News

Au intrat în vigoare noile prețuri la energie. Cât vor plăti românii pentru gaze și electricitate

Noile prețuri la energie au intrat în vigoare de la 1 aprilie. Cât vor plăti românii pentru gaze și electricitate. Ordonanța de Urgență a fost adoptată în data de 18 martie
01.04.2022 | 11:53
Au intrat in vigoare noile preturi la energie Cat vor plati romanii pentru gaze si electricitate
ADVERTISEMENT

De la 1 aprilie 2022, au intrat în vigoare noile prețuri la energie. Până la 31 martie 2023, acestea vor fi plafonate, la fel ca până acum, însă cu anumite modificări. Ordonanța de Urgență cu măsurile pentru ținerea sub control a crizei energetice a fost adoptată vineri, 18 martie, de Cabinetul Ciucă.

Au intrat în vigoare noile prețuri la energie

Începând de vineri, 1 aprilie, au intrat în vigoare noile prețuri la gaze și electricitate. Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Guvernul Ciucă, în data de 18 martie.

ADVERTISEMENT

Noile măsuri au scopul, potrivit autorităților, de a limita efectele sărăciei energetice în cazul consumatorilor casnici, dar și de a ajuta companiile care au fost afectate de restricțiile din timpul pandemiei, precum și de creșterea prețurilor la energie pe piața locală și la nivel internațional.

Plafonarea și compensarea prețurilor pentru energie electrică și gaze naturale au un caracter temporar, urmând să fie aplicate timp de 12 luni, până la 31 martie 2023.

ADVERTISEMENT

Prețurile vor fi plafonate, la fel ca până acum, dar cu unele modificări.

Astfel, prețul la energie electrică va fi de maximum 0,68 de lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh, de maximum 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv și de maximum 1 leu/kWh, în cazul clienţilor noncasnici.

Până la data de 1 aprilie, plafonul era de 0,8 lei pe kWh pentru toată lumea.

În ceea ce privește prețul la gaze, plafonul este de 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici, şi 0,37 de lei/kWh, pentru cei noncasnici.

ADVERTISEMENT

Până acum, plafonul era de 0,31 de lei/kWh atât pentru clienți casnici, cât și pentru cei noncasnici.

De precizat este faptul că atât la gaze, cât și la electricitate nu se mai aplică compensarea de la bugetul de stat care a fost valabilă până acum. Mai precis, facturile nu mai includ acea linie cu minus.

ADVERTISEMENT