News

BOR și capcana AUR. Ce are de pierdut Biserica prin asocierea cu partidul cu discurs din ce în ce mai extremist

Biserica Ortodoxă Română pare atrasă, cu sau fără voia ei, într-un mariaj cu partidul extremist AUR, care în recenta campanie de legitimare a mișcării legionare pare să fi revitalizat și curentul radical ortodox.
03.02.2022 | 09:01
BOR si capcana AUR Ce are de pierdut Biserica prin asocierea cu partidul cu discurs din ce in ce mai extremist
Biserica Ortodoxă Română nu s-a poziționat oficial împotriva derapajelor extremiste ale AUR. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Asocierea dintre unii preoți ai Bisericii Ortodoxe Române și liderii partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), vizibilă încă din campania electorală, când liderii partidului apăreau adeseori alături de preoți, aduce în acest moment instituția BOR într-un punct delicat. În contextul în care mesajele și acțiunile AUR au devenit din ce în ce mai radicale, Biserica se trezește acum asociată cu un partid ai cărui lideri își exprimă deschis simpatiile legionare sau pentru criminalul de război Ion Antonescu.

Mai mult, în lipsa unei delimitări și condamnări oficiale a acestui tip de mesaje, în opinia sociologilor, BOR încurajează renașterea curentului radical ortodox și riscă să împingă instituția și mai mult în extrema conservatoare.

ADVERTISEMENT

„Am văzut în repetate rânduri acțiunile comune ale unor mănăstiri sau parohii cu reprezentanții Noii Drepte sau ai AUR – se pare că e o tendință destul de marcantă ce se întâmplă de ceva vreme și e limpede că o parte din BOR e atrasă în povestea asta. Sigur, nu putem să arătăm cu degetul spre toată Biserica, însă atâta vreme cât BOR nu se delimitează de aceste manifestări ele rămân ca un soi de complicitate, un soi de pată.

Sigur, sunt niște complicități cu o istorie veche, ce merg până în anii 30-40-50. În anii 30 știm bine, o parte a Bisericii a fost aliată a mișcării legionare, în anii 50 de asemenea a existat o poziție destul de ambiguă a BOR, sigur unii lideri au fost persecutați dar foarte mulți au pactizat cu regimul comunist. Sunt foarte multe cazuri de astfel de complicități pe care Biserica nu face eforturi să le limpezească, și asta aruncă o umbră neplăcută asupra ei și asupra ortodoxiei.

ADVERTISEMENT

Și mișcarea AUR și Noua Dreaptă și aceste frății se legitimează din alianța cu BOR și am văzut că au căpătat o legitimitate sporită, în timpul turneului din occident al liderului George Simion chiar mai multe biserici au găzduit întâlnirile acestuia cu românii din diaspora. Vorbim de un personaj politic de sorginte extremistă. E cu atât mai urgentă o poziție oficială a BOR față de aceste derapaje nedemocratice”, a declarat pentru FANATIK, filosoful Ciprian Mihali, cadru universitar la Universitatea Babeș-Boliay din Cluj-Napoca.

Glorificarea mișcării legionare și a mareșalului Antonescu

Numit recent președinte de onoare al AUR, Călin Georgescu a declarat luni seară, la Antena 3, că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut „și fapte bune”. „Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră”, a răspuns acesta când a fost întrebat dacă nu se teme să fie izolat când îi numește eroi pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu.

ADVERTISEMENT

Acest tip de derapaj nu reprezintă un episod singular, co-președintele AUR, Claudiu Târziu, i-a descris în trecut pe legionari ca având „puterea sufletească de jertfă, datorită credinţei în Hristos, iar cei care îndrăznesc să se afirme ca oameni de dreapta ar trebui să conștientizeze că a despărţi dreapta românească de istoria Mişcării Legionare (care a fost un fenomen irepetabil – nu vă temeţi, fraţi estropiaţi!) este imposibil.”

Apologia mișcării legionare și a mareșalului Antonescu vine în contextul în care liderii AUR au avut declarații de minimalizare a gravității Holocaustului sau au condus proteste violente alături de mișcarea Noua Dreaptă. În tot acest serial apar tot mai des preoți ortodocși ca susținători direcți ai mesajelor AUR. Nu trebuie uitat faptul că BOR a fost una din principalele forțe care a oferit expunere liderilor AUR în campania electorală, și care au contribuit astfel la transformarea partidului dintr-o forță necunoscută într-un partid parlamentar cu 9% din voturi. Mesajele preoților chiar înainte de alegerile parlamentare, prin care îndemnau oamenii să voteze „creștini în parlament, pentru a ne apăra patria, valorile și neamul” au reprezentat un element esențial în succesul AUR.

ADVERTISEMENT

Într-o analiză publicată în Libertatea, cercetătoarea în științe sociale Adina Marincea arată cum liderii AUR s-au bucurat în ultimii ani de sprijinul deschis al mai multor frății ortodoxe, organizații precum Asociația Gogu Puiu, ce au organizat tabere de îndoctrinare legionară, comemorări legionare la care participau înalți prelați precum IPS Teodosie, și care l-a susținut activ pe Călin Georgescu. „Indiferent cum alegem să definim AUR sau cum alege AUR să se definească retoric, reţeaua neo-legionară în care se învârt liderii lui ne spune ceva despre ce tip de valori şi idealuri îi animă pe aceştia. Şi ne oferă un potenţial răspuns privind radicalizarea subită pe care o vedem în ultimele luni, și posibile noi motive de îngrijorare pentru cele ce vor veni”, scrie Adina Marincea.

George Simion, liderul AUR care se fotografiază aproape săptămânal în fața unei biserici, susține că BOR nu a ajutat Alianța pentru Unirea Românilor, dar că „nu exclude posibilitatea ca anumiți preoți să susțină în plan individual anumiți candidați AUR”. „Nu am primit și nici nu ne așteptăm să primim susținere din partea Bisericii ca instituție. Asta nu exclude posibilitatea ca anumiți preoți să susțină în plan individual anumiți candidați de pe listele AUR, dar dinspre BOR spre AUR nu a existat sprijin instituțional”, spunea liderul AUR în urmă cu un an.

Frățiile ortodoxe, tolerate de BOR

Istoricul Mădălin Hodor notează că până acum Biserica Ortodoxă Română nu a avut o poziție oficială asumată legată de problema legionară și susține că aceste cluburi sociale sau frății au apărut și au prosperat pe lângă bisericile unde ierarhii au tolerat acest tip de mesaje neo-legionare. Asocierea dintre acest tip de mișcări cu inclinații neo-legionare și prelați ai BOR, susține istoricul, este diferită de cazul vechi al preotului agent electoral, asta pentru că mesajul extremei drepte are în fapt o largă susținere în interiorul Bisericii.

„Frățiile astea ortodoxe, unde vedem diverse asocieri cu AUR și unde mesajul legionar a fost combinat cu cel radical ortodox, s-au născut pe lângă bisericile unde preoții au tolerat sau au încurajat o astfel de viziune. E adevărat că atunci când unii preoți au acceptat să facă slujbe de sfințire ale unor busturi sau portrete ale lui Antonescu sau au girat genul ăsta de organizații neo-legionar nu a existat o reacție oficială din partea BOR. Deci, cu alte cuvinte, Biserica a tolerat genul acesta de organizații.

Madalin Hodor Inquam Photos
Istoricul Mădălin Hodor despre relația Bisericii Ortodoxe cu AUR. Foto: George Călin/Inquam Photos

De aceea vorbim mai degrabă de o asociere la un nivel neoficial. Chiar dacă aceste frății au adesea o aparență benignă, pentru că e vorba de oameni care se ajută, care trăiesc într-o comunitate lângă biserică, multe dintre ele au și o activitate politică intensă și de îndoctrinare. E o zonă în care ierarhia bisericii joacă mai degrabă ambiguu.

Ceea ce e diferit în acest caz, dincolo de episoadele preoților ca agenți electorali care îndeamnă enoriașii să voteze un anumit candidat, e că discursul radical ortodox este împărtășit de mai mulți prelați, inclusiv din sfântul sinod, unde există un puternic curent atașat de valorile acestea estice. În zona asta radical-ortodoxă este exact zona de unde AUR își ia susținerea, pentru că împărtășesc același tip de discurs anti-european, anti-globalist, naționalist, pe aceeași propagandă că ne sunt atacate valorile naționale. Radicalii ortodocși se simt amenințați de cultura europeană vestică că vor să ne distrugă credința ortodoxă”, a declarat pentru FANATIK istoricul Mădălin Hodor.

AUR și BOR, mariaj anti-modernitate și anti-european

Mariajul dintre AUR și BOR este cu atât mai facil în contextul în care ambele promovează deschis valorile tradiționale ale ortodoxiei dar mai ales o rezistență în fața modernității, a unui curent european văzut ca eminamente anti-creștin. Sociologul Alfred Bulai este de părere că, spre deosebire de celelalte partide, AUR corespunde acum cel mai bine intereselor BOR.

„Relația dintre AUR și Biserică este de la bun început. Chiar și când au intrat în parlament, atunci era doar o curiozitate, dar mulți au acuzat atunci că o parte din preoții BOR s-au implicat activ în campania AUR. AUR este însă în acest moment un partid care corespunde mult mai bine intereselor Bisericii. El promovează valorile ortodoxiei chiar în sensul ei de ortodoxie, de biserică tradițională și veche. Din acest punct de vedere e și nu e un pericol pentru Biserică. Nu e ca și cum a fost până acum în afara politicii. A cochetat permanent, și se vor găsi preoți care fac campanie pentru PNL sau PSD.

În acest moment AUR corespunde însă mult mai mult și ne apropiem de modelul legionar, indiscutabil era partidul care avea o afiliere maximă față de Biserică, biserică care a avut o apropiere față de mișcarea legionară. Sigur că Biserica a știut să se delimiteze, pentru că ea este cameleonică – se dă cu puterea statului care o fi ea în orice moment”, a declarat acesta pentru FANATIK.

Ciprian Mihali subliniază că există o mentalitate similară atât a BOR cât și a AUR ca răspuns la ideile pe care le percep ca amenințări.

„E un amestec de naționalism, de spiritualism ortodox, BOR funcționează ca o cetate amenințată, AUR mizează și își creează aceste mesaje extremiste pe imaginea unei Românii asediate, aflate în pericol. Ele își împart cumva această stare de spirit a unui pericol iminent și atunci ideea frontului comun s-ar justifica prin aceea că împreună sunt mai puternici și împreună apără această esență a credinței românești. Un sentiment de solidaritate între cele două entități ce nu este decât învelișul elegant al unei povești care pe fond este însă foarte promiscuă și foarte periculoasă, pentru că ea cultivă cu fervoare intoleranța, radicalismul, excluderea”, a declarat Ciprian Mihali pentru FANATIK.

Ce pierde Biserica din asocierea cu AUR

Sociologul Alfred Bulai susține că relația Bisericii cu statul este intrinsec în detrimentul acesteia pentru că o îndepărtează de oameni, o face inertă și mult mai atentă la ce vor oamenii din fruntea țării în detrimentul enoriașilor săi.

„Nu știu dacă îi face bine această apropiere relația asta profundă cu statul, pentru că riscă să fie inertă și incapabilă să se adapteze schimbării atâta timp cât nu intră în competiție reală cu celelalte culte care s-au adaptat și au mult mai multe abilități sociale de a lucra cu oamenii. Tocmai pentru că ele trebuie să-și cucerească enoriașii. Penticostalul sau baptistul trebuie să-și câștige adepții.

Sunt cazuri în țara noastră unde întregi comunități de romi au trecut la penticostali, localități unde scandalurile și violențele erau zilnice, acolo sunt sate unde toate cârciumile au dat faliment. Asta e puterea adevărată a unei biserici. Și BOR poate și evident există unele exemple, însă când statul îți aduce enoriași nu te omori să-i câștigi. Deci, de principiu, relația cu statul nu face bine niciunei Biserici pe termen lung”, a declarat sociologul pentru FANATIK.

În opinia acestuia ascensiunea AUR, partid care a ajuns la 20% din preferințele românilor conform ultimului sondaj, poate fi oprită doar de către celelalte partide și de succesul lor la guvernare. Altfel, crizele sociale și economice nu vor face altceva decât să aducă AUR la guvernare.

„AUR poate să reprezinte un pericol, însă lucrul bun este că încă nu au ajuns la guvernare. S-ar putea atunci să facă lucruri care nu ne plac, să aibă și excese. În acest moment responsabilitatea pentru ascensiunea AUR o poartă celelalte partide. Cred că AUR va ajunge la un moment dat la conducere în România. Dacă criza crește și problemele sociale sunt tot mai mari, atunci oamenii se vor duce întotdeauna la partidele cu mesajul radical dur. E o reacție firească. AUR e ca un organism biologic care se hrănește cu aceste lucruri – nesiguranță, temeri, cu probleme ale societății. Dar astea nu sunt create de acest organism. Ceilalți le creează”, susține sociologul Alfred Bulai pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT