News

Aterizare de urgență la Cluj-Napoca pentru un avion Wizz Air. Mai mulți pasageri s-au luat la bătaie

Un avion care aparține companiei Wizz Air a aterizat de urgență la Cluj-Napoca, după ce trei cetățeni s-au luat la bătaie, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
06.03.2024 | 14:46
Aterizare de urgenta la ClujNapoca pentru un avion Wizz Air Mai multi pasageri sau luat la bataie
Aterizare de urgență la Cluj-Napoca, pentru un avion Wizz Air. Mai mulți pasageri s-au luat la bătaie
ADVERTISEMENT

Ar fi vorba despre cursa de la Memmingen, Germania, cu destinația Kutaisi, Georgia. Cei trei pasageri provin din spațiul ex-sovietic, mai exact Belarus și Georgia. Martorii spun că cei trei s-ar fi luat inițial la ceartă la bordul avionului, în timp ce aeronava se afla la mare înălțime, la zeci de minute de la decolare.

Aterizare de urgență la Cluj-Napoca, pentru un avion Wizz Air

Ulterior, unul dintre georgieni l-a lovit cu un telefon mobil pe compatriotul său, iar situația a degenerat. Au intervenit pasagerii, care i-au ajutat pe însoțitorii de bord să-i calmeze pe scandalagii. Cu toate acestea, pilotul a solicitat aterizarea de urgență, pentru că unul dintre bătăuși era rănit.

ADVERTISEMENT

Cei trei au fost dați jos din avion, iar cazul a fost preluat de Curtea de Apel din Cluj. Oamenii legii au stabilit că georgienii pot să își vadă de drum spre Kutaisi, însă cu o altă aeronavă, în timp ce cetățeanul din Belarus a fost întors din drum, înapoi în Germania, la Memmingen. Cei trei bărbați nu au fost reținuți pentru că nu ar fi pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului.

După câteva zeci de minute întârziere, avionul cu ceilalți pasageri neimplicați în scandal a pornit spre Kutaisi, Georgia. Din păcate astfel de situații nu sunt tocmai o raritate, drept dovadă cazul bărbatului beat care a făcut scandal în avionul Copenhaga-Otopeni, cândva în anul 2023. Acum, bărbatul a primit 2 ani de închisoare cu executare.

ADVERTISEMENT

Bărbatul în vârstă de 44 de ani i-a amenințat atunci pe ceilalți pasageri ai cursei, iar acum Judecătoria Buftea a decis că acesta merită să stea după gratii 2 ani și 6 luni. Bărbatul a fost condamnat ”pentru săvârșirea fără drept a oricărui act de violenţă fizică sau psihică asupra unei persoane aflate la bordul unei aeronave civile în zbor ori în pregătire de zbor.

Un bărbat a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a făcut scandal în avion

Dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa acestei aeronave, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 119 alin. 1 din Legea 21/2020 privind Codul Aerian al României şi pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere”. Avionul respectiv a fost nevoit să aterizeze de urgență pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București.

ADVERTISEMENT

Și în acest caz agresorul era în stare avansată de ebrietate și a considerat că e o idee bună să agreseze verbal și fizic pasagerii, dar și membrii echipajului de zbor. Pe lângă cei 2 ani de închisoare, bărbatul a rămas și fără alte drepturi. Mai exact, românul nu mai are dreptul de a fi ales în autorități publice timp de trei ani după executarea pedepsei finale, precum și dreptul de a ocupa o funcție care implică ”exercițiul autorității de stat”.

Dacă în România și Europa avioanele aterizează forțat din cauza unor incidente care implică oameni recalcitranți, în Africa de Sud situația e și mai bizară. Aici, în luna aprilie 2023, un avion ateriza de urgență după ce în cabina de pilotaj și-a făcut apariția un șarpe veninos, mai exact o cobră.

ADVERTISEMENT

Pilotul Rudolph Erasmus a fost cel care a găsit șarpele, în timp ce avionul se afla la 11.000 de metri altitudine. ”Ca să fiu sincer, e ca și cum creierul meu nu a înregistrat ce se întâmpla. A fost un moment de uimire. Când m-am întors spre stânga și m-am uitat în jos, am văzut cobra retrăgându-și capul înapoi sub scaun“, declara pilotul pentru BBC. Din fericire nimeni nu a fost mușcat, în condițiile în care mușcătura de cobra este letală și poate ucide un om în doar 30 de minute.

ADVERTISEMENT