News

Atac cibernetic în numele Poștei Române. Cum arată mesajul de care trebuie să ne ferim

Alertă de securitate. Infractorii cibernetici încearcă o nouă înșelătorie cu numele Poștei Române. La ce mesaje trebuie să avem grijă
29.02.2024 | 22:23
Atac cibernetic in numele Postei Romane Cum arata mesajul de care trebuie sa ne ferim
Mesajul pe care nu trebuie să-l deschizi. Poșta Română avertizează că s-au trimis mesaje false în numele său. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În data de 29 februarie, infractorii cibernetici au emis un mesaj fals pretinzând că este de la Poșta Română, pentru a obține beneficii financiare ilegale.

Mesaj fraudulos în numele Poștei Române

Această comunicare frauduloasă a fost trimisă către utilizatori de pe o adresă de e-mail complet străină și nerecunoscută ca fiind oficială a Poștei Române.

ADVERTISEMENT

În conținutul mesajului, destinatarii sunt informați că un presupus pachet al lor a ajuns la depozit, dar este reținut din cauza unor presupuse informații incorecte legate de adresă, iar acesta nu poate fi livrat.

Mai departe, li se solicită să acceseze un link furnizat în mesaj pentru a “confirma adresa” în termen de 12 ore. În plus, mesajul fraudulos îndeamnă destinatarii să răspundă cu “Y” și să urmeze instrucțiunile pentru activarea SMS-ului sau deschiderea link-ului furnizat.

ADVERTISEMENT

„Poșta Română: Pachetul dumneavoastră a ajuns la depozit, dar este reținut din cauza informațiilor neclare despre adresă și nu poate fi livrat. Vă rugăm să confirmați adresa din link în termen de 12 ore.

(Vă rugăm să răspundeți cu Y. Apoi, opriți mesajul text și redeschideți cu linkul de activare SMS sau copiați linkul către Safari și deschideți-l). Echipa Poștei Române vă urează sărbători fericite!”, se arată în mesaj.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci când primești astfel de mesaje

În cazul în care primiți un astfel de mesaj suspect, este esențial să nu deschideți mesajul și să-l raportați ca fiind spam, iar de asemenea, să evitați accesarea link-ului furnizat, care ar putea conduce la acțiuni frauduloase sau compromise ale securității.

Este important de subliniat că Compania Națională Poșta Română utilizează exclusiv adresele de e-mail oficiale pentru a comunica cu publicul, precum suportclienti@ropost.ro și noreply@posta-romana.ro, astfel că orice altă adresă ar trebui tratată cu suspiciune și raportată corespunzător.

ADVERTISEMENT

Tehnica a mai fost aplicată de hackeri

Mesaje înșelătoare de acest fel au mai fost folosite și anul trecut de către hackeri, iar Poșta Română a ieșit cu un mesaj pentru a-i avertiza pe oameni că este o înșelătorie.

„În ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing în care este folosit numele Poștei Române. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor aflați în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici.

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.”, scria în mai 2023, Poșta Română.

ADVERTISEMENT