News

Asalt al Israelului asupra spitalului al-Shifa din Gaza. ”Situaţia de aici este catastrofală”

Forțele armate ale Israelului au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, martorii vorbind despre focuri de armă grele asupra unității și despre tancuri.
18.03.2024 | 09:25
Asalt al Israelului asupra spitalului alShifa din Gaza Situatia de aici este catastrofala
Asalt al Israelului asupra spitalului al-Shifa din Gaza. ”Situaţia de aici este catastrofală”. FOTO: france24.com
ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al Armatei Israeliene a transmis că IDF desfășoară ”o operaţiune de mare precizie în zone limitate ale spitalului”. Acest spital este unul dintre ultimele puncte din Gaza unde ”teroriștii Hamas s-au regrupat”. Cu toate acestea, în zonă trăiesc mulți civili, care s-au panicat la vederea trupelor israeliene.

Asalt al Israelului asupra spitalului al-Shifa din Gaza

De exemplu, într-o convorbire cu fratele său, un bărbat din Gaza a spus că ”tancurile înconjoară. Ne ascundem în interiorul cortului. Auzim focuri de tancuri în apropierea complexului”. De altfel, rețelele de socializare au fost împânzite cu imagini neverificate care arată lupte intense în jurul acestui spital din Gaza.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Muhammad Al-Sayyid, un locuitor din zonă, a transmis un mesaj jurnaliștilor: ”Soldaţii sunt aici, în interiorul complexului, există morţi şi răniţi, iar soldaţii au arestat câţiva tineri. Situaţia de aici este catastrofală”. IDF nu anunțase public că ar dori să lanseze o nouă operațiune militar în al-Shifa.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Armata Israeliană a trebuit să răspundă la ”informații concrete care au cerut o acțiune imediată”. Mai mult, oficialul a transmis că spitalul va putea să funcționeze normal în timpul asaltului, în timp ce pacienții și personalul nu ar trebui să își facă griji.

ADVERTISEMENT

”Persoanele strămutate care se adăpostesc în complex vor putea părăsi spitalul pe o rută de evacuare”, a declarat Hagari, cerând de asemenea teroriștilor Hamas să se ”predea imediat”. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas a transmis un comunicat prin care a anunțat că operațiunea militară a fost ”o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional”.

Peste 30.000 de oameni au murit în conflictul din Gaza

Sute de palestinieni s-ar adăposti în acest spital, atacat de forțele din Israel încă de la începutul conflictului din Gaza. Spitalul al-Shifa este considerat cel mai mare și important spital din Gaza și ar trebui să beneficieze de un staut special de protecție pe timp de război. Cel puțin conform dreptului umanitar internațional.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, dacă în interior se află militari sau teroriști care folosesc oamenii drept scuturi umane, protecția poate să fie pierdută. Israelul a acuzat în nenumărate rânduri Hamas că folosește spitalele ca și ”acoperire pentru operațiunile sale”. Cu toate acestea reprezentanții Hamas neagă aceste informații.

În total, 30.035 de persoane au fost ucise până acum în Gaza, arată cifrele oficiale, cu mențiunea că numărul răniților este de peste 70.000. Israelul se confruntă cu o presiune în creștere la nivel global pentru a opri conflictul, dar campania sa militară din Gaza are în continuare sprijinul Statelor Unite, aliatul său cheie și cel mai mare furnizor de ajutor militar.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății din Gaza nu face distincție între civili și luptători, însă a menționat actualizările recente că aproximativ 70% dintre victime sunt femei și copii. Între timp, Israelul îi acuză pe ”teroriștii Hamas” că folosesc deliberat populația civilă din Gaza drept scuturi umane, o practică des întâlnită printre grupările teroriste.

ADVERTISEMENT