Mare atenție la conservele și borcanele cu alimente gata preparate. Indiferent că le cumpărați sau le scoateți din cămara casei, trebuie să fiți precauți pentru a nu vă infecta cu botulism sau cu toxina botulinică, așa cum mai este cunoscută această boală.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că sunt de evitat conservele sau borcanele care au capacul ”bombat”, adică pare că este pe punctul de a exploda. ”Fără discuție” astfel de produse se aruncă, avertizează doctorul.
Cât de periculos este botulismul? Aflați că este chiar letal, iar simptomele de contaminare apar și după o săptămână. Rar se depistează persoane cu botulism, dar asta nu înseamnă că pericolul nu există. De altfel, neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice bacterii.
În trecut, neurotoxina botulinică a fost utilizată ca armă biologică și se poate ”depozita” nu doar în conserve și borcane ci și în pește sau în fructe. Drept urmare, analizați foarte bine și aceste produse, fiindcă nu știți cât pot fi de nocive.
”Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar.
Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene. A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală.
Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă”, a spus doctorul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.
Medicul a detaliat și care sunt semnele care ne indică apariția botulismului și în urma cărora trebuie să ne deplasăm de urgență la spital: paralizie, vedere dublă, încețoșată, vorbire cu dificultate, cu disfagie, înghițire cu dificultate sau tulburări de respirație.
”Nu uitați cei patru D, sunt extrem de importanți și vă pot salva viața. Dacă la 18-36 de ore după consumarea unui aliment preparat în casă apare acea paralizie progresivă simetrică descendentă cu diploplie, vedem dublu, cu dizartie, vorbim cu dificultate, cu disfagie, înghițim cu dificultate și cu dispnee, apar și tulburări de respirație este extrem de important să ajungem cât mai repede la spital”, a mai explicat medicul.