care rămâne în istorie prin golul marcat cu mâna de Diego Armando Maradona în meciul cu Anglia. Ceea ce în mod cinic Maradona a numit nu o mare hoție, ci „mâna lui Dumnezeu”, a făcut din acest turneu final unul despre care se vorbeşte şi astăzi.

Şi a mai avut Campionatul Mondial organizat pentru a doua oară de Mexic un element aparte, ce e drept petrecut după încheierea competiţiei. A fost singura dată când campioana mondială avea să petreacă timp de o săptămână, departe de ochiii presei şi ai curioşilor, o extraordinară vacanţă la ranchul eroului finalei, Jorge Burruchaga. A fost o săptămână de pomină, despre care jucătorii însă nu au vrut să vorbească prea mult, din motive lesne de înţeles.

Argentina, campioană mondială în 1986. Cum şi-a motivat Maradona colegii

Argentina a plecat la turneul final motivată de declaraţiile starului ei, Diego Maradona, care spunea că după ce în 1982 şi-a făcut încălzirea la primul lui Campionat Mondial, acum vor merge la câştigarea trofeului. O declaraţie care a pus brusc tunurile pe „pume”, pretenţiile fanilor crescând brusc foarte mult. Şi, totuşi, au fost şi numeroşi sceptici, pentru că în afara lui Maradona, a lui Valdano şi a fundaşului Oscar Rugieri nu existau nişte mari valori sub comanda antrenorului Carlos Bilardo.

Argentina a avut parte rapid de revederea cu Italia, care venea din postura de campioană a lumii, cele două echipe fiind clar favorite într-o grupă cu modestele Coreea de Sud şi Bulgaria. Ambele s-au calificat din aşa grupă uşoară. Argentina a dat peste Uruguay în optimi, derby sud-american deosebit de tensionat şi cu vechi tradiţii beligerante inclusiv pe dreptunghiul verde, după ce relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost rupte o perioadă în urma succesului urugauyan de la CM 1930 asupra predecesorilor lui Maradona.

Maradona şi mâna lui Dumnezeu

Pedro Pasculli, jucătorul lui Lecce, a dus victoria Argentinei, care s-a trezit în sferturi exact cu cine ar fi dorit mai puţin, cu Anglia, ţinând cont de contextul politic extrem de tensionat dintre cele două ţări. Argentina şi Anglia se aflau în război pentru Insulele Maldive-Faukland şi meciul direct a turnat gaz pe foc, iar ceea ce avea să se întâmple a pus de un incendiu care nici azi nu s-a stins complet.

Starul Argentinei, Diego Maradona, avea să fie în acest meci îngerul naţionalei sale şi demonul celei engleze. Din păcate, un înger negru, pentru că a intrat în istoria fotbalului, pe lângă multe alte realizări incredibile şi cu acel prim gol al meciului câştigat de sud-americani cu 2-1, un gol marcat cu mâna de către jucătorul de 1,65 m în poarta lui Peter Shilton şi despre care avea să spună apoi cu un cinism dezarmant că „a fost mâna lui Dumnezeu”.

Shilton nu l-a iertat nici astăzi pe Maradona

Peter Shilton nu l-a iertat nici astăzi, deşi ceva mai târziu „Butoiaşul atomic” avea să semneze dubla, după ce a driblat de la jumătatea terenului jumătate din naţionala Angliei şi l-a executat pe Shilton pentru unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria Campionatelor Mondiale. Shilton a declarat recent presei din Marea Britanie că nu îl va ierta pe Maradona până va muri, dacă nu va veni personal să îşi ceară scuze pentru gestul de trişor. „Abia atunci s-ar putea să accept o invitaţie la masă de la el” – a punctat fostul goal-keeper al Angliei.

Cu stigmatul de trişor şi din acel moment devenit un fel de paria etern pentru reprezentanţii Albionului, Maradona şi-a continuat drumul pentru a-şi ţine promisiunea făcută acasă. În semifinale Belgia şi-a pierdut coarnele de draci roşii din cauza vrăjitorului argentinian. Care l-a făcut… praf pe… Pfaff, portarul Belgiei, unul dintre golurile fiind aproape o copie la indigo a bijuteriei din partida cu Anglia. Şi aşa Argentina a dansat tango până în finala cu Republica Federală Germană.

Eroul finalei, implicat mai târziu în scandalul de luare de mită OM – Valenciennes

Nemţii aveau şi ei reputaţia lor de „bad boys” înaintea meciului pentru titlu, după ce portarul Harald Schumacher a avut o intrare de ucigaş în afara careului asupra viitorului mire din naţionala Franţei, Patrik Batiston. I-a amânat nunta cu o lună, perioadă necesară pentru a-şi reface dinţii scoşi de lovitura de kung-fu a germanului.

Argentina a câştigat una dintre cele mai frumoase finale din panoplia Mondialelor cu scorul de 3-2, iar golul de campioană mondială l-a înscris atacantul lui FC Nantes, Jorge Burruchaga în minutul 86, după o pasă măiastră a lui Maradona. Peste câţiva ani acelaşi Burruchaga avea să fie implicat în celebrul scandal din Franţa, Olympique Marseille – Valenciennes, el îmbrăcând pe atunci tricoul lui Valenciennes. I s-au oferit bani, iniţial a acceptat, apoi s-a răzgândit şi a denunţat totul şi OM a fost executată de justiţia sportivă franceză.

Au păstrat discreţia despre săptămâna de vis

Însă până atunci Argentina îşi trăia în Mexic al doilea extaz după cel din 1978. A fost o noapte de pomină într-un luxos resataurant din capitala Mexicului, a curs tequila, vinul și șampania, însă nu acesta a fost momentul de vârf al sărbătorii. Campionii mondiali au revenit acasă, unde au fost primiţi ca nişte zei, după care au… dispărut brusc! Absolut toţi!!

Argentina, campioană mondială în 1986. Imagine cu echipa devenită campioana lumii după finala de neuitat cu RFG
Argentina, campioană mondială în 1986. Imagine cu echipa devenită campioana lumii

Aveau să petreacă o săptămână fantastică la ranchul lui Burruchaga din Gualeguay, mai precis din apropierea acestei localităţi, într-un cadru rustic deosebit. Pe mese s-a aflat numai vin de 20 de ani şi şampanie de sute de dolari sticla, iar gazda s-a dovedit a fi la înălţime cu organizarea pentru atâtea zeci de persoane, toți coechipierii fiind veniți cu soţiile sau iubitele. Jucătorii nu au vrut să povestească prea multe presei, preferând să spună doar că au avut o vacanţă de vis după marea performanţă.