News

Arhiepiscopul Teodosie a oficiat liturghia la Cluj. Sute de oameni s-au îngrămădit să-i atingă veștmintele

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a oficiat liturghia într-o biserică din Cluj, acesta fiind un eveniment major pentru enoriașii clujeni.
22.01.2023 | 16:03
Arhiepiscopul Teodosie a oficiat liturghia la Cluj Sute de oameni sau ingramadit sai atinga vestmintele
Arhiepiscopul Teodosie a ținut slujba la o biserică din Cluj/ Foto: Facebook - Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

Biserica „Sfântul Ilie” din Cluj a fost arhiplină în timpul liturghiei pe care a oficiat-o, sâmbătă, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, scrie Adevărul.

Sure de oameni au venit să-l asculte pe ierarhul vent de la Constanța, care a devenit în ultimii ani o personalitate controversată în societate, cât și în interiorul Bisericii Ortodoxe.

ADVERTISEMENT

Slujba a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, însoțită de un mesaj lapidar: „Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cu binecuvântarea IPS Andrei Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Biserica „Sfântul Ilie” din Cluj.

Credincioșii s-au înghesuit să-l atingă pe prelat și să-i sărute odăjdiile.

Evenimentul a provocat un interes amplu printre ortodocșii practicanți, transmisiunea fiind urmărită de 21.000 de oameni, cu 2.000 de aprecieri și peste 3.300 de comentarii, în numai 24 de ore.

ADVERTISEMENT

O liturghie oficiată în afara eparhiei sale

Slujba oficiată de prelat în altp eparhie decât cea pe care o conduce este cu atât mai interesantă cu cât arhiepiscopul a intrat în repetate rânduri în conflict cu Patriarhia Română, situația fiind cu atât mai inedită cu cât acest conflict a devenit unul public, situație rarisimă în cadrul BOR.

În primul rând, arhiepiscopul Teodosie a provocat iritare la București prin sfidarea repetată a interdicțiilor impuse de autorități în timpul pandemiei precum și prin mesaje antivacciniste. Conflictul a devenit public după ce patriarhul Daniel a refuzat să ridice arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie, refuz însoțit de reproșuri dure ale conducătorului Bisericii Ortodoxe.

ADVERTISEMENT

Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său (…)

Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective”, se arăta în mesajul patriarhului.

ADVERTISEMENT