News

AUR denunță „manipularea” PSD-PNL în cazul Roșia Montană. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș, reclamați la DNA

AUR denunță „acțiuni penale” ale PSD-PNL în cazul Roșia Montană. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș, reclamați la DNA
14.03.2024 | 16:13
AUR denunta manipularea PSDPNL in cazul Rosia Montana Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca si Marcel Bolos reclamati la DNA
Partidul lui George Simion spune că PSD-PNL i-au „dezinformat” și „manipulat” pe români în procesul Roșia Montană / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

AUR a anunțat, joi, că a depus plângere penală la DNA împotriva lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloș și Nicolae Ciucă, în cazul Roșia Montană.

Acțiuni cu „caracter penal”

AUR a informat, joi, că prin deputatul Georgel Badiu, partidul a depus la DNA o plângere penală în legătură cu acțiunile politice ale liderilor Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș, în legătură cu procesul Gabriel Resources vs România în legătură cu exploatarea auriferă Roșia Montană.

ADVERTISEMENT

„Deputatul AUR Georgel Badiu a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție prin care a adus la cunoștință caracterul penal al acțiunilor întreprinse de liderii politici Marcel Ciolacu, Marcel Boloș și Nicolae Ciucă, în legătură cu procesul intentat de Gabriel Resources împotriva României, având ca obiect situl minier de la Roșia Montană”, se arată în comunicatul AUR.

„Manipularea” PSD-PNL

Concret, deputatul AUR reclamă „manipularea” făcută de liderii politici PNL-PSD în ultimele două luni, până la aflarea verdictului în procesul în care Curtea de Arbitraj Internațional a dat câștig de cauză României.

ADVERTISEMENT

„În luna ianuarie, presa anunța că România va pierde procesul privind Roșia Montană. Jurnaliștii citau atunci ‘surse guvernamentale’, astfel că ne putem da seama de unde a plecat toată această manipulare care a adus un profit uriaș la bursă pentru Gabriel Resources, companie care ne transmite acum că nu are de unde să ne plătească nici măcar cheltuielile de judecată”, spun cei de la AUR.

Potrivit comunicatului, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș au beneficiat de expunerea media pentru a spune că România, dacă va pierde procesul, va trebui să acorde Gabriel Resources cel puțin două miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

„Au urmat apoi emisiuni întregi în care atât premierul, cât și ministrul Finanțelor, dar și liderul PNL vorbeau despre cum România va trebui să dea companiei canadiene cel puțin două miliarde de dolari, după ce va pierde procesul”, se arată în comunicat.

Acțiunile Gabriel Resources și declarațiile oficialilor români

Ca urmare a acestor declarații a oficialilor români, spune AUR, acțiunile la bursă ale companiei canadiene au înregitstrat o creștere puternică în doar o lună de zile.

ADVERTISEMENT

„În concret, ca urmare a declarațiilor sus-numiților, larg diseminate în spațiul public, acțiunile companiei Gabriel Resources, companie listată la bursa din Toronto, au înregistrat o creștere fulminantă, de la 0,45 dolari canadieni per acțiune la 0,87 dolari canadieni per acțiune, într-o singură lună de zile.

Dublarea prețului acțiunilor companiei Gabriel Resources la bursă este un rezultat din care persoane anume, avertizate asupra perspectivei de câștig imediat din despăgubirile ce urmau a fi achitate de România, au putut obține un câștig imediat și nemeritat”, susține Georgel Badiu, în sesizarea depusă la DNA.

„Diseminarea în spațiul public a declarațiilor de presă mai sus enunțate nu numai că se circumscrie sferei acțiunilor de dezinformare și știri false, dar îmbracă și caracter penal. În primul rând, poate fi atrasă răspunderea penală a acestora pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, reglementată de art. 301 din Codul Penal”, mai precizează AUR.

 

ADVERTISEMENT