News

Atenționare pentru toți românii care pleacă în Grecia. Unde sunt regiunile cu pericol iminent de incendiu

Românii care călătoresc în Grecia trebuie să fie foarte atenți pentru că în mai multe zone există pericol iminent de producere a incendiilor. Flăcările au ajuns la Muntele Athos.
05.07.2022 | 11:00
Atentionare pentru toti romanii care pleaca in Grecia Unde sunt regiunile cu pericol iminent de incendiu
Grecia, lovită de mai multe incendii puternice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a atenționat că autoritățile locale au emis o avertizare națională de incendiu, valabilă pentru intervalul 5-7 iulie.

Incendiu puternic la Muntele Athos

Pe lista zonelor unde există un pericol iminent de incendiu a fost trecut inclusiv Muntele Athos. Pompierii se luptă de ore bune cu flăcări izbucnite în zona Capului Arapis, din cauza unui incendiu de vegetație. Pompierii au reușit să izoleze zona, iar acum încearcă să stingă flăcările.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 46 de pompieri, cu 16 autovehicule din 3 grupe de intervenție intervin, potrivit Ziare.com. Un incendiu în aceeași zonă izbucnise în 24 iunie. Localizat între Ierissos și mănăstirea Hilandar, Capul Arpis se află pe coasta vestică a Muntelui Athos.

Riscul de incendiu e ridicat în alte zone din Grecia, din cauza temperaturilor ridicate și a vânturilor puternice.

ADVERTISEMENT

Regiunile în care există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetaţie, potrivit MAE, sunt insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria), regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) şi Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Autoritățile din Grecia reamintesc turiștilor să evite orice activitate care poate provoca un incendiu, precum arderea resturilor de vegetație, utilizare de dispozitive care provoacă scântei, grătarele în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse, curățarea vegetației de pe loturile agricole.

ADVERTISEMENT

În cazul în care observă că un incendiu e pe cale să se producă, oamenii sunt rugați să apeleze numărul de telefon 199.

Românii din Grecia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi ale Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088.

ADVERTISEMENT

O altă zonă afectată puternic de incendii este Lefkada.  Aici, locuitorii din  Valmi,  Kotrona și Karagianneika au primit ordin fie evacuați, pentru a fi scoși din calea flăcărilor care au cuprins zona. Pompierii au apelat inclusiv la avioane și elicoptere pentru a încerca să stingă incendiile.

ADVERTISEMENT
Tags: