News

Austria a rămas singura ţară care se opune aderării României la Schengen. Olanda şi-a anunţat oficial sprijinul pentru ţara noastră, reacţia lui Nicolae Ciucă. Update

Austria, singurul obstacol în calea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Croaţia a primit undă verde de la toate statele
02.12.2022 | 17:58
Austria a ramas singura tara care se opune aderarii Romaniei la Schengen Olanda sia anuntat oficial sprijinul pentru tara noastra reactia lui Nicolae Ciuca Update
Doar Austria se mai opune aderării României la Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
02-12-2022
16:04

Nicolae Ciucă a reacţionat imediat la anunţul Olandei

Nicolae Ciucă a salutat recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen.

“Salut recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen ca un pas esenţial pentru atingerea acestui obiectiv, posibil prin dialog şi cooperare. Olanda este un partener valoros al ţării noastre. Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună”, a postat, pe Twitter, Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogan Aurescu a scris pe Twitter că se bucură să salute evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării României la Spaţiul Schengen.

02-12-2022
15:58

Comunicatul oficial al guvernului Olandei

Guvernul olandez a informat vineri parlamentul de la Haga cu privire la poziția sa în ceea ce privește aderarea României la Spaţiul Schengen, subiect care se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI al UE, din 8 decembrie.

“Având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuțiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-și stabili poziția finală cu privire la această chestiune importantă”, se arată în comunicarea pe care guvernul Mark Rutte i-a transmis-o parlamentului.

Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper), format din ambasadori ai statelor membre UE, a discutat joi despre extinderea spațiului Schengen prin cooptarea Croației, Bulgariei și României, şedinţă pregătitoare pentru reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare.

România şi Bulgaria nu pot fi separate la aderare

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorul olandez a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania sprijină toate cele trei țări candidate la aderare, iar Austria este împotriva Bulgariei și României.

ADVERTISEMENT

O altă sursă diplomatică a dezvăluit agenţiei croate HINA că Franța este puternic angajată în a face lobby pentru România, lucru care s-ar putea concretiza într-o acceptare unanimă până la şedinţa decisivă din 8 decembrie.

Problema este că Bulgaria și România nu pot fi separate, pentru că granița dintre ele nu a fost nici destinată să fie frontiera externă Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi necesară pregătirea protecției acestei frontiere și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar dura câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestei surse europene, citată de agenţia croată, este posibil să existe presiuni asupra celor care se opun Bulgariei și României pentru ca toate cele trei țări să intre în Schengen, dar este mai probabil ca doar Croația să primească undă verde.

Pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie sunt propuneri pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România, la comun. Decizia de acceptare a noi membri necesită acordul tuturor celor 22 de state membre care se află în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Coreper va avea din nou pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne care ar trebui să ia decizia finală. Până atunci, în mod practic ar mai trebui convinsă doar Austria că România merită să fie acceptată în Spaţiul Schengen, Olanda schimbându-şi radical opinia, anterior nefavorabilă, în urma vizitei unei delegaţii de experţi, care a avut loc în urmă cu două săptămâni.

Potrivit ultimului raport întocmit de oficialii din Ţările de Jos, ţara noastră îndeplinește dotările IT necesare pentru emiterea vizelor Schengen şi “este pregătită să gestioneze acquis-ul Schengen. Concluzia este că Olanda nu poate amâna o decizie pozitivă României”.

ADVERTISEMENT