News

Trenurile din nordul Germaniei, paralizate timp de trei ore. Autoritățile vorbesc despre un sabotaj

Trenurile din nordul Germaniei au fost paralizate timp de trei ore, în urma unei operațiuni de sabotaj. Mai multe cabluri au fost tăiate în două locuri.
08.10.2022 | 17:19
Trenurile din nordul Germaniei paralizate timp de trei ore Autoritatile vorbesc despre un sabotaj
Trenurile din Germania, blocate mai multe ore. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

O spun chiar autoritățile germane. Compania de stat Deutsche Bahn AG acuză un ”act de sabotaj al cablurilor”, drept cauza aflată la originea suspendării timp de mai bine de trei ore a legăturilor feroviare în nordul țării.

Sabotaj în nordul Germaniei, la rețeaua de trenuri

Pana a fost provocată de o avarie la rețeaua de radio GSM-R a trenurilor, cea care servește comunicarea cu conductorii. De asemenea, pana a fost provocată de o avarie globală la ”interfaţa centrală între trenuri şi infrastructura”.

ADVERTISEMENT

Conform Der Spiegel, cablurile ar fi fost tăiate în două locuri. Acțiunea de sabotaj necesita ”anumite cunoștințe” despre sistemul feroviar, potrivit cotidianului Bild. Poliția federală a deschis o anchetă în acest sens, pentru a investiga ”pana sistemului radio digital al trenurilor”.

Incidentul considerat act de sabotaj a dus la întreruperea legăturilor între Berlin și mai multe regiuni din vestul și nordul țării, cum ar fi Schlewig-Holstein, dar și orașele Hamburg, Bremen sau regiuni ca Saxonia inferioară și Renania de Nord-Westfalia.

ADVERTISEMENT

A fost afectată, de asemenea, legătura dintre Berlin și Amsterdam, care a fost suspendată în intervalul menționat. Cu toate că legăturile feroviare au fost restabilite, trenurile vor mai întârzia în cursul zilei de sâmbătă, întreg sistemul fiind dat peste cap.

Presa din Germania a făcut o paralelă între acest act de sabotaj și sabotajul de la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

ADVERTISEMENT

Rusia a dat vina pe NATO pentru exploziile de la Nord Stream, însă fostul director al CIA John Brennan e convins că Rusia e ”cel mai probabil suspect” pentru un sabotaj care e menit să ”semnaleze Europei că Rusia poate ajunge și dincolo de granițele Ucrainei.”

”Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă tot ce crede că este necesar pentru a slăbi determinarea Europei. Ar putea fi prima salvă dintr-o serie de lucruri care ar fi țintite către Europa”, a punctat Brennan.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, e greu de spus cine ar avea de câștigat de pe urma acestui sabotaj, însă o anchetă în desfășurare ar putea trage concluzii obiective în lunile următoare.

ADVERTISEMENT
Tags: