News

Armata Română se înzestrează cu sisteme portabile antiaeriene. Țara noastră va plăti peste 670 de milioane de euro

România va cumpăra câteva sute de sisteme portabile cu rachete antiaeriene cu care să-și doteze propriile trupe. Pentru înzestrarea Armatei, țara noastră va plăti peste 670 de milioane de euro.
30.08.2022 | 07:36
Armata Romana se inzestreaza cu sisteme portabile antiaeriene Tara noastra va plati peste 670 de milioane de euro
România achiziționează rachete antiaeriene portabile. Sursa foto: defensenews.com
ADVERTISEMENT

Într-un context geopolitic extrem de complicat, cu un război la graniță, Armata Română se înzestrează cu noi sisteme de apărare antiaeriană.

România achiziționează rachete antiaeriene portabile în valoare de aproape 680 de milioane de euro

România a anunțat oficial că va cumpăra câteva sute de sisteme portabile cu rachete antiaeriene cu care să-și doteze Armata.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat o licitație pentru achiziția de Sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil (MANPADS), conform defenseromania.ro.

Încă de la finalul lunii iunie, Senatul și Camera Deputaților au trimis către Ministerului Apărării Naţionale aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare privind demararea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru un program de înzestrare cu sisteme de rachete antiaeriene.

ADVERTISEMENT

Dintr-un document apărut pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), reiese că licitația lansată de MApN se ridică la o valoare de 677.298.000 de euro fără TVA.

Armata Română va cumpăra un număr total de 231 sisteme de rachete antiaeriene. Acestea sunt destinate Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale. Vorbim despre:

ADVERTISEMENT
  • 87 sisteme pentru antrenament;
  • 19 stații mobile pentru verificări;
  • 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte;
  • 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă;
  • 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar;
  • 87 seturi materiale didactice;
  • 1 simulator instruire instituțională;
  • 10 rachete testare operațională;
  • 148 interfețe C2;

România ar putea cumpăra sisteme de ultimă generație de tip Mistral 3

O parte dintre cele mai cunoscute sisteme MANPADS care ar putea intra la licitație ar fi: Mistral (MBDA), Stinger (Raytheon), Starstreak (Thales), RBS 70 (SAAB) sau Piorun (Mesko – Polonia).

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS, cât și amplasat pe vehicule de luptă. În versiunea MANPADS sistemul poate fi utilizat autonom sau integrat în arhitectura de apărare antiaeriană.

Sistemul este extrem de manevrabil și poate fi montat în doar două minute. Se poate transporta ușor. În plus, sunt necesare doar două ore pentru ca un militar să poată învăța să-l opereze.

”Mistral 3 include și funcția fire and forget care și-a demonstrat importanța în timpul conflictului din Ucraina, ceea ce dă posibilitatea operatorului să părăsească imediat zona după lansarea rachetei”, mai precizează specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: