News

Atentat în Bulgaria, care l-a vizat pe procurorul-şef. O bombă de 3 kg a explodat la trecerea maşinii sale

Procurorul-şef al Bulgariei, vizat de o tentativă de asasinat. O bombă a fost detonată pe drumul ce îl aducea cu maşina la Sofia.
01.05.2023 | 17:11
Atentat in Bulgaria care la vizat pe procurorulsef O bomba de 3 kg a explodat la trecerea masinii sale
Procurorul şef al Bulgariei a fost ţinta unei tentative de asasinat
ADVERTISEMENT

Procurorul şef al Bulgariei Ivan Gheşev a scăpat nevătămat luni după explozia unui dispozitiv la trecerea maşinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a afirmat că investighează explozia drept act terorist. Bomba avea scopul de a-l ucide, după cum s-a afirmat în cadrul unei ședințe de informare a directorului Serviciului Național de Investigații.

Explozia a provocat un crater cu diamtreul de trei metri

Petăr Todorov, secretar general în Ministerul de Interne din Bulgaria, a menţionat că nimeni nu a fost rănit în incidentul produs luni la ora 11:45 pe şoseaua dintre Samokov şi Kovacevtsi, în direcţia Sofia. Acesta a adăugat însă că ameninţările la adresa vieţii şi sănătăţii oricărei persoane sunt absolut inacceptabile şi guvernul va lua măsuri ferme.

ADVERTISEMENT

“Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii”, a declarat la rândul său presei Borislav Sarafov, procuror adjunct şi director al Serviciului Naţional de Investigaţii, adăugând că familia lui Gheşev era cu el în vehicul. Sarafov a mai precizat că dispozitivul conţinea aproximativ trei kilograme de explozibil.

Explozia s-a produs într-o curbă în care viteza este redusă. Potrivit martorilor oculari, flăcările provocate de explozie s-au înălţat la o înălţime de 4-5 metri. De asemenea, craterul provocat are o adâncime de 30-40 cm și un diametru de aproape trei metri.

ADVERTISEMENT

Presa bulgară scrie că era vorba de o bombă cu fragmentare, iar bucăţi de metal menite să rănească şi să ucidă au fost găsite inclusiv în copacii din apropiere. “Bucăţile pe care le-am găsit aveau dimensiunea unei unghii umane”, a mai declarat Gheşev.

La inspecția inițială, au fost găsite fragmente de la unda de șoc, care au eviscerat copacii pe o rază de 20 de metri. Procurorul-şef al Bulgariei și familia sa călătoreau într-un jeep blindat, căruia i-au fost sparte geamurile și a suferit mai multe avarii. Totuşi, procurorul-şef nu a fost rănit.

ADVERTISEMENT

„A fost format un comandament cu toate serviciile Ministerului de Interne, care sunt implicate în acest caz, precum și cu reprezentanți ai NSO și ai Agenției Naționale de Securitate.

Marţi, prim-ministrul Galab Donev va organiza o reuniune în cadrul Consiliului de Miniștri, la care vor participa atât ministrul Demerdjiev, cât și reprezentanți ai serviciilor Ministerului de Interne, GDBOP, GDNP, Jandarmeriei, DANS, procuraturii. Informațiile vor fi rezumate acolo, iar acțiunile vor fi luate în consecință”, au informat autoritățile.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doar două săptămâni, procurorul general Ivan Gheşev a dezvăluit că este amenințat de oligarhi, nebuni și jurnaliști. „Coada cluburilor de fani este foarte lungă”, a comentat acesta în glumă, la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT