News

Proteste violente ale fermierilor, la Bruxelles. Agricultorii forţează intrarea în Parlamentul European. Video

Fermieri cu aproape 1.300 de tractoare au luat cu asalt capitala Belgiei. Poliţia a intervenit cu tunuri de apă pentru a-i împiedica să intre în Parlamentul European.
01.02.2024 | 12:32
Proteste violente ale fermierilor la Bruxelles Agricultorii forteaza intrarea in Parlamentul European Video
Proteste violente la Bruxelles, în faţa Parlamentului European Foto: captură video
ADVERTISEMENT

În ciuda concesiilor anunţate de la Bruxelles, unde liderii europeni se întâlnesc joi, furia fermierilor din UE nu s-a potolit, mai ales în Franța şi Belgia, unde blocajele autostrăzilor principale continuă pentru a patra zi consecutiv.

Femierii au dat foc la paie şi gunoi de grajd în centrul Bruxelles-ului

Furia lumii agricole nu apare pe agenda oficială a discuțiilor de la summitul de la Bruxelles, unde prioritar este ajutorul economic pentru Ucraina, aproape 1.300 de tractoare s-au adunat joi în fața Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

“Dacă vă uitaţi cât de mulţi oameni se află aici astăzi şi vedeţi că aşa este în toată Europa, atunci trebuie să ai speranţă. Noi trebuie să sperăm că aceşti oameni văd că agricultura este necesară. Ştiţi, este vorba de hrană”, spune Kevin Bertens, un fermier ce trăieşte în apropiere de Bruxelles.

Între timp, femierii s-au ciocnit cu forţele de ordine, în timp ce forţau intrarea în Parlamentul European. Jandarmii au folosit tunuri de apă împotriva agricultorilor agresivi.

ADVERTISEMENT

Protestatarii sunt în principal fermieri din sudul țării, în special din regiunile Seneffe, Tournai și Liège, dar și din Flandra, dar şi din străinătate, inclusiv membri ai sindicatelor italiene și spaniole fiind văzute pe străzile capitalei Belgiei. presa locală scrie că fum gros, care emană un miros acru, poate fi văzut pe Place du Luxembourg, unde s-au adunat o parte din demonstranți. Pe stradă au fost împrăștiate gunoi de grajd și paie, iar unii protestatari le-au dat foc.

De asemenea, pe faţada Parlamentului European s-au aruncat ouă şi tomberoane pline cu gunoi de grajd. Mai mulți fermieri au încercat în jurul orei 11.30, să treacă de barierele puse de poliție în fața Parlamentului European. În direcția poliției au fost aruncate au aruncate obiecte de mobilier stradal, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene și i-a ținut la distanță pe protestatari cu tunuri de apă.

ADVERTISEMENT

Premierul belgian Alexander De Croo a reiterat joi disponibilitatea autorităților de a discuta cu fermierii revendicările, dar blocarea capitalei nu este soluția, a declarat acesta, la sosirea la summitul european, care se întrunește pe un alt subiect: găsirea unor soluții de ajutor pentru Ucraina.

“Bruxellesul arată un pic ca un oraș asediat”, s-a mai plâns șeful guvernului federal. Deși spune că înțelege nevoia de a protesta, el face apel la fermieri să nu riște să piardă sprijinul de care se bucură din partea unei părți a populației.

ADVERTISEMENT

“Sunt oameni care merg la muncă, cei care își conduc copiii la școală… Blocajele au un impact și asupra aprovizionării cu alimente către supermarketuri… Blocarea țării nu este direcția de urmat, și cu atât mai puțin desigur vandalismul sau violenţa”, a mai spus Alexander De Croo.

ADVERTISEMENT
Tags: