News

Austria respinge solicitarea Ursulei von der Leyen de a primi România și Bulgaria în Schengen. ”N-are rost să vorbim de extindere”

Speranțele ca România să intre în Schengen în viitorul apropiat sunt minime, după ce Austria a respins și solicitarea recentă a Ursulei von der Leyen, șefa CE.
14.09.2023 | 11:27
Austria respinge solicitarea Ursulei von der Leyen de a primi Romania si Bulgaria in Schengen Nare rost sa vorbim de extindere
Solicitarea Ursulei von der Leyen ca România să intre în Schengen, respinsă de Austria: ”Nu are sens să vorbim de o extindere”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Austria nu se clintește deloc din poziția ei de oponentă față de ideea ca România și Bulgaria să fie acceptate în spațiul Schengen. Viena nu bagă deloc în seamă apelurile de la vârful UE.

Solicitarea Ursulei von der Leyen ca România să intre în Schengen, respinsă de Austria: ”Nu are sens să vorbim de o extindere”

Miercuri, 13 septembrie, în discursul despre Starea Uniunii Europene, Ursula von der Leyen a cerut, în Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, primirea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că cele două state beneficiază de susținerea Comisiei, decizia finală aparține țărilor membre ale Uniunii. În continuare, Olanda și mai ales Austria nu dau semne că s-ar răzgândi.

La scurt timp după discursul șefei CE, Viena a ieșit public cu o reacție. Ministrul de interne austriac Gerhard Karner ne taie orice speranță de aderare. Oficialul Guvernului Nehammer spune că nici nu are sens să se discute despre această temă, în prezent.

ADVERTISEMENT

În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în Europa și, în multe țări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania și Polonia.

La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a declarat ministrul de interne austriac, potrivit Euractiv.

ADVERTISEMENT

Austria se opune aderării celor două țări având o scuză mereu prezentată public. E vorba de temerea unui aflux de migranți ilegali. Guvernul austriac reclamă că România și Bulgaria nu și-ar putea controla eficient frontierele. Cele două state ar deveni frontiere externe ale UE, după aderarea celor două țări la Schengen.

Ursula von der Leyen: ”România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen”

La mijlocul săptămânii, șefa Comisiei Europene a spus că România şi Bulgaria au demonstrat că ar trebui să facă parte din spaţiul Schengen. ”Am intensificat protecţia la frontiere. Agenţiile Europene şi-au consolidat cooperarea cu statele membre.

ADVERTISEMENT

Permiteţi-mi să mulţumesc în special Bulgariei şi României pentru că au deschis drumul – demonstrând cele mai bune practici. Au dovedit: Bulgaria şi România fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le includem în cele din urmă – fără niciun alt fel de întârziere”, a spus Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: