News

Ascensiunea spectaculoasă a fostului șef AEP. Un jurist la un spital de țară, ajuns la o funcție echivalentă cu cea de ministru în doar 6 ani

Florin Mitulețu-Buică a avut o ascensiune rapidă în cadrul instituțiilor statului, odată cu studiile făcute în unități de învățământ ale MApN și SRI.
11.01.2023 | 18:32
Ascensiunea spectaculoasa a fostului sef AEP Un jurist la un spital de tara ajuns la o functie echivalenta cu cea de ministru in doar 6 ani
Florin Mitulețu-Buică promovat cu rapiditate în funcții importante Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Florin Mitulețu-Buică a fost nevoit să demisioneze de la conducerea Autorității Electorale Permanente în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale în această instituție, însă faptul că a rezistat în funcție timp de 4 ani este o realizare majoră în sine, ținând seama că numele său a apărut în mai multe controverse, legate de plagiat și abuz în servicu. Însă și mai spectaculoasă este ascensiunea sa de la un simplu jurist la un spital de țară din Dolj la șefia AEP, totul în numai șase ani.

Juristul de la un spital de țară, școlit la Colegiul de Apărare și Colegiul de Informații

Până în 2013, se poate spune că Mitulețu-Buică era un om obișnuit care-și câștigă existența potrivit pregătirii și abilităților sale. A făcut studii de drept la Târgu-Jiu, iar în timpul facultății a lucrat mai multe firme din Craiova. După absolvirea facultății în 2001, a devenit consilier juridic ocupând funcția de șef al serviciului juridic și administrativ al Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Bucovăț, județul Dolj, post pe care l-a ocupat timp de 12 ani. A fost membru PSD însă nu a ocupat funcții notabile în partid la nivel local.

ADVERTISEMENT

Însă din 2013, cariera lui Florin Mitulețu-Buică a luat o cu totul altă traiectorie. De la culoarele unui spital obscur din Dolj, acesta a ajuns să activeze pe culoarele de la Palatul Parlamentului sau Palatul Victoria într-un singur an, în paralel cu studiile de doctorat făcute la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).

Pe 1 aprilie 2013, Mitulețu-Buică a plecat direct de la spitalul din Dobrovăț pe un post de consilier la Camera Deputaților, iar în 2014 a fost și consilier la secretariatul comisiei senatoriale de anchetă privind terenurile cumpărate de Ioana Băsescu în comuna Nana.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2013, Mitulețu-Buică începe doctoratul , cu o temă din domeniul „Informații și Securitate Națională”. În afară de doctoratul finalizat în iulie 2016, acesta a mai urmat un curs la Colegiul Național de Apărare din cadrul UNAp, precum și unul la Colegiul Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, în perioada septembrie-octombrie 2016.

În paralel cu studiile făcute în instituțiile de învățământ superior ale armatei și SRI, au venit și alte funcții pentru Florin Mitulețu-Buică. În 2014 a fost consilierul personal al Aureliei Cristea, la acea vreme ministru delegat pentru Dialog Social în guvernul Ponta 3. În perioada 2015-2018, cu susținerea PSD, a ocupat funcția de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente, iar în 2018 a devenit secretarul general al acestei instituții. Următorul pas a fost numirea sa, în 2019, ca președinte al AEP.

ADVERTISEMENT

Mitulețu-Buică, un plagiator dovedit

Primul scandal legat de persoana sa a izbucnit în octombrie 2020, când jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne o anchetă din care rezulta că mai bine de jumătate din teza sa de doctorat ar fi fost plagiată. Dintre cele 211 pagini ale lucrării, 41 ar fi fost plagiate chiar de la îndrumătorul său, profesorul Constantin Iordache. Fiul lui Iordache, George-Răzvan, a fost angajat drept consilier personal al lui Mitulețu-Buică la AEP în martie 2015.

Teza a fost analizată de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a decis în primăvara anului 2021 că este vorba de un plagiat. pe baza acestei decizii, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a decis în iulie 2021 retragerea titlului de doctor. În pofida acestei situații penibile, Mitulețu-Buică nu a demisionat de la conducerea AEP.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanțe, coaliția de guvernare de atunci PNL-USR-UDMR a decis să facă un grup de lucru care să identifice soluțiile juridice pentru înlocuirea sa din funcție, procedură destul de anevoioasă în condițiile în care durata mandatului președintelui AEP este de opt ani. Numai că o decizie nu a fost luată înainte de ruperea acestei coaliții, iar revenirea PSD la guvernare alături de liberali a făcut inactual acest demers.

Deși semnele de întrebare privind activitatea șefului Autorității începuseră să se înmulțească. În martie 2021, Parchetul începuse urmărirea penală împotriva sa pentru abuz în serviciu pentru că ar fi făcut presiuni asupra a doi funcționari cu posturi de conducere din AEP să demisioneze. Este vorba de Gabriel Saucă, director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale.

În noiembrie 2021, dosarul a fost trimis la instanță, însă aceasta a dispus returnarea la parchet pentru refacerea urmăririi penale. Judecătorul a decis că procurorii au încălcat dreptul la apărare al unei persoane care fusese inculpată în același dosar.

Însă șeful AEP nu a mai făcut față scandalului izbucnit în urmă cu câteva zile când ANI a sesizat Parchetul ICCJ după ce a descoperit că Buică și-a angajat cumnata drept consilier la cabinetul vicepreședintelui Autorității.

Nu am de ce sa demisionez şi nici să fiu schimbat, pentru că am respectat legea, cea civilă și cea penală”, a declarat Florin Mituleţu Buică, luni. Însă numai după două zile, acesta și-a reconsiderat poziția și a anunțat că se retrage din funcție.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant