News

Atacurile teroriste în Europa și SUA, noua armă a Rusiei? Care sunt șansele ca Vladimir Putin să accepte un astfel de scenariu

Vladimir Putin ar putea recurge la o serie de acte teroriste și de sabotaj în Europa, drept răzbunare pentru înfrângerile suferite în Ucraina.
09.10.2022 | 16:52
Atacurile teroriste in Europa si SUA noua arma a Rusiei Care sunt sansele ca Vladimir Putin sa accepte un astfel de scenariu
Mercenarii Rusich, cei capabili de acte de sabotaj.
ADVERTISEMENT

Reprezentanții mai multor țări NATO au analizat acest scenariu, conform G4Media. În contextul în care Rusia a pierdut momentan unele bătălii din Ucraina, e de așteptat ca Vladimir Putin să ofere un răspuns și să mute la rândul său pe tabla de șah.

Care sunt șansele ca Putin să susțină terorismul în Europa?

Cu toate acestea, cât de realiste sunt scenariile în care Vladimir Putin acceptă tacit ca forțele sale speciale să coordoneze atacuri teroriste sau acte de sabotaj în Europa? Într-o analiză Los Angeles Times, jurnaliștii americani consideră că Putin are toate motivele să îmbrățișeze un astfel de scenariu, pentru că nu ar mai avea nimic de pierdut.

ADVERTISEMENT

”Comportamentul Rusiei în Ucraina, Siria și Cecenia a demonstrat că, pentru Putin, nimic nu este în afara limitelor”, remarcă publicația americană. În condițiile în care Rusia consideră că are un război cu NATO, nu cu Ucraina, țările europene sau SUA ar putea fi ținte legitime pentru ruși.

În acest context, atacuri sau acte de sabotaj asupra unor obiective militare europene, în special facilități care aparțin NATO sau chiar ținte civile nu ar fi ceva de neașteptat.

ADVERTISEMENT

Germania a acuzat deja acte de sabotaj în nordul țării, unde trenurile nu au mai putut circula, la câteva săptămâni distanță de sabotajul gazoductelor Nord Stream. Liniile de aprovizionare NATO din Polonia și România pot fi, de asemenea, ținte legitime pentru ruși, cred jurnaliștii americani.

Mai mult, grupul neo-nazist Rusich, pornit să denazifice Ucraina, a făcut apel la partizani pro-ruși aflați deja în Europa care sunt dispuși să se implice în acte de sabotaj.

ADVERTISEMENT

”Este nevoie de partizani în Europa și în Ucraina pentru a lupta cu forțele NATO”, e transmis într-un comunicat, la care se adaugă: ”Trupele NATO folosesc drumurile publice pentru a livra echipamente prin Germania, prin Polonia către Ucraina! Blocarea drumurilor publice care sunt folosite pentru transferul de trupe este posibilă”. Mesajul se încheie cu solicitarea ”pentru a primi sarcini, scrieți ofițerului de serviciu pe Telegram”. Mesajul Rusich a fost tradus în engleză, germană și poloneză.

În luna martie, un fost ofițer american de informații, Christopher Chivvis, sugera că Rusia ar putea folosi mercenari ai Grupului Wagner pentru a ataca teritoriul NATO. Desigur, din planurile Rusiei nu ar putea să lipsească SUA, principalul furnizor de armament pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Contactați de G4Media, reprezentanții mai multor țări din NATO, specializați pe partea de securitate, au anunțat la unison că nu pot comenta astfel de scenarii. În concluzie, ce va face Putin nimeni nu știe, însă niciun scenariu nu e de ignorat, potrivit LA Times.

ADVERTISEMENT