News

Au murit pe 11 septembrie 2001, au fost identificaţi acum. Numele a două victime dispărute în atentatele de la Word Trade Center au fost comunicate familiilor, după 22 de ani

Două victime ale atentatelor de la 11 septembrie au fost identificate după 22 de ani. Cele mai noi tehnologii i-au ajutat pe specialişti în munca lor.
09.09.2023 | 18:00
Au murit pe 11 septembrie 2001 au fost identificati acum Numele a doua victime disparute in atentatele de la Word Trade Center au fost comunicate familiilor dupa 22 de ani
Peste 2.700 de persoane au murit în atentatele de la 11 septembrie Foto: captura ecran
ADVERTISEMENT

La New York, încă două victime ale atacurilor teroriste din 11 septembrie au fost identificate, la aproape 22 de ani de la comiterea atentatelor. Astfel, numărul total al victimelor identificate după atacurile de la World Trade Center a ajuns la 1.649. Numele victimelor identificate nu sunt făcute publice, la cererea expresă a familiilor.

1.104 victime ale atentatelor rămân încă neidentificate

Primarul orașului New York, Eric Adams, și legistul șef al metropolei americane, Jason Graham, au anunțat sâmbătă alte două victime identificate ale atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center.

ADVERTISEMENT

Cele două victimele au fost identificate prin analiza ADN a rămășițelor lor. Totodată, alte 1.104 victime ale atacurilor teroriste rămân neidentificate. Acestea sunt primele noi identificări după aproape doi ani, ultimele având loc în septembrie 2021.

Acum este vorba de un bărbat care a putut fi identificat prin testarea ADN a rămăşiţelor prelevate în 2001, şi o femeie care a fost identificată prin testarea ADN a unor rămăşiţe care au fost prelevate în anii 2001, 2006 şi 2013.

ADVERTISEMENT

Tehnologia de secvențiere de generație următoare, care este mai sensibilă și mai rapidă decât metodele tradiționale de testare ADN, a fost utilizată pentru aceste identificări, se arată într-un comunicat al municipalităţii new-yorkeze.

În ciuda acestor progrese în tehnologia ADN, aproximativ 40% dintre victime, adică aproximativ 1.100 de persoane – probabil ucise în atentate – rămân neidentificate. Un total de 2.753 de persoane au fost date dispărute în Lower Manhattan după atacurile de la 11 septembrie. Au fost eliberate certificate de deces pentru toate cele 2.753 de persoane, deși se continuă munca de corelare a numelor victimelor cu rămășițele de la fața locului.

ADVERTISEMENT

Pe 11 septembrie 2001, trei avioane americane au fost deturnate de teroriștii al-Qaeda, două dintre ele intrând în plin în turnurile World Trade Center, din New York, iar celălalt prăbuşindu-se peste clădirea Pentagonului.

După ce au aflat despre atacurile teroriste, pasagerii unui al al patrulea avion care a fost deturnat s-au împotrivit şi au provocat prăbuşirea deliberată a aeronavei în apropiere de Shanksville (Pennsylvania).

ADVERTISEMENT

2.977 de oameni au murit în acea zi. Ideologul acestor atacuri teroriste este considerat a fi Khalid Sheikh Mohammed, care în timpul audierilor şi-a asumat întreaga responsabilitate în plănuirea şi comiterea lor.

ADVERTISEMENT