News

AUR vrea să introducă o nouă disciplină obligatorie pentru toți elevii. Scopul este să combată „direcțiile trasate de Uniunea Europeană”

Parlamentarii AUR au inițiat un proiect de lege prin care disciplina „Cultură și tradiții românești” va fi obligatorie pentru toți elevii, indiferent de clasă și specializare.
20.10.2022 | 08:30
AUR vrea sa introduca o noua disciplina obligatorie pentru toti elevii Scopul este sa combata directiile trasate de Uniunea Europeana
George Simion vrea să opună tradițiile românești „direcțiilor trasate” de Uniunea Europeană/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deputații și senatorii AUR, în frunte cu președintele George Simion, au depus la Parlament un proiect pentru modificarea Legii educației, astfel încât în trunchiul comun al materiilor care sunt obligatorii pentru toți elevii, să fie inclusă și disciplina „Cultură și tradiții românești”. Scopul introducerii acesteia ar fi să contracareze „direcții trasate de UE”, ce ar avea drept consecințe pierderea identității fiecărui stat membru.

Emanciparea populației, calea „către marginea prăpastiei”

Dacă acest proiect ar fi adoptat, fiecare elev, din clasa I până într-a XII-a, ar urma să studieze câte o oră pe săptămână această disciplină, indiferent de specificul școlii sau profilul liceului pe care îl urmează. Mai mult, orele despre tradițiile românești ar urma să fie ținute, deopotrivă, și la școlile profesionale, la seminariile teologice sau liceele militare.

ADVERTISEMENT

Pentru profesori se vor face cursuri de perfecționare astfel încât să aibă competențele și capacitatea de predare a noii discipline.

Pe lângă încărcarea programei școlare cu încă o materie, îngrijorător este motivul invocat de către inițiatori, anume că disciplina este necesară pentru a combate o presupusă tentativă a Uniunii Europene de eliminare identităților naționale.

ADVERTISEMENT

Observând că anumite direcții trasate de către Uniunea Europeană au ca efect suprimarea și pierderea identității fiecărui stat, este necesar ca autoritățile competente să ia toate măsurile care se impun, în așa fel încât tradiția și cultura să dăinuie indiferent de schimbările cu care poporul român se confruntă”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Argumentația inițiatorilor devine involuntar hilară atunci când se spune că emanciparea românilor ar duce țara „pe marginea prăpastiei”: „Populația trece printr-o emancipare, care îndepărtează adulții și copiii de tradițiile și cultura românească, situație care ne duce către marginea prăpastiei, semnificând pierderea identității și patrimoniului tradițional românesc.

ADVERTISEMENT

Studiu obligatoriu de 12 ani al meșteșugurilor populare

Din documentul citat, reiese că inițiatorii vor ca noua disciplină să fie mai mult un studiu al folclorului și tradițiilor populare. „Pe lângă creațiile populare (doine, balade, basme și legende, proverbe și zicători sau poezii), cultura tradițională românească mai cuprinde și arta meșteșugărească, cea care presupune ceramica, obiecele din lemn, țesăturile, broderiile și, nu în ultimul rând, bucătăria tipic românească, atât de apreciată de fiecare turist care ne trece granița”, precizează parlamentarii AUR.

Astfel, elevii ar trebuie să învețe 12 ani despre țesut, proverbe și zicători ca să nu ajungem pe marginea prăpastiei din cauza emancipării populației, cu direcțiile trasate de Uniunea Europeană, par să susțină cei de la AUR. Textul nu menționează care ar fi „direcțiile” UE menite să suprime identitatea nației și nici mecanismele prin care arta țesutului ar împiedica acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ca în mai toate formele de naționalism apărute în România, și cei de la AUR prezintă o imagine idealizată a satului românesc, pus în contrast cu orașul cosmopolit. „Valorile culturale ale României sunt păstrate cu sfințenie mai ales la nivel local, mediul rural fiind însă cel care încă reușește să conserve elementele populare și tradițiile transmise. Autenticitatea traiului la țară derivă din dorința oamenilor din mediul rural de a păstra și a transmite mai departe reguli și obiceiuri din moși-strămoși către generațiile tinere”, se mai spune în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT