ADVERTISEMENT
News

Atenționare ANM: Un nor de praf saharian ajunge în România. Zonele unde se vor observa depunerile aduse din Africa

Autor: Narcis Roșioru | 11.05.2020 | 18:54
Atenționare ANM: Un nor de praf saharian ajunge în România. Zonele unde se vor observa depunerile aduse din Africa
Atenționare ANM: Un nor de praf saharian ajunge în România. Zonele unde se vor observa depunerile aduse din Africa. Sursa foto: Hepta.ro

ANM a transmis, luni, că un nor de praf saharian va ajunge în România, începând de luni seara, în timp ce țara noastră este vizată de un cod galben de vânt.

ADVERTISEMENT

Un nor de praf saharian ajunge în România

Un nor de praf saharian va începe să circule, începând cu seara de 11 mai, dinspre nordul Africii și va ajunge și în România, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

ANM a transmis că particulele de praf saharian vor pătrunde pe teritoriul Europei din data de 11 mai, iar fenomenul va fi observat în țara noastră în zonele și intervalele în care va ploua.

“Începând din seara zilei de luni (11 mai), circulaţia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul şi sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

ADVERTISEMENT

În aceste zone temporar va ploua, fiind favorizată depunerea prafului, astfel încât concentraţia particulelor de praf care va ajunge deasupra României va fi redusă”, transmite ANM.

Unde vor fi observate depunerile aduse tocmai din Africa

Pe teritoriul țării noastre, praful saharian se va depune în zonele şi în intervalele în care vor fi înregistrate ploi, cu șanse mai mari ca acest lucru să se întâmple în noaptea de luni spre marţi (11/12 mai) în zonele de vest, nord-vest şi în centru ale României.

Ulterior, în prima parte a zilei de marţi, 12 mai, fenomenul va fi vizibil în zonele de deal şi de munte, dar şi în zonele de centrul şi nord-est.

ADVERTISEMENT

Norul de prah saharian a fost anunțat în contextul în care ANM a emis, luni, o avertizare cod galben de intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică, ce va fi valabilă pe parcursul zilei de marţi, în majoritatea regiunilor din ţară, inclusiv în Bucureşti.

În plus, meteorologii au transmis o altă avertizare de vremea rea, ce va intra în vigoare din seara de luni, 11 mai, de la ora 22:00, şi va fi valabilă până marţi, 12 mai, la ora 9:00.

ADVERTISEMENT

În acest interval, pe anumite porțiuni din regiunile vestice, nordice şi centrale şi pe arii mai restrânse în rest vor fi înregistrate perioade cu instabilitate atmosferică, astfel că vor avea loc averse, descărcări electrice şi izolat grindină.

Meteorologii atenționează că aversele vor putea avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de precipitații vor depăşi 15 – 20 l/mp.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!