News

Audierea miniștrilor din guvernul Ciolacu s-a încheiat. Avize pozitive pe linie, momente tensionate și acuzații în comisii. Update

PSD și PNL au definitivat lista miniștrilor care vor servi în Guvernul Ciolacu, însă procedura prevede ca aceștia să fie audiați, cel mai probabil miercuri, 14 iunie.
14.06.2023 | 18:00
Audierea ministrilor din guvernul Ciolacu sa incheiat Avize pozitive pe linie momente tensionate si acuzatii in comisii Update
Audierea miniștrilor din guvernul Ciolacu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-06-2023
15:09

Audierea miniștrilor din guvernul Ciolacu s-a încheiat. Ultimul ministru prezent în fața comisiilor, cel al mediului

Audierile miniștrilor din Cabinetul Marcel Ciolacu s-au încheiat. Al 18-lea și ultimul ministru cu aviz pozitiv este Mircea Fechet. Liberalul a primit undă verde pentru portofoliul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Au fost 35 de voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă” şi două abţineri.

”În opinia mea, unul dintre cele mai urgente şi cele mai importante lucruri care trebuie gestionate se referă la extinderea fondului forestier naţional şi la reforma sectorului silvic. (…) fără îndoială, suntem conştienţi că există nevoia unui management transparent, sustenabil. Există nevoie în continuare de combaterea eficientă a tăierilor ilegale de arbori şi de creşterea suprafeţei fondului forestier.

Una dintre priorităţile ministerului va fi, cu siguranţă, adoptarea noului Cod Silvic, care va fi în acord cu Strategia naţională pentru păduri 2030 şi care mă aştept să facă obiectul unei consultări ample, serioase, cel mai probabil aici în Parlament şi în măsura în care respectarea adoptării jalonului PNRR care vizează Codul Silvic o va permite”, a spus ministrul, conform Agerpres.

14-06-2023
14:17

Adrian Câciu (fonduri europene), Cătălin Predoiu (interne), Luminița Odobescu (externe) și Angel Tîlvăr (apărare), avizați pozitiv

Audierile din comisiile parlamentare au continuat în ritm accelerat. La orele după-amiezii, au primi aviz favorabil miniștrii propuși pentru Fonduri Europene, Afaceri Interne, Externe și Apărare.

Adrian Câciu (PSD), ministrul propus la Investiţii şi Proiecte Europene, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 23 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Cătălin Predoiu (PNL) a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. A fost avizat de membrii comisiilor cu majoritate de voturi, 4 fiind ”împotrivă” şi o ”abţinere”.

Aviz pozitiv primit şi Luminiţa Odobescu (PNL), ministru propus al Afacerilor Externe. Au fost întrunite 30 de voturi “pentru” avizul favorabil şi 7 “împotrivă”.

Aviz pozitiv a fost şi pentru Angel Tîlvăr (PSD), care rămâne pe funcția de ministru al Apărării Naționale. Au fost înregistrate doar 4 voturi ”împotrivă” în comisiile parlamentare.

 

 

14-06-2023
12:52

Deputat PSD, atac devastator la Alexandru Rafila: ”Vă acuz de neglijență criminală”

Audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciolacu au continuat. Gabriela Firea a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al familiei, tineretului şi egalităţii de șanse. S-au înregistrat 39 voturi “pentru”, 21 voturi “împotrivă” şi nicio abţinere.

Și colegul acesteia, Alexandru Rafila, cel care va continua la Sănătate, a primit aviz pozitiv cu 25 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă” și o abținere. În cazul său, audierile au fost extrem de tensionate.

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a lansat, la audierea din comisiile de sănătate pentru funcția de ministru, un atac dur împotriva colegului său de partid Alexandru Rafila. Acesta din urmă a fost acuzat de ”neglijență criminală”. Cadariu le-a cerut parlamentarilor din coaliția PSD-PNL să nu voteze pentru acesta.

”Vă acuz de neglijență criminală. Atunci când un om e căzut pe stradă și un medic trece pe lângă el, e obligat să aibă grijă de el. Este ca și cum te apropii de om, te dai înapoi și spui mă întorc în 10 minute că poate supraviețuiește. Amânați aplicarea unei legi care trebuia aplicată, manifestați incompetență și neglijență criminală, denigrare a medicilor”, i-a spus Achimaș-Cadariu lui Alexandru Rafila, pentru că nu aplică Planul național pentru combaterea cancerului, conform G4Media.

Distrugeți tot ce funcționează. Ați distrus speranța oamenilor. Asta e cel mai rău, când omori speranța”, a mai adăugat Achimaș-Cadariu.

14-06-2023
10:53

Marius Budăi a criticat dur PNRR-ul

A ieșit în evidență audierea ministrului muncii Marius Budăi, care a criticat în termeni duri PNRR-ul și pe acei oameni care l-au făcut. Ministrul muncii a dat asigurări că ministerul său nu a ratat niciun jalon până acum, însă a insistat asupra faptului că cei care au scris PNRR-ul, fără consultări, au dat greș.

La rândul său, Raluca Turcan, propunerea pentru Ministerul Culturii, a explicat că nu va încerca să schimbe de la zero nimic, ci doar va îmbunătăți sistemul pe care l-a găsit.

14-06-2023
10:16

A început noua rundă de audieri

Ministerul Muncii și Ministerul Culturii și-au primit locul în sală pentru a fi audiați de comisiile de specialitate. Așadar, Raluca Turcan (cultură) și Marius Budăi (muncă) vor încerca să convingă specialiștii că sunt competenți pe acest domeniu.

În condițiile în care sunt simple formalități, nu e de așteptat ca cei doi politicieni să nu iasă învingători din sală.

14-06-2023
09:09

Audieri cu scântei în anumite momente

Audierile au continuat, așa cum era stabilit. Nu au lipsit incidentele și situațiile tensionate. Dacă ministrul agriculturii nu a știut să spună cât sunt salariile minime în sistem, în timp ce a fost audiat, trebuie menționat că Ludovic Orban și senatorul Diana Șoșoacă au protestat vehement și situația a fost cu adevărat aproape de a scăpa de sub control.

”Comisiile sunt bataie de joc la adresa parlamentarilor”, s-a plâns Ludovic Orban. De la 11 au urmat miniștrii de la Dezvoltare, Transporturi și Energie, mai exact Sebastian Burduja, Sorin Grindeanu și Adrian Veștea, iar de la 12 urmează aleșii pentru portofoliile Finanțe, Cercetare și Economie. Nu ar trebui să existe probleme reale în validarea acestor lideri politici.

14-06-2023
07:17

A început audierea miniștrilor din Guvernul Ciolacu

Așa cum era anunțat, de la ora 10:00 vor fi audiați candidații pentru funcția de ministru al Agriculturii, Justiției și Educației.

Practic, vorbim despre o simplă formalitate care va fi bifată, deși comisiile de specialitate sunt menite să stabilească dacă acești oameni au competența necesară pentru a ocupa funcția de ministru.

Concret, la Educație rămâne ministru Ligia Deca, la Agricultură vorbim de un nume nou, Florin Barbu (înlocuitorul lui Petre Daea), iar la Justiție va ajunge Alina Gorghiu.

După această zi de audieri, votul de învestitură va avea loc în cursul zilei de joi. Conform datelor oficiale, de la ora 10:00 vor fi audiați în fața comisiilor candidații pentru Ministerele Agriculturii, Justiției și Educației. Ulterior, de la ora 11:00 vor da explicații cei de la Dezvoltare, Transporturi și Energie.

Audierea miniștrilor din guvernul Ciolacu

De la ora 12:00 vor fi audiați cei de la Finanțe, Cercetare și Economie, iar de la ora 13:00 vin candidații pentru Ministerul Muncii și Ministerul Culturii. În fine, de la ora 14:00 vor fi audiați cei de la Sănătate, Familie și Interne. Audierile vor continua la ora 15:00 cu cei care doresc să fie ministru la Apărare, Proiecte Europene și Externe, iar ziua se încheie cu audierile de la 16:00, când e audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, votul de învestire va fi programat joi, 15 iunie de la ora 12:00. De remarcat cum, în urma negocierilor dintre PNL și PSD, social democrații au rămas cu Sorin Grindeanu la Transporturi, însă Lucian Bode a părăsit Internele. Au existat și ministere care au fost absorbite, cum ar fi cel al Sportului, însă se pare că Educația rămâne din nou un minister evitat de nume consacrate, în condițiile în care aici a rămas în frunte Ligia Deca.

Lista completă a miniștrilor din Guvernul Ciolacu, cel care va gestiona România în vremuri de criză până în alegerile din 2024, e așadar definitivată, însă rămâne de văzut dacă vor exista probleme la audieri. Cert e că Transporturile rămân la Sorin Grindeanu, lăudat pentru că a ”semnat” diverse proiecte de infrastructură, cum ar fi metroul din Cluj-Napoca, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

La Fonduri Europene a fost mutat Adrian Câciu, în timp ce Agricultura va fi preluată de Florin Barbu, așadar Petre Daea e istorie. Radu Oprea va avea misiunea grea să revitalizeze turismul românesc în fruntea acestui minister, în timp ce Angel Tîlvar rămâne la apărare.

Gabriela Firea rămâne tare pe poziții și își menține Ministerul Familiei, deși existau zvonuri că acesta va fi desființat. Din contră, Firea a primit în subordine și ministerul sportului, semn că influența fostului primar general rămâne foarte mare în PSD. Între timp, Bogdan Ivan e ministru la Digitalizare.

ADVERTISEMENT

La Muncă și Sănătate schimbarea se face cu oamenii vechi, astfel că Marius Budăi și Alexandru Rafila rămân pe poziții, probabil și pentru că nu au existat soluții viabile pentru aceste ministere. La Energie, în schimb, vine Sebastian Burduja în locul des criticatului Virgil Popescu, iar la Justiție va sta pe tron Alina Gorghiu.

Educația se mulțumește în continuare cu Ligia Deca, iar la Externe portofoliul va fi preluat de Luminița Odobescu, în timp ce Finanțele ajung la Marcel Boloș. Interesant, Lucian Bode părăsește momentan Guvernul, într-o perioadă în care membrul PNL e lipit de scandaluri, și va fi înlocuit de eternul Cătălin Predoiu.

ADVERTISEMENT

Mircea Fechet la Mediu este înlocuitorul lui Tanczos Barna și va avea țelul să rezolve problema urșilor, printre altele, iar la Dezvoltare a fost ales Adrian Veștea. Noul Guvern va avea o misiune extrem de complicată, în condițiile în care după profesori se anunță multe alte categorii care pregătesc proteste și cer măriri salariale.

Asta, în condițiile în care specialiștii avertizează că nu există bani pentru aceste măriri, cum nu ar exista de fapt nici măcar pentru măririle promise profesorilor. Cel mai recent exemplu e Alina Mungiu-Pippidi, care-i acuză pe politicieni că mint și se tem să recunoască că nu au bani să mărească salarii, pentru că vin alegerile.

ADVERTISEMENT