News

Proteste masive ale fermierilor bulgari. Punctul de trecere de la vama Giurgiu a fost reluat după două ore de proteste. Update

Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Fermierii din statul vecin au protestat timp de două ore, iar traficul la PFT Giurgiu s-a reluat
06.02.2024 | 13:37
Proteste masive ale fermierilor bulgari Punctul de trecere de la vama Giurgiu a fost reluat dupa doua ore de proteste Update
Fermierii bulgari protestează la granițele României. Cinci puncte ale vămilor cu vecinii bulgari vor fi blocate. Sursa foto: grain.bg
ADVERTISEMENT
06-02-2024
11:44

Fermierii bulgari au protestat timp de două ore și au deblocat traficul la PTF Giurgiu

După ora prânzului traficul de la vama Giurgiu s-a reluat, după un protest al fermierilor bulgari care a ținut două ore. În ce privește timpul de aşteptare la ieșirea din România, camioanele sunt nevoite să stea 180 de minute, iar mașinile de 40 de minute.

„Începând cu ora 10:10 traficul prin PTF Giurgiu a fost oprit pe ambele sensuri pentru toate mijloacele de transport din cauza protestului fermierilor bulgari în sensul giratoriu din PTF Ruse, iar la orele 12:20, traficul a fost reluat.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost informat, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, cu privire la faptul că în zilele de 6 şi 7 februarie 2024, în intervalul orar 10:30-12:30, pe teritoriul Bulgariei vor fi desfăşurate acţiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu”, a comunicat de ITPF Giurgiu.

ITPF Giurgiu a mai transmis că timpii de așteptare depind de evoluţia situaţiei în punctul de trecere a frontierei și vor fi actualizaţi periodic.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, unde proteste ale agricultorilor vor aduce restricții de circulație începând de marți, 6 februarie 2024.

Care sunt cele cinci puncte ale frontierei cu România, ce vor fi blocate

Protestele iminente ale agricultorilor vor determina restricţii semnificative de circulaţie. Acest avertisment survine în contextul în care Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria a programat acţiuni de protest începând din 6 februarie, între orele 10:00 – 12:00, care vor implica blocarea drumurilor principale şi a punctelor de frontieră.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor publicate de Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale, protestele vor afecta zonele de frontieră comune cu România, inclusiv punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse, Vidin-Calafat, Silistra-Ostrov Călăraşi, Kardam-Negru Vodă şi Durankulak-Vama Veche.

MAE avertizează că aceste restricții de circulație vor fi semnificative și că cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru posibile întârzieri sau blocaje în trafic.

ADVERTISEMENT

În plus, producătorii agricoli bulgari intenționează să blocheze intersecții și segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, inclusiv tronsonul Sofia-Ruse, în dreptul localităților Gorni Dabnik și Lukovit.

Recomandările MAE pentru șoferi

Acest lucru ar putea crea perturbări suplimentare în trafic și ar putea afecta mobilitatea călătorilor, atât locali, cât și străini.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește recomandările MAE pentru cetățenii români, aceștia sunt sfătuiți să monitorizeze cu atenție situația la punctele de frontieră și să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată.

De asemenea, se recomandă urmărirea indicațiilor și semnalelor organelor de control aflate la fața locului pentru a evita situații nedorite sau întârzieri neașteptate. Aceste restricții și proteste pot avea un impact semnificativ asupra fluxului de trafic și a călătoriilor între România și Bulgaria, afectând în special pe cei care călătoresc în scopuri comerciale sau turistice.

ADVERTISEMENT

MAE mai recomandă evitarea călătoriilor neesențiale în regiunea afectată și luarea în considerare a altor rute alternative sau mijloace de transport.  Călătorii trebuie să fie precauți și să se informeze în mod regulat despre evoluția situației pentru a-și planifica călătoriile în siguranță.

ADVERTISEMENT