News

Votul pentru aderarea României la Schengen provoacă dezbinare în guvernul austriac. Vicecancelarul a anunţat că susţine ţara noastră

Confuzie în guvernul de la Viena, în legătură cu susţinerea aderării României la Schengen. Vicecancelarul Austriei ţine partea ţării noastre
25.11.2022 | 12:54
Votul pentru aderarea Romaniei la Schengen provoaca dezbinare in guvernul austriac Vicecancelarul a anuntat ca sustine tara noastra
Aderarea României la Schengen depinde de Austria
ADVERTISEMENT

Austria încă susține oficial aderarea României și Bulgariei la Spaţiul Schengen, după cum a declarat vineri vicecancelarul Werner Kogler.

Aderarea României la Schengen, susţinută de “verzii” austrieci

“Verzii” nu susțin vetoul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la spaţiul Schengen, a subliniat vicecancelarul și liderul acestui partid, Werner Kogler, în contextul amenințărilor cu veto din partea ministrului de Interne, Gerhard Karner, și a cancelarului Karl Nehammer (ambii membri ai ÖVP).

ADVERTISEMENT

“Austria susține în continuare în mod oficial atât Croația, cât și România și Bulgaria, pentru aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler pentru cotidianul Tiroler Tageszeitung.

El i-a transmis direct ministrului de Interne că partidul său, partener în coaliția de guvernare, nu îi susține linia, însă a recunoscut: “Trebuie spus și că, dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și controale acolo”.

ADVERTISEMENT

Critica deschisă a ministrului Karner la adresa spațiului Schengen, care este în principiu liber de controale la frontieră, acuzaţiile acestuia privind presiunea migratorie ridicată asupra Austriei și amenințarea sa cu un veto împotriva aderării la Schengen a României, Bulgariei și Croației, au făcut furori atât în spaţiul comunitar, cât şi în cele trei state candidate.

Amenințarea împotriva Croației a fost ulterior ridicată de cancelarul Nehammer: “Vom sprijini calea Croației către spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și ale României”, a declarat Nehammer, miercuri, la Zagreb.

ADVERTISEMENT

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre acest subiect, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul de Interne austriac.

România susține că doar un mic procent migranți se îndreaptă spre Austria dispre teritoriul său, ţara noastră nesituându-se pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest.

ADVERTISEMENT

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Spaţiului Schengen una dintre prioritățile sale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai Uniunii Europene, din 8 decembrie. Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen.

Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului.

ADVERTISEMENT
Tags: