News

Război în Ucraina, ziua 123. Kievul, bombardat din nou. Vladimir Putin, prima vizită externă de la începutul războiului

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 123, însă lucrurile nu arată bine pe frontul din Donbas și Lugansk pentru armata ucraineană. Rușii au ocupat în întregime Severodonețk și se pregătesc să ocupe și Lisiceansk.
26.06.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 123 Kievul bombardat din nou Vladimir Putin prima vizita externa de la inceputul razboiului
Bloc în Severodonețk
ADVERTISEMENT
26-06-2022
18:00

Rusia a furat 400.000 de tone de cereale din Ucraina

Rusia a furat cel puțin 400.000 de tone de cereale din Ucraina, de la începutul invaziei, potrivit ministrului adjunct ucrainean al Agriculturii.

Taras Vysotsky susține că rușii au furat jumătate de milion de tone de cereale, din totalul de 1.5 milioane depozitate în teritoriile acum ocupate de armata Rusiei.

Rușii sunt acuzați că fură cerealele ucrainene, după care le vând țărilor sărace din Africa. De asemenea, rușii sunt acuzați de crime de război pentru că blochează exporturile de grâne ale Ucrainei. Pericolul de foamete la nivel mondial e ridicat, avertizează specialiștii.

26-06-2022
16:15

Vladimir Putin pleacă în vizită, în străinătate

Vladimir Putin va vizita două țări ex-sovietice din Asia Centrală, fiind prima călătorie în afara Rusiei a lui Putin, de la începutul războiului.

Presa din Rusia a anunțat că Putin va vizita Tadjikistanul și Turkmenistanul, după care se va întâlni cu liderul indonezian Joko Widodo la Moscova.

Putin se va întâlni și cu președintele tadjik Imomali Rakhmon, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic. La Ashgabat, Putin va participa la un summit al națiunilor din regiunea caspică, unde vor participa lideri din Azerbaidjan, Kazahstan, Iran și Turkmenistan.

Ultima vizită externă a lui Putin în afara Rusiei a fost la Beijing în februarie, unde a stat la discuții cu președintele chinez Xi Jinping.

26-06-2022
12:12

După Kiev, Rusia atacă cu rachete Cerkasî

Cerkasî, oraș din centrul Ucrainei, a fost lovit astăzi de rachete rusești. Orașul fusese până acum ferit de astfel de atacuri.

În atacul asupra Kievului, cel puțin o persoană a murit, iar alte patru au ajuns la spital. Rușii au lovit și o grădiniță, potrivit guvernatorul regional Oleksandr Skichko.

Kyiv Independent a confirmat că în atacul rusesc asupra capitalei Kiev a fost lovită și o grădiniță. Ministrul Culturii, Oleksandr Tkașenko, a raportat la rândul său că atacul rusesc cu rachete asupra Kievului a avariat nu doar o clădire de 9 etaje, ci și o grădiniță din apropiere.

26-06-2022
12:12

Rusia anunță noi atacuri cu rachete în Ucraina. Insula Șerpilor rezistă atacurilor Ucrainei

Rușii anunță că au lansat noi lovituri cu rachete de „înaltă precizie în Ucraina”. Totodată, armata Rusiei a respins un atac ucrainean asupra Insulei Șerpilor.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că arme de înaltă precizie Calibr au lovit centre de antrenament ale ucrainenilor din regiunile Cernihiv, Jytomyr și Liov.

De asemenea, sistemul de rachete Pantsir-S al Forțelor Armate Ruse a doborât o aeronavă Su-25 și 12 rachete, în momentul în care Ucraina încerca să lanseze un atac asupra Insulei Șerpilor.

26-06-2022
10:11

Ministrul Şoigu a vizitat trupele ruse din Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele ruse din Ucraina, conform unui comunicat al instituţiei. Nu a fost, precizat, însă, locul în care a fost acesta.

”La posturile de comandă ale unităților ruse, generalul de armată Serghei Șoigu a primit raportul de la comandanți, cu privire la situația și acțiunile actuale ale forțelor armate ruse în principalele zone operaționale”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al apărării.

Pe de altă parte, Kievul a mai fost lovit de o serie de bombardamente.

 
 

26-06-2022
08:36

O rachetă rusă a trecut duminică „la o înălțime critică” deasupra unei centrale nucleare, anunță Energoatom

Compania Națională Nucleară din Ucraina, Energoatom, a anunțat duminică că una din rachetele lansate de către Rusia a trecut „la o înălțime critică” deasupra centralei nucleare din sudul țării.

