Sport

Atacant israelian, arestat după mesajul anti-Hamas din timpul meciului. Scandalul a ajuns la UEFA și FIFA

Atacantul israelian al lui Antalyaspor urmează să fie deportat de turci după mesajul anti-Hamas de la meciul cu Trazbonspor. Scandalul a luat amploare la FIFA și UEFA.
15.01.2024 | 19:25
Atacant israelian arestat dupa mesajul antiHamas din timpul meciului Scandalul a ajuns la UEFA si FIFA
Atacantul israelian al celor de la Antalyaspor urmează să fie deportat de turci după mesajul anti-Hamas afișat la meciul echipei sale. Foto: X
ADVERTISEMENT

Sagiv Yehezkel, atacantul israelian al lui Antalyaspor, a fost reținut după mesajul anti-Hamas pe care l-a afișat după ce a marcat în meciul cu Trabzonspor, scor 1-1, în etapa a 20-a din campionatul Turciei. Între timp, fotbalistul de 28 de ani a fost eliberat, însă riscă să fie deportat de turci.

Atacant israelian, reținut de poliția turcă după mesajul anti-Hamas afișat în fața camerelor TV

Antalyaspor și Trabzonspor și-au împărțit punctele în etapa a 20-a din campionatul turc. Fountas a deschis scorul pentru oaspeți în minutul 2. Jehezkel a restabilit egalitatea în minutul 68. Atacantul israelian a celebrat reușita în fața camerelor TV și a prezentat bandajul de la mâna stângă pe care scria „100 de zile, 7.10”.

ADVERTISEMENT

Mesajul lui Sagiv Yehezkel a făcut referire la conflictul dintre Israel şi Hamas și a fost dedicat celor 136 de ostatici israelieni luați de gruparea teroristă Hamas după atacul din 7 octombrie 2023. Scandalul iscat după gestul fotbalistului israelian a ajuns chiar și la urechile președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Antalyaspor a luat decizia de a-l suspenda pe o perioadă nedeterminată pe Sagiv Tehezkel. Totuși, lucrurile s-au complicat pentru atacantul israelian care a fost arestat la finalul meciului. Ulterior, fotbalistul a fost dus la cea mai apropiată secție pentru a fi interogat.

ADVERTISEMENT

“O anchetă judiciară a fost iniţiată de Parchetul din Antalya împotriva fotbalistului israelian Sagiv Jehezkel pentru ‘incitare publică la ură şi ostilitate’ din cauza gestului său urât de susţinere a masacrului Israelului din Gaza, după golul marcat în meciul Antalyaspor-Trabzonspor din Super Lig”, a fost anunțul ministrului turc al Justiţiei, Yilmaz Tunc.

Atacant israelian deportat turci
Atacantul israelian al celor de la Antalyaspor urmează să fie deportat de turci după mesajul anti-Hamas afișat la meciul echipei sale. Foto: X

Sagiv Yehezkel a fost eliberat luni dimineață. Riscă să fie deportat de turci

În arest, Sagiv Yehezkel a dat explicații pentru mesajul afișat în fața camerelor TV în timpul meciului Antalyaspor – Trabzonspor, potrivit presei israeliene. În cazul în care nu își cere scuze public, jucătorul transferat de Antalyaspor de la Hapoel Beer Sheva urmează să fie cercetat penal.

ADVERTISEMENT

Premierul Benjamin Netanyahu, dar și ministrul Afacerilor Externe au purtat o serie de negocieri cu ambasadorul Israelului pentru eliberarea lui Sagiv Yehezkel. Shino Zuaretz, președintele Federației de Fotbal din Israel, a comunicat cazul celor de la UEFA care s-au angajat să ajute la eliberarea atacantului.

Deși mai avea contract până în iunie 2026, Antalyaspor urmează să-i rezilieze înțelegerea lui Sagiv Yehezkel. Fotbalistul de 28 de ani riscă să fie deportat de turci dacă nu își cere scuze public. „Am văzut și eu poza. Valorile noastre naționale sunt deasupra oricărei discuții.

ADVERTISEMENT

Nu contează cât de important este fotbalistul care lansează un asemenea mesaj. Îi vom cere să își ceară scuze și probabil va fi exclus din lot. După ce am aflat versiunea lui, am decis să-i reziliem imediat acordul”, a spus Sinan Boztepe, președintele lui Antalyaspor.

Ce a avut de spus Sagiv Yehezkel în apărarea sa

Sagiv Yehezkel trebuie să declare că gestul său a fost interpretat greșit pentru a stinge scandalul. Într-o intervenție pentru presa din țara natală, fotbalistul a explicat de ce a ales să afișeze un astfel de mesaj în fața camerelor TV.

„Am decis să fac acest gest umanitar față de prizonierii israelieni din Gaza. A fost important pentru mine să punctez că aceștia sunt ținuți în captivitate de 100 de zile. Nu am avut intenția de a provoca sau de a-mi exprima o poziție pe acest subiect. Sunt la curent că e ceva sensibil în Turcia, dar nu a fost decât un gest. 

Când președintele clubului m-a anunțat că nu pot participa la un eveniment în Gaziantep în memoria celor decedați în Gaza, am stat deoparte și totul a fost bine. M-am concentrat pe fotbal, însă nu am putut uita de suferința familiilor care nu i-au mai văzut de atâta timp pe ostaticii, luați de trupele Hamas pe data de 7 octombrie 2023

Poate că a fost o neînțelegere, eu nu am subestimat poporul turc, în război au murit prieteni apropiați, iar alții au fost răpiți, devenind ostatici. Actul meu nu este unul politic!”, a spus Sagiv Yehezkel.

ADVERTISEMENT