News

Nava britanică bombardată de milițiile houthi s-a scufundat în Golful Aden. Ostilitățile din regiune continuă

O navă britanică bombardată de către milițiile houthi din Yemen s-a scufundat în Golful Aden, după aproape două săptămâni de la atac.
02.03.2024 | 18:26
Nava britanica bombardata de militiile houthi sa scufundat in Golful Aden Ostilitatile din regiune continua
Milițiile houthi au atacat mai multe nave în Marea Roșie/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul yemenit a anunțat că nava Rubymar, atacată cu rachete de către milițiile houthi în data de 19 februarie, s-a scufundat în zona Golfului Aden, informează AFP, citată de News.ro. Autoritățile se tem de „o catastrofă de mediu în apele teritoriale yemenite şi în Marea Roşie”.

Cargobotul Rubymar a fost atacat cu două rachete de către milițiile houthi suferind avarii serioase care au impus evacuarea echipajului, în rândurile căruia nu au fost înregistrate victime. În schimb, site-ul TankerTrackers.com raportase o scurgere de păcură.

ADVERTISEMENT

Rubymar era un vas care naviga sub pavilionul unei țări central-americane, Belize, dar era înregistrată în Marea Britanie și operată de către o companie libaneză. Vasul transporta îngrășăminte chimice, ceea ce alimentează temerile privind catastrofa ecologică din zonă.

Nava plecase din Emiratele Arabe Unite și avea ca destinație portul bulgar Varna. Agenția de securitate maritimă UKMTO că, în momentul atacului, vasul se afla la 35 de mile marine (65 de kilometri) de portul yemenit Mokha (sud-vest).

ADVERTISEMENT

De asemenea, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a anunțat, sâmbătă, că forțele americane din regiune au distrus o rachetă sol-aer a milițiilor houthi întrucât reprezenta „o ameninţare iminentă” pentru aeronavele americane din regiune, transmite Agerpres.

Distrugerea rachetei a fost realizată în timp ce insurgenții se pregăteau să o lanseze. Centocom a precizat totodată că aceștia au reușit totuși să lanseze o altă rachetă ce viza navele maritime din regiune, însă aceasta nu a atins nicio țintă și a căzut în Marea Roșie.

ADVERTISEMENT

Cu sprijinul Iranului, milițiile houthi au început să atace navele care trec prin Marea Roșie către canalul Suez începând din luna noiembrie, atacuri justificate prin solidaritatea cu palestinienii din Fâșia Gaza. Țintele sunt îndeosebi navele care au legături cu Israelul sau cu aliații acestuia, precum SUA sau Marea Britanie.

Ca reacție la aceste atacuri care riscă să perturbe grav traficul maritim internațional, a fost înființată, la inițiativa Statelor Unite, o forță multinațională de protecție maritimă în Marea Roșie, forță care a lansat atacuri asupra pozițiilor pe care houthi le dețin în Yemen.

ADVERTISEMENT

Pe lângă navele care trec prin zonă, o altă temere este legată de faptul că houthi ar putea încerca să taie cablurile submarine din regiune. Se estimează că circa 17% din traficul mondial de internet trece prin cablurile cu fibră optică amplasate în apele din regiunea Mării Roșii.

ADVERTISEMENT