Energoatom a acuzat Rusia că a comis „un alt act de terorism nuclear”, susținând că o rachetă rusă a trecut la o înălțime critică peste o centrală nucleară din sudul țării.

„Orice daune aduse unității electrice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă”, a transmis compania, potrivit publicației Kyiv Independent, publicând o înregistrare pe canalul de Telegram.

Acesta a adăugat că racheta probabil a zburat în direcția Kiev, unde în aceeași dimineață, o lovitură rusă a lovit o clădire rezidențială, ucigând cel puțin o persoană. 

26-06-2022
08:16

Importurile de aur rusesc, interzise de mai multe state

SUA, Canada, Japonia şi Marea Britanie interzic importurile de aur rusesc, o sursă importantă de venit pentru Federaţia Rusă.

”Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.

26-06-2022
06:35

Bilanţul atacului asupra Kievului

O grădiniţă ar fi fost lovită de rachete, notează presa ucraineană. Cel puţin doi oameni au fost răniţi, iar o fetiţă de 6 ani a fost scoasă de sub dărâmături.

Bombardamentul rusesc vine la o zi după un atac cu rachete asupra oraşului Sarnî din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puţin trei persoane.

26-06-2022
06:11

Capitala Ucrainei, bombardată din nou de ruși. Patru rachete au lovit Kievul

După o pauză de trei săptămâni, duminică dimineața sirenele antiaeriene au răsunat din nou la Kiev, mai multe explozii având loc în districtul Shevchenkivskiy, un cartier istoric din centrul orașului, ce găzduieşte universităţi, restaurante şi galerii de artă.

„Echipaje de ambulanţă şi salvatori au fost trimise la faţa locului. Informaţii mai detaliate – mai târziu. Locuitorii sunt salvaţi şi evacuaţi din două clădiri”, a transmis, într-un mesaj pe Telegram, Vitali Klitschko, primarul Kievului.

Potrivit AFP, exploziile au avut loc în jurul orei 6.30 dimineaţa, ora locală, la jumătate de oră după ce sirenele pentru raiduri aeriene au sunat în capitală. În schimb, corespondentul The Guardian la Kiev a scris pe Twitter că oraşul a fost lovit de patru rachete.

Noile lovituri vin la o zi după un atac cu rachete asupra oraşului Sarnî din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor ucrainene.

“Miliția Republicii Populare Lugansk și armata rusă au intrat în orașul Lisiceansk. Unele sedii și fabrici din oraș au fost deja luate. Lupte de stradă au loc acolo acum”, a anunțat locotenent-colonelul Andrei Marochko, reprezentant al separatiștilor pro-ruși.

Războiul din Ucraina, ziua 123. Războiul continuă în Donbas

Ocuparea orașului Severodonețk a fost anunțată chiar de primarul orașului, Oleksandr Striuk: ”Orașul se află acum sub ocupația deplină a Rusiei. Ruşii încearcă să-și stabilească propria ordine, din câte știu eu au numit un fel de comandant”.

ADVERTISEMENT

Între timp, Vladimir Putin își întărește aliații. Belarus va primi, așadar, rachete Iskander în următoarele luni, într-un gest menit să intimideze NATO.

”În următoarele luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare”, a explicat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Având o superioritate numerică pe frontul de est, armata Rusiei încearcă să prindă într-o pungă armata Ucrainei din Donbas, însă acest lucru nu a atins nicio finalitate, deocamdată. Experții militari avertizează că dacă încercuirea armatei ucrainene va fi un succes, victoria rușilor în zonă va fi tot mai aproape.

În caz contrar, explică aceeași experți, Ucraina are șansa de a pune presiune pe ruși și războiul din zonă se va extinde mai multe luni. În acest context, NATO încearcă să trimită tot mai multe arme spre Donbas, însă logistica și birocrația au făcut ca Ucraina să primească un număr mult mai mic de astfel de arme decât cele promise.

ADVERTISEMENT

Premierul britanic Boris Johnson se teme că prelungirea războiului din Ucraina îi va face pe plac lui Vladimir Putin, cel care e convins că Europa se va „plictisi” de război și nu va mai susține Ucraina așa cum a făcut-o în primele luni de conflict armat.

”Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar, deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea”, a transmis Johnson.

ADVERTISEMENT