News

Au fugit de holeră, dar s-au înecat în Canal. Peste 90 de morți după ce o navă s-a scufundat în largul Mozambicului

96 de persoane, dintre care mulţi copii, au murit după scufundarea unei nave în Canalul Mozambic. Alţi 26 de pasageri sunt daţi dispăruţi.
08.04.2024 | 12:56
Au fugit de holera dar sau inecat in Canal Peste 90 de morti dupa ce o nava sa scufundat in largul Mozambicului
Barca supraîncărcată s/a răsturnat în mijlocul Canalului Moyambic Foto: X
ADVERTISEMENT

Peste 90 de persoane s-au înecat după ce o navă s-a scufundat în Canalul Mozambic, la nord de coastele acestei țării africane.

Numărul morţilor ar putea fi de 120

Oficialii provincia Nampula, din Mozambic, au declarat că până acum au fost salvate doar cinci dintre cele 130 de persoane despre care se crede că se aflau la bordul navei care s-a scufundat.

ADVERTISEMENT

Oamenii fugeau de o epidemie de holeră, a declarat secretarul provincial Jaime Neto, adăugând că printre morți se numără mulți copii. “Răsturnarea navei s-a produs pentru că aceasta era supraaglomerată, nu era concepută pentru a transporta atât de mulți pasageri”, a adăugat Neto.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată zeci de cadavre pe o plajă. Nava călătorea de la Lunka, din partea continentală a Mozambicului, către insula Mozambic, în largul coastei Nampula, a informat postul public portughez RTP.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 94 de persoane au murit, inclusiv copii, iar 26 sunt date dispărute după scufundarea navei, a declarat şi un oficial de la Institutul de Transport Maritim al țării (INTRASMAR). „Duminică am înregistrat un incident maritim în care cel puțin 94 de persoane au murit când o barjă care transporta 130 de persoane s-a răsturnat. Am recuperat 94 de cadavre și 26 sunt date dispărute”, a spus un oficial al Institutului.

Potrivit UNICEF, epidemia actuală este cea mai gravă din ultimii 25 de ani. De la debutul epidemiei, în octombrie 2023, Mozambic a raportat 13.700 de cazuri de holeră, iar 30 de persoane au murit.

ADVERTISEMENT

Alte țări afectate de epidemia de holeră sunt Zambia, Zimbabwe, Malawi, Tanzania, Africa de Sud și Republica Democrată Congo. În noiembrie anul trecut, Zimbabwe a trebuit să declare stare de urgență în capitala sa, Harare, pentru a încerca să limiteze decesele.

Șase țări sunt în prezent clasificate ca fiind în „criză acută” de către Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

“Creșterea fără precedent a frecvenței, numărului și amplorii focarelor în regiune este agravată de impactul schimbărilor climatice, care exacerbează situația prin limitarea accesului la apă potabilă și canalizare, declanșând mișcări ale populației (cu dovezi ale holerei care se răspândesc cu ușurință peste granițe) și pun presiune asupra sistemelor de sănătate slabe”, transmite UNICEF.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Momente dramatice pentru o vedetă din România. A leșinat în avion
Momente dramatice pentru o vedetă din România. A leșinat în avion
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată