Deșii oficialii Kremlinului au susținut în mod repetat că armata rusă deține controlul total asupra spațiului aerian, vineri dimineața au acuzat Ucraina că au bombardat un depozit de petrol din orașul Belgorod, în ceea ce pare a fi o nouă misiune spectaculoasă executată de forțele ucrainene.
După ce săptămâna trecută forțele ucrainene au reușit să scufunde o navă de transport a marinei ruse în portul Berdeansk, vineri dimineața două elicoptere de atac ucrainene au reușit să bombardeze cu rachete un depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, situat la 40 de km nord de graniță și la 80 de km de orașul ucrainean Harkov, asediat de trupele ruse încă de la începutul invaziei. Doar în urmă cu trei zile, ministrul apărării rus, Sergei Shoigu, declarase că forțele aeriene ucrainene sunt practic „anihilate”.
Guvernatorul regional a declarat că două elicoptere ucrainene au traversat teritoriul Rusiei vineri dimineața, zburând la altitudine joasă pentru a nu detectate de către radarele inamice, au lansat mai multe rachete asupra unui depozit de combustibil din Belgorod, același oraș unde în urmă cu trei zile a avut loc o explozie la un depozit de muniție. A fost pentru prima dată de la începutul războiului când Rusia a raportat un atac aerian ucrainean pe teritoriul său.
Atacul de vineri reprezintă o nouă umilință pentru armata Rusiei, care a declarat săptămâna trecută că forțele aeriene ucrainene au fost „practic distruse”. Armata ucraineană reușise anterior să lovească teritoriul Rusiei doar cu rachete lansate de la sol.
Mai multe înregistrări postate pe rețelele de socializare au surprins cele două elicoptere de atac cum au lansat mai multe rachete asupra instalațiilor petroliere. Deși oficialii ruși au susținut că este vorba despre un atac al armatei ucrainene, autoritățile de la Kiev au refuzat să confirme această operațiune.
„Incendiul de la depozitul de petrol a avut loc ca urmare a unui atac aerian al a două elicoptere ale Forțelor Armate ale Ucrainei care au pătruns pe teritoriul Rusiei la altitudine joasă”, a spus Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii. De cealaltă parte, ministrul apărării ucrainean a declarat doar că nu poate să confirme dar nici să nege informațiile privind un atac efectuat de forțele ucrainene.
Another angle pic.twitter.com/VRsdB92KKj
— Oleksandr Shymanskyi 🇺🇦🏳️🌈 (@shymanskyi) April 1, 2022
În urma atacului opt depozite de combustibil au luat foc, iar alte opt erau în pericol să ia foc și ele în urma incendiului. Fiecare dintre aceste rezervoare avea o capacitate de circa 2.000 de tone de combustibil, ceea ce înseamnă că Rusia e posibil să fi pierdut circa 16.000 de tone de combustibil, suficient pentru a alimenta 13.000 de tancuri T-72.
Imediat după atacul asupra depozitului de combustibil la benzinăriile din localitate s-au format cozi uriașe, populația intrând aparent în panică la posibilitatea unor noi atacuri ale ucrainenilor. Mai mult, din mesajele de pe rețelele de socializare, se pare că locuitorii Belgorodului au fost șocați să afle că aviația ucraineană mai are încă elicoptere după ce autoritățile de le Kremlin au anunțat că toate elicopterele Ucrainei au fost distruse în primele șase ore ale invaziei.
There are Massive Lines at Gas Stations in the Belgorod Region of Western Russia after a Ukrainian Helicopter Assault destroyed an Oil Depot in the City, Russian Citizens in the area Fear more Ukrainian Strikes as some people begin to Panic and Stock up on Essential Goods. pic.twitter.com/cpvAZ9QTAR
— OSINTdefender (@sentdefender) April 1, 2022
Unele voci din Ucraina, așa cum este de exemplu cazul jurnalistului Victor Kovalenko, fost militar în armata ucraineană, susține că ideea unui atac ucrainean pe teritoriul Rusiei este doar o campanie de dezinformare, în contextul în care în niciunul din clipurile filmate nu pot fi identificate elicopterele ca aparținând armatei ucrainene. Nici consilierii președintelui Zelenski nu au confirmat că atacul asupra depozitului de combustibil ar fi fost executat de către armata ucraineană. „Suntem ocupați cu apărarea propriului teritoriu în fața invadatorilor. Ar trebui să întrebați guvernul rus despre ce se întâmplă în Rusia”, a spus Oleksiy Arestovych.
Colonelul american Alexander Vindman, care a jucat un rol important în administrația Trump, a declarat că dacă această misiune a fost executată de armata ucraineană atunci ea transmite un mesaj important atât rușilor cât și statelor NATO.
„Există o serie de precedente interesante în aceste cinci săptămâni de război. Ucrainenii au atacat cu rachete unele ținte aflate pe teritoriul Rusiei, în apropiere de Harkov. Deci, o astfel de misiune a ucrainenilor nu ar fi imposibilă. Motivele aici sunt interesante. Sigur, rușii ar putea căuta motive pentru a spori în rândul populației sentimentele anti-ucrainene și pro-război, să le arate că războiul vine acasă, să aducă mai multă solidaritate în jurul acestei probleme.
Pe de altă parte și ucrainenii au toate motivele să atace nodurile logistice ale armatei ruse, depozitele de armament, depozitele de combustibil sunt toate ținte legitime. În acest caz e o acțiune extrem de curajoasă, și știu că ucrainenii gândesc în astfel de termeni. Este și un mesaj pentru NATO, că războiul nu va fi purtat doar pe teritoriul Ucrainei. Acum avem deja un precedent și e posibil să vedem tot mai multe astfel de acțiuni”, a declarat pentru CNN locotenent-colonelul Alexander Vindman, fost director pentru Afaceri Europene a Consiliului de Securitate al SUA.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că președintele Putin a fost informat despre acest atac și a susținut că incidentul „nu ajută negocierile pentru pace”. „Bineînțeles că acest incident nu poate fi perceput ca ajutând la crearea unor condiții favorabile pentru continuarea negocierilor”, a declarat Dmitry Peskov.
Experții militari sunt de părere că acest gen de atac este exact strategia pe care ucrainenii trebuie să o urmărească în contextul în care o mare parte a trupelor rusești din jurul Kievului se retrag acum pentru a fi repoziționate în estul Ucrainei, pentru cucerirea completă a regiunii Donbas. Phillips O. Brian, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția, susține că rușii nu au nevoie să-și arunce singuri în aer depozitele de combustibil pentru a sabota negocierile pentru pace cu ucrainenii.
„Ucrainenii au ajuns să atace depozitele de combustibil aflate pe teritoriul Rusiei. Asta este exact ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a paraliza și mai mult operațiunile logistice, deja slabe, ale rușilor. Belgorod se află la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Ucraina, iar faptul că ucrainenii au putut zbura elicoptere atât de departe de graniță pentru a ataca o țintă de valoare atât de mare arată încă o dată că Rusia are probleme serioase în operarea sistemelor complexe pe front.
Faptul că elicopterele ucrainene au putut pătrunde atât de adânc în teritoriul Rusiei și apoi să plece fără a fi lovite arată slăbiciuni majore în rândul armatei ruse. Dacă ne uităm pe hartă, putem vedea că Belgorod reprezintă principalul punct logistic pentru susținerea re-desfășurării trupelor ruse dinspre Harkov spre Donbas. Un depozit de combustibil lângă Belgorod reprezintă astfel o țintă strategică ce merită riscul unui atac ucrainean.
Această operațiune îi împinge pe ruși și mai la nord de Harkov și le îngreunează și mai mult transferul trupelor pe frontul de est, ceea ce arată încă o dată că vorbim de o operațiune militară bine planificată. Nu arată deloc ca o misiune sub steag-fals. Rușii nu au nevoie să-și arunce în aer depozitele pentru a sabota negocierile pentru pace. Iar ideea că ar avea nevoie de un astfel de exemplu pentru a justifica trimiterea în luptă a celor peste 100.000 de noi recruți e lipsită de sens. O astfel de idee subminează chiar narativul că războiul merge conform planului și apoi puteau folosi pentru asta explozia de la depozitul de muniție de acum două zile”, a scris pe Twitter profesorul Phillips O. Brien.
În plus, analiștii militari sunt de părere că o astfel de acțiune, cu elicoptere de atac ce au reușit să zboare nedetectate circa 100 de kilometri în teritoriul Rusiei, desfășurată la începutul celei de-a șasea săptămâni de război demonstrează că Ucraina mai are încă un important potențial de luptă.
Analiștii militari sunt de părere că astfel de deficiențe majore sunt o consecință a faptului că armata rusă nu are o comandă centralizată pe frontul din Ucraina, după cum au transmis zilele trecute oficialii americani care au monitorizat conflictul în ultimele cinci săptămâni. Lipsa unui centru de comandă responsabil de întreg frontul ucrainean a condus la o lipsă de sincronizare între unitățile terestre, aeriene și cele navale, dar și la o campanie militară caracterizată de uriașe probleme de logistică.
Un oficial american a declarat pentru New York Times că oficialii NATO au așteptat cinci săptămâni apariția comandantului suprem pe frontul din Ucraina. „Cum nimeni nu a apărut în toată această perioadă, oficialii occidentali au tras concluzia că cei care iau deciziile sunt la Moscova, departe de linia frontului: Sergei Shoigu, ministrul apărăii, generalul Valery Gerasimov, șeful statului major al armatei ruse și chiar președintele Vladimir Putin”, scrie publicația americană.
Oficialii americani susțin că a conduce o campanie militară de la o distanță de aproape 1000 de kilometri creează o lipsă de comunicare între unitățile care luptă pe front și generalii care vin cu planurile de luptă la Moscova.
„Acest lucru îți arată cum e posibil să facă greșelile pe care le fac. Să ne aducem aminte de nava de război Orsk, lovită săptămâna trecută într-un port din sudul Ucrainei. Cine poate fi atât de nebun încât să acosteze cu o navă într-un port înainte de a securiza întreaga zonă? Faptul că cei care planifică această operațiune au decis să trimită nava în port fără să țină cont de pericole ne arată că nimeni nu pune la îndoială ordinele ce vin de sus. Ofițerii inferiori nu sunt încurajați să identifice și să comunice greșelile strategice pe care le fac comandanții superiori”, a declarat pentru NYT, generalul Wesley K. Clark, fostul comandant al trupelor NATO din Europa.
„Nu văd genul de organizare coerentă la care ne-am fi așteptat după luni întregi de pregătire și exerciții și, e de presupus, o perioadă de timp încă și mai mare de planificare în detaliu a acestei invazii”, a declarat și generalul american David H. Petraeus.
Andrei Soldatov, un cunoscut jurnalist rus, expert în modul de acțiune al serviciilor de informații ruse, este de părere că faptul că Vladimir Putin l-a trimis în Mariupol pe liderul cecen Ramzan Kadyrov, „care nu este un militar adevărat”, arată viziunea nerealistă a Moscovei asupra modului în care acest război se desfășoară. „Asta ne arată că Vladimir Putin încă crede că propaganda este cel mai important element aici”, a spus expertul rus.
Contraatacurile ucrainene din jurul Harkovului, plus acum recentul atac aerian asupra depozitului de combustibil din Rusia, vor încetini și mai mult re-desfășurarea trupelor ruse spre frontul de est, potrivit experților militari. Plus, faptul că ucraineni controlează marea majoritate a teritoriului țării iar Rusia nu are încă stabilit controlul deplin al spațiului aerian va permite armatei ucrainene să-și mute mult mai repede unitățile de elită care apărau capitale în zona Donbas în așteptarea atacurilor rusești.
„Retragerile limitate de trupe din nordul Kievului ar fi un lucru normal în oricare alt război. Atunci când unitățile de luptă aflate în prima linie a frontului ajung la sfârșitul rezistenței lor și a capacității de luptă, ele sunt rotite. Problema aici este că rușii au puține unități pentru a le înlocui. Vedem că rușii utilizează din plin bombardamentele pentru a suplini lipsa trupelor de pe front și a încerca să descurajeze contraatacurile ucrainenilor. Iar arma ucraineană a demonstrat în ultimele zile că este capabilă de astfel de acțiuni, reușind să recâștige un număr important de localități din jurul capitalei. Aici, rușii trebuie să fie capabili să apere măcar teritoriile pe care le-au cucerit deja, altfel fie pierd războiul informațional în contextul unor înfrângeri repetate sau pierd unitățile militare ce ajung să fie înconjurate și distruse de forțele inamice.
În ceea ce privește mutarea trupelor pe frontul de est, trebuie să demonstreze că sunt capabili să organizeze întreaga operațiune logistică necesară. Pentru că rușii folosesc liniile exterioare, asta înseamnă drumuri de sute de kilometri, ceea ce necesită un timp îndelungat.
Nu în ultimul rând, rușii au nevoie de mult mai mulți soldați pentru această campanie. Alocarea unui procent atât de ridicat de forțe în această campanie i-a lăsat acum într-un moment foarte dificil. Pregătirea unei noi forțe capabile să lupte eficient nu va dura câteva săptămâni sau luni. Vor fi obligați să folosească mercenari sau alte trupe mult mai slab pregătite, precum cele din Georgia, de aceea nu cred că ne putem aștepta la o eficiență mai mare față de formațiunile, în teorie de elită, ce au fost aruncate în război la 24 februarie”, este de părere generalul australian Mick Ryan.