News

Preotul care i-a făcut dosar la DNA lui ÎPS Teodosie a fost caterisit. Petrică Leașcu, găsit vinovat de ”clevetire în public”.

Petrică Leașcu, preotul din investigația Recorder referitoare la posibile fapte de corupție în care e implicat ÎPS Teodosie, a fost dat afară din Biserică Ortodoxă Română.
12.03.2024 | 17:09
Preotul care ia facut dosar la DNA lui IPS Teodosie a fost caterisit Petrica Leascu gasit vinovat de clevetire in public
Petrică Leașcu, preotul care i-a deschis dosar la DNA lui ÎPS Teodosie, a fost caterisit pentru că a acționat fără binecuvântarea superiorului ierarhic / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Captură Recorder / Hepta
ADVERTISEMENT

Preotul care a încercat să demaște corupția din rândul Bisericii și l-a filmat cu camera ascunsă pe ÎPS Teodosie, material prezentat ulterior într-o investigație Recorder, a fost caterisit.

Petrică Leașcu, caterisit pentru încălcarea canoanelor

Decizia a fost luată pe data de 29 ianuarie 2024 de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și vine ca urmare a săvârșirii unor abateri disciplinare prevăzute de articolul 25, alin.1 din Regulamentul autorităților canonice disciplinare al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, constând în ”insulta, calomnia, defăimarea și clevetirea în public”.

ADVERTISEMENT

Informația apare în motivarea Tribunalului Bacău, acolo unde Petrică Leașcu a solicitat desființarea hotărârii 1/2023 al Consistoriului Eparhial, suspendarea imediată a efectelor acestei hotărâri, abținerea pe viitor a unor posibile represalii, precum și plata unor daune morale de 100.000 de lei din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

”În motivarea cererii s-a indicat că din 2010 (preotul Petrică Leașcu, n.r.) a început o luptă împotriva corupţiei şi abuzurilor din Biserica Ortodoxă Română ce a constat în memorii, petiţii, sesizări la Guvernul României, Secretariatului de Stat pentru Culte, Secretariatul General al Guvernului, Curtea de Conturi, Patriarhia Română, Sfântul Sinod al BOR, plângeri penale, sesizări penale, realizarea de investigaţii de presă, publicate de RECORDER.

ADVERTISEMENT

Reclamantul a menţionat că în urma realizării şi publicării celor două materiale de presă a căpătat statutul de avertizor în interesul public, iar pârâta a decis în baza Regulamentului intern să îi aplice sancţiunea disciplinară „Caterisirea” prin hotărârea nr 1/2024”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Preotul din investigația Recorder: ”Caterisirea are un efect devastator”

Petrică Leașcu a declarat instanței că hotărârea arhiepiscopiei ”are un impact devastator asupra familiei, excluderea din preoție prin caterisire fiind cea mai severă sancțiune disciplinară care îl expune oprobriului public”. Preotul mai spune că, deși hotărârea Consistoriului nu este definitivă, aceasta are caracter executoriu începând cu data de 14 februarie 2024.

ADVERTISEMENT

”Reclamantul a invocat producerea unei suferinţe sufleteşti uriaşe, arătând că foarte multe persoane îl consideră deja caterisit şi nu mai are voie să slujească cele sfinte, fiind privit ca un preot care a săvârşit ceva foarte grav”, se mai arată în dosar.

Petrică Leașcu a fost supus unei ”cercetări canonice” în vara anului trecut, înainte de apariția materialului în Recorder. Lui i s-a reprorșat că afectează imaginea Bisericii Ortodoxe Române prin poziția sa publică față de ÎPS Teodosie, pe care l-a acuzat de o fraudă petrecută în trecut.

ADVERTISEMENT

Leașcu a fost condamnat penal, deși ar fi refuzat să fie părtaș la furtul unor bani, pe vremea când deținea o firmă de construcții și avea lucrări la o parohie din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. El spune că la vremea respectivă, i s-a propus să nu mai realizeze lucrarea, dar să împartă banii cu beneficiarul, lucru pe care l-a refuzat. Ulterior, s-a trezit cu un dosar penal și cu o condamnare.

I s-a reproșat că nu a cerut binecuvântare să facă greva foamei

În 2023, preotul Leașcu a protestat timp de 17 zile în fața Guvernului României, unde a făcut greva foamei, invocând ”nedreptăți făcute de ÎPS Teodosie”. În paralel, el a făcut petiții către Sfântul Sinod, reclamând acte de corupție în interiorul Bisericii. Vâlva creată a deranjat, până la urmă, înaltele fețe bisericești. El s-a trezit convocat la arhiepiscopiei, unde i s-a reproșat că a protestat și s-a plâns unor instituții ale statului, fără binecuvântarea unui episcop.

Ulterior, Petrică Leașcu a decis să iasă în presă cu o filmare în care merge la ÎPS Teodosie, pretinzând că este un om de afaceri, și îi solicită 20% din 800.000 de lei, sumă care ar urma să o aducă Arhiepiscopiei Tomisului, printr-o pretinsă influență, de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Din imagini reiese că Teodosie pare să-și dea acordul pentru ”tranzacție”.

Pe baza înregistrărilor difuzate de publicația Recorder, DNA a deschis trei dosare penale, unul dintre ele referitor la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, pe numele Arheipicopului Tomisului, Teodosie Petrescu.

Justiția bisericească, mai presus decât cea laică

Pe 29 februarie 2024, Tribunalul Bacău a respins acțiunea în instanță a preotului Petrică Leașcu. În motivare, magistrații spun că ”săvârșirea unei abateri morale”, în sensul definit de Regulamentul canonic, este ”exclus din sfera controlului judecătoresc”. Cu alte cuvinte justiția laică nu poate interveni peste deciziile luate de Biserică, pe care preoții se obligă să le respecte încă de la hirotonisire. Aceștia mai spun că Petrică Leașcu nu se poate bucura de protecție juridică în calitate de avertizor de interes public, pentru că nu întrunește toate condițiile pentru un astfel de statut.

Potrivit Legii 361/2022, avertizorii în interes public sunt ”persoanele care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul instituțiilor publice”. Aceștia au la dispoziție mai multe modalități de raportare: canale interne (entitățile la care își desfășoară activitatea), canale externe (Agenția Națională de Integritate) sau divulgarea publică (presă, organizații profesionale, sindicale, etc).

Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de către Petrică Leașcu.

ADVERTISEMENT
Tags: