News

Armata din Belarus în stare de alertă. Aleksandr Lukașenko închide granițele țării

18.09.2020 | 07:45
Armata din Belarus in stare de alerta Aleksandr Lukasenko inchide granitele tarii
ADVERTISEMENT

Situația politico-militară din Belarus devine tot mai complicată. Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, anunță că țara sa închide granițele cu Polonia şi Lituania.

Reales recent în fruntea statului est european, dar confruntat cu proteste masive din partea populației, liderul autoritar a mai a anunţat, de asemenea, o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

Joi, Lukașenko a declarat din nou, că valul de proteste este condus de Occident faptul pentru care a decis să închidă graniţele cu vecinii de la vest, Polonia şi Lituania.

Stare de alertă pentru armata din Belarus, după ce Aleksandr Lukaşenko închide granițele țării

Lovită de unele dintre cele mai violente și masive mișcări de stradă din istorie, Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, a declarat joi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, conform Euronews.

ADVERTISEMENT

Decizia președintelui Aleksandr Lukaşenko de a închide granițele cu cele două vecine din vest, Polonia și Lituania, întărește afirmația sa repetată din ultimele zile conform căreia valul masiv de proteste este condus de Occident și vine pe fondul unor critici din ce în ce mai mari din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

”Suntem obligaţi să retragem trupele de pe străzi, să punem armata în alertă şi să închidem frontierele din vest, în primul rând cu Lituania şi Polonia”, a declarat Lukaşenko, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Lukanșenko: Nu lăsați politicienii fără minte să declanșeze un război

Prezent la un forum al femeilor care a fost organizat joi la Minsk, preşedintele bielorus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine menţionate, Polonia, Lituania și Ucraina: ”Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în urmă cu o lună.

ADVERTISEMENT

Deși a fost respins de opoziţie, care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994.

Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanți care au fugit de regimul de la Minsk.

“Nu vreau ca ţara mea să fie în război. Mai mult, nu vreau ca Belarusul şi Polonia, Lituania să se transforme într-un teatru de operaţiuni militare în urma cărora nu se vor rezolva problemele noastre “, a mai spus Lukașenko.

ADVERTISEMENT
Tags: