Rusia a bombardat noaptea trecută porturile ucrainene de la Dunăre, Izmail și Reni, atacuri ce au provocat îngrijorarea autorităților române care au avertizat prin mesaje RO-Alert locuitorii din județele învecinate să nu iasă din case.
„Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50”, a anunțat MApN, într-un comunicat de presă.
Ca urmare a acestei situații, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate de la sol în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național.
Atacurile au fost reluate în jurul orei 05.00, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis o nouă notificare pentru județele Tulcea și Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert prin care locuitorii din cele două județe erau sfătuiți să se adăpostească sau, cel puțin, să nu iasă din case.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se spunea în mesajul RO-Alert.
Și în acest caz, la Fetești au fost pregătite două aeronave F-16, de data aceasta din dotarea aviației militare române, pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat decolarea lor, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat la ora 06.20.
„Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea”, a precizat MApN.
Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cerenga, a precizat că atacurile au avut o intensitate mare, prin comparație cu precedentele bombardamente cu dronă făcute de ruși în zonă. „Zgomotul s-a simțit foarte tare. În Tulcea s-a simțit foarte tare, bănuiesc că au avut încărcătură mult mai mare”, a declarat Cerenga, la Antena 3.
„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”, a precizat MApN.