News

Arhiepiscopia Tomisului cere credincioșilor trei zile de post pentru ca IPS Teodosie să fie “uns” mitropolit

IPS Teodosie mizează pe puterea credinței pentru a obține un post mai înalt în rândul BOR. Arhiepiscopul Tomisului vizează o poziție de mitropolit.
24.02.2024 | 13:54
Arhiepiscopia Tomisului cere credinciosilor trei zile de post pentru ca IPS Teodosie sa fie uns mitropolit
IPS Teodosie vizează un post de mitropolit în Biserica Ortodoxă Română / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce a înaintat oficial propunerea pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului, IPS Teodosie le solicită credincioșilor dar și clericilor pe care îi conduce să țină trei zile de post, pentru ca dorința să devină realitate.

IPS Teodosie impune trei zile de post pentru a fi numit mitropolit

Solicitarea vine prin intermediul unui ordin circular, distribuit la parohiile și mânăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

ADVERTISEMENT

„Se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024 până miercuri 28.02.2024, inclusiv. În această perioadă, clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

Toate parohiile și mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunța enoriașii cu privire la prezenta dispoziție canonică. După Sfânta Liturghie de duminică, 25.02.2024“, se arată în circulara distribuită ”din încredințarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului”.

ADVERTISEMENT

IPS Teodosie a cerut reînființarea Mitropoliei Tomisului

IPS Teodosie, arhiepiscopul cu cele mai mari probleme de imagine, datorate pozițiilor sale conservatoare și simpatiei pentru Rusia, a cerut Sfântului Sinod al BOR să fie ridicat la rang de mitropolit. Pentru asta, Patriarhia ar trebui să admită reînființarea Mitropoliei Tomisului.

circulara Teodosie
Circulara transmisă în rândul parohiilor din Dobrogea / Sursă foto: Dobrogea Live

Într-o scrisoare adresată conducerii Bisericii, IPS Teodosie scrie că ”Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo”, potrivit Dobrogea Live.

ADVERTISEMENT

Ierarhul Tomisului mai susține că peste 10.000 de oameni au venit la el să-i ceară reînființarea mitropoliei, printre care și profesorul Adrian Rădulescu.

Miting anulat în ultimul moment

Prima reacție a Sfântului Sinod nu a fost una prea încurajatoare. Conducerea BOR i-a răspuns lui Teodosie că propunerea sa este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său”.

ADVERTISEMENT

IPS Teodosie a mai avut o încercare a de a ”forța mâna” Patriarhului Daniel, cu un miting de proporții pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului, programat pe data de 10 februarie 2024.

Acesta nu a mai avut loc, după ce Sfântul Sinod a anunțat că a respins solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului. IPS Teodosie a transmis, la rândul lui, că îi așteaptă pe credincioși la biserică și că renunță la mitingul de susținere ”având în vedere dragostea pentru pace a Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie”.

ADVERTISEMENT