Sport

Au cucerit Europa, dar nu au fost buni pentru PSG! Tuchel și Emery, sacrificați pentru starurile Neymar și Mbappe

Thomas Tuchel și Unai Emery, campionii Europei care au eșuat la PSG. Nu au mai fost doriți de Neymar și Mbappe
30.05.2021 | 12:58
Au cucerit Europa dar nu au fost buni pentru PSG Tuchel si Emery sacrificati pentru starurile Neymar si Mbappe
ADVERTISEMENT

Thomas Tuchel și Unai Emery sunt antrenorii care au cucerit Europa în acest sezon. Primul a luat Champions League cu Chelsea, al doilea a dat lovitura în Europa League, cu Villarreal. Cei doi mai au ceva în comun. Sunt ultimii antrenori pe care i-a avut PSG, ambii înlăturați pentru rezultatele nefaste.

Șeicii lui PSG au investit sute de milioane pentru a face o echipă de top pe Parc de Princes, dar senzația a fost că nu prea au știut să aleagă antrenorul. După ultimele rezultate, se pare că problema este că nu au știut să își păstreze tehnicienii.

ADVERTISEMENT

Thomas Tuchel și Unai Emery, campionii Europei care au eșuat la PSG. Ce au pățit cei doi la Paris

Deși au antrenat echipe care porneau cu șansa a doua în finale, Tuchel și Emery și-au dovedit excelentele abilități pentru a bloca adversarele. Au cucerit Europa, în vreme ce PSG așteaptă în continuare gloria continentală. Ba, mai mult, parizieni au pierdut până și titlul în Ligue 1, în fața celor de la Lille.

Unai Emery a fost adus la PSG tocmai pentru acea etichetă de antrenor care știe să câștige trofee europene. Cele trei succese consecutive pe care le-a avut cu Sevilla în Europa League i-au ridicat enorm cota. Semna cu PSG pe 28 iunie 2016 și îl înlocuia pe Laurent Blanc.

ADVERTISEMENT

Primul sezon al lui Emery la PSG a fost de coșmar. În campionat, echipa a fost dominată clar de Monaco și termina pe 2. Pedigree-ul european al ibericului părea să dea roade în Champions League. În optimile Champions League o învingea pe FC Barcelona, la Paris, cu un categoric 4-0.

Unai Emery, distrus după 1-6 cu Barcelona pe Camp Nou. Bătut și de Real Madrid în următorul sezon, dat afară de vestiar

Dar catalanii, deținătorii trofeului la acea vreme, au dat un răspuns legendar. A fost 6-1 pentru Barca pe Camp Nou, iar imaginea lui Emery era serios șifonată. Spaniolul a luat campionatul în următorul sezon, dar a fost o nouă dezamăgire în Champions League. PSG era eliminată în optimile de finală de Real Madrid, după înfrângeri în ambele manșe.

ADVERTISEMENT

Lui Emery i s-a pus imediat în vedere că trebuie să părăsească echipa la finalul acelui sezon. Iar un anunț în acest sens a fost făcut pe 1 aprilie 2018. La finalul acelui sezon, Thomas Tuchel i-a luat locul lui Emery. Despre spaniol s-a spus că nu poate gestiona un vestiar plin de vedete, în frunte cu Neymar jr. și Mbappe.

Un antrenor bine cotat din noua generație, Tuchel nu avea un CV chiar impresionant. Cupa Germaniei cu Borussia Dortmund era singurul său trofeu. Iar lipsa de experiență s-a văzut chiar în Champions League. După ce a câștigat cu 2-0 la Manchester, în optimile de finală din 2019, PSG pierdea acasă 1-3 și era eliminată din competiție.

ADVERTISEMENT

Thomas Tuchel i-a supărat pe Neymar și Mbappe pentru că a considerat că nu a fost rasism în cazul Colțescu

Tuchel a luat titlul și a mai primit o șansă și în Champions League. Pe care a fost la doar un pas să o fructifice. Cu Thomas Tuchel pe bancă, PSG a jucat prima finală de Champions League, în 2020. Dar Bayern Munchen a fost prea bună și a reușit să câștige acel meci.

Dar până la finalul lui 2020, Tuchel avea să fie demis de la PSG. Oficialii francezi au pus decizia pe seama rezultatelor slabe din Ligue 1. PSG era pe 3 după 17 etape, dar la un singur punct de primele clasate, Lyon și Lille. Dar problema reală ar fi fost o ruptură între Tuchel și unele vedete ale lui PSG, în frunte cu Mbappe și Neymar. Neamțul a fost acuzat de cei doi că nu a sprijinit decizia echipei în cazul Colțescu / Webo. Tuchel le-a cerut jucătorilor să continue jocul și să nu iasă de pe teren.

La PSG a fost numit Mauricio Pochettino, alt antrenor bine cotat, care însă nu are trofee în palmares. Iar mutarea s-a dovedit neinspirată, în ciuda faptului că PSG a câștigat duble cu Barcelona și Bayern Munchen. Parizienii au fost eliminați în semifinale de Manchester City și au pierdut și titlul în Franța. Lille s-a încununat campioană în Ligue 1.

ADVERTISEMENT