News

Armata rusă este aproape de a-și epuiza capacitatea de luptă după micile cuceriri în Donbas, susțin oficialii americani

Mai mulți oficiali americani, citați de cotidianul Washington Post, sunt de părere că armata rusă este pe punctul de a-și epuiza capacitatea de luptă în Ucraina
26.06.2022 | 14:07
Armata rusa este aproape de asi epuiza capacitatea de lupta dupa micile cuceriri in Donbas sustin oficialii americani
Analiștii occidentali nu cred că armata rusă mai poate continua mult ofensiva. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mulți oficiali americani, citați de cotidianul Washington Post, susțin că armata rusă este pe punctul de a-și epuiza capacitatea de luptă în Ucraina și că va fi obligată să oprească definitiv ofensiva din Donbas.

Armata rusă, aproape de epuizare

Oficialii americani susțin că armata rusă se află aproape de punctul în care va avea nevoie de o pauză semnificativă pentru a-și reîmprospăta forțele.

ADVERTISEMENT

„Va veni un moment în care micile avansuri pe care le face Rusia vor deveni nesustenabile, având în vedere costurile, și vor avea nevoie de o pauză semnificativă pentru a restabili potențialul”, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial occidental, vorbind sub rezerva anonimatului.

Estimările oficialilor occidentali au fost făcute în contextul în care armata rusă a reușit cucerirea Severodonețkului după aproape patru săptămâni de lupte violente. Aceștia susțin că pentru armata rusă urmează misiunea capturării Lisiceanskului, care va fi la fel de greu de cucerit în condițiile în care orașul se află pe o poziție înaltă și cu râul Doneț, barieră naturală pe flancul de est.

ADVERTISEMENT

Ministrului adjunct al apărării ucrainean Anna Malyar susține că armata rusă este sub presiune pentru a cuceri întreaga regiune Lugansk până duminică, fapt care, în opinia acesteia, ar putea explica impulsul crescut de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, oficialii occidentali au precizat pentru cotidianul american că această ofensivă depinde aproape în întregime de epuizarea unor cantități uriașe de muniție, în special obuze de artilerie, la o viteză pe care practic nicio armată din lume nu o poate susține pentru mult timp.

ADVERTISEMENT

„Rusia continuă să sufere pierderi mari de echipamente și trupe, ceea ce pune sub semnul întrebării cât mai poate continua atacul”, a mai precizat oficialul occidental pentru WaPo.

Totul depinde de livrarea armelor occidentale

Deși niciun oficial occidental nu a oferit o estimare de timp până când armata rusă va culmina în Ucraina, o astfel de estimare a venit recent de la premierul britanic, Boris Johnson, care a spus, citând estimările serviciilor secrete britanice, că Rusia va putea continua lupta doar pentru „următoarele câteva luni”. De altfel, o astfel de estimare este în acord și cu poziția exprimată public de către serviciile de informații ucrainene care au precizat în repetate rânduri că luna august va reprezenta momentul cheie al acestui război.

ADVERTISEMENT

De altfel, lipsa cronică a puterii de luptă a armatei ruse a fost subliniată și de către comentatorii ruși. „Rusia nu are forțe fizice în zona operațiunii militare speciale din Ucraina… având în vedere linia de confruntare de peste o mie de kilometri”, a subliniat bloggerul militar rus Iuri Kotenok, pe contul său Telegram, estimând că Rusia are nevoie în realitate de jumătate de milion de soldați pentru a-și atinge obiectivele.

Fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, în prezent la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, este de părere că, în condițiile în care Rusia se bazează doar pe o mobilizare ascunsă a rezerviștilor, fiind nevoită să folosească tehnică militară tot mai veche, Ucraina va reuși o victorie militară împotriva Moscovei.

„Condițiile trupelor ucrainene se îmbunătățească pe măsură ce sosesc arme occidentale moderne, în timp ce condițiile pentru trupele ruse se înrăutățească pe măsură ce sunt dotate cu echipamente vechi. Rămân foarte optimist că Ucraina va câștiga și că până la sfârșitul acestui an Rusia va fi împinsă înapoi la linia din 24 februarie. Evaluarea mea este că în următoarele câteva săptămâni totul se va întoarce în favoarea ucrainenilor”, a declarat acesta pentru Washington Post.

ADVERTISEMENT