News

Austria spune că o singură condiţie mai e de îndeplinit pentru ca România să fie acceptată în Schengen. Ce i-ar face pe guvernanţii de la Viena să se răzgândească

Ministrul de externe al Austriei a anunţat că doar o singură condiţie mai stă în calea extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria
18.12.2022 | 16:30
Austria spune ca o singura conditie mai e de indeplinit pentru ca Romania sa fie acceptata in Schengen Ce iar face pe guvernantii de la Viena sa se razgandeasca
Austria cere reducerea numărului de solicitanţi de azil, pentru a ne primi în Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După veto-ul referitor la extinderea spaţiului Schengen, Austria a intrat într-o eră glaciară, relaţiile sale răcindu-se atât cu Consiliul UE, cât şi cu România, după cum remarcă presa de la Viena. Ba mai mult, există disensiuni şi în echipa guvernamentală a cancelarului Nehammer.

Turiştii români au început să-şi anuleze rezervările în Austria

Susanne Kraus-Winkler, secretarul de stat pentru Turism, a declarat într-un interviu care a fost difuzat de ATV Aktuell că se teme că votul Austriei împotriva României va afecta turismul.

ADVERTISEMENT

“Avem în jur de un milion de înnoptări în Austria, din România, ceea ce reprezintă 0,7% din toate înnoptările. Sunt foarte, foarte puternic orientate spre sporturile de iarnă și turismul urban – chiar acum, când începe sezonul de iarnă.

Din păcate am auzit și despre primele anulări ale rezervărilor. Sperăm foarte mult că lucrurile se vor calma cât mai curând posibil”, a declarat aceasta.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, nu crede însă că situaţia este chiar atât de rea. El vorbeşte despre un proces de discuție complet normal şi spune că “Austria nu a fost izolată” de dreptul de veto împotriva aderării României la spațiul Schengen.

Schallenberg subliniază că sprijină pe deplin decizia și, la fel ca ministrul de Interne Gerhard Karner, argumentează cu problema migraţiei ilegale. Dacă Austria, “ca stat în mijlocul continentului”, are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, “atunci ceva nu este în regulă”, spune el.

ADVERTISEMENT

“Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a declarat Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă APA.

În ceea ce priveşte cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susţine că “ar exista o bază legală şi ar exista mijloace financiare pentru a face acest lucru”.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, care a părăsit Viena imediat după votul ministrului de Interne Karner, din 8 decembrie, nu dorește să revină la postul său prea curând.

Până când partea austriacă nu va iniția un dialog cu România privind extinderea Schengen, întoarcerea ambasadorului la Viena este exclusă, se spune în cercurile guvernamentale de la Bucureşti.

ADVERTISEMENT
Tags: