News

Aristotel Căncescu, 7 ani și zece luni de închisoare! Fostul preşedinte al CJ Braşov, ridicat de poliție

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a fost condamnat definitiv, marți, la 7 ani și zece luni de închisoare. Aristotel Căncescu a fost ridicat de poliție și dus la Penitenciarul Codlea.
01.02.2022 | 17:07
Aristotel Cancescu 7 ani si zece luni de inchisoare Fostul presedinte al CJ Brasov ridicat de politie
ADVERTISEMENT

Aristotel Căncescu este acuzat, printre altele, de trafic de influență și luare de mită.  Faptele ilegale comise de acesta sunt săvârșite în intervalul noiembrie 2006 – noiembrie 2014.

La acea vreme, Aristotel Căncescu era lider al Consiliului Judeţean Braşov. Potrivit unor surse Agerpres, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov a fost ridicat marți de oamenii legii dintr-un imobil din Râşnov. Locuința face parte din firma sa, Canaris.

ADVERTISEMENT

Aristotel Căncescu, dus la Penitenciarul Codlea

Aristotel Căncescu a fost dus la Penitenciarul Codlea pentru a-și ispăși pedeapsa. Magistraţii Curţii de Apel Braşov au dispus condamnarea definitivă după ce au admis un apel formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA Braşov.

De asemenea, magistrații au desfiinţat o parte din decizia Tribunalului Braşov de pe 30 aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

”(…) În baza art. 38 alin. 1 din Codul penal, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal şi art. 45 alin. 3 lit. a din Codul penal contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta decizie cu pedepsele de 5 ani închisoare şi respectiv 3 ani şi 6 luni închisoare aplicate prin sentinţa apelată pentru infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) şi aplică inculpatului Căncescu Aristotel Adrian pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 5 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – respectiv 2 ani şi 10 luni închisoare – inculpatul Căncescu Aristotel Adrian având de executat în final pedeapsa de 7 (şapte) ani şi 10 (zece) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă complementară care se va executa conform dispoziţiilor art. 68 alin. 1 lit. c din Codul penal”, este menționat în decizia Curții de Apel Brașov.

Suma uriașă primită ca mită de Aristotel Căncescu. Magistrații au hotărât confiscarea banilor

Instanța a hotărât și confiscarea sumei de 1.248.704,95 lei din firma lui Aristotel Căncescu,  S.C. Canaris S.R.L. Aceasta ar fi fost, de fapt, mita.

ADVERTISEMENT

În același dosar mai este vizat și omul de afaceri, dar și fost deputat, Ion Diniţă. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

”În temeiul art. 396 alin. 6 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza II din Codul de procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Diniţă Ion pentru infracţiunea de dare de mită prevăzută de art. 255 alin. 1 din Codul penal 1968 raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Diniţă Ion pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu (…)

ADVERTISEMENT

Reduce pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului Diniţă Ion prin sentinţa apelată de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În temeiul art. 86 ind. 1 şi art. 86 ind. 2 din Codul penal 1968 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 3 ani închisoare, aplicată inculpatului Diniţă Ion, pe un termen de încercare de 4 ani”, mai informează magistrații Curţii de Apel Braşov.

Încă de pe data 17 decembrie 2014, Aristotel  Căncescu a fost trimis în judecată de DNA Braşov. Atunci, i se aduceau drept acuzații: ”luare de mită, spălare a banilor, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu”.  De altfel, la acea vreme, a fost plasat în arest la domiciliu.

”La data de 1 februarie, poliţişti din cadrul Poliţiei Staţiunii Râşnov au pus în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Braşov pe numele unui bărbat, în vârstă de 70 ani din judeţul Braşov, prin care este condamnat la o pedeapsă de 7 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Bărbatul, care nu era urmărit naţional, a fost preluat şi urmează a fi depus în Penitenciarul Codle”, conform IPJ Braşov.

Aristotel Căncescu a îndeplinit funcția de  preşedinte al CJ Braşov de trei ori, făcând parte din PNL.

ADVERTISEMENT
Tags: