News

Autobuz STB, plin cu călători, luat la țintă cu o armă airsoft. Zeci de atacuri cu astfel de pistoale în toată țara

Geamul unui autobuz STB, plin cu călători, a fost spart sâmbătă seara după ce persoane necunoscute au tras cu arme airsoft asupra mașinii
11.06.2023 | 13:41
Autobuz STB plin cu calatori luat la tinta cu o arma airsoft Zeci de atacuri cu astfel de pistoale in toata tara
Autobuz STB, luat la țintă cu o armă de tip airsoft. Sursa foto: g4media/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un autobuz STB, plin cu călători, ce circula pe linia 116, a fost atacat sâmbătă seară după ora 22.00 cu o arma de tip airsoft. Deși nimeni nu a fost rănit, geamul mașinii a fost spart. Acesta este doar ultimul din seria de incidente cu acest tip de arme non-letale care s-a petrecut în România doar în ultimele zile.

Autobuz STB, atacat cu arme airsoft

Sâmbătă seara, în Capitală, un autobuz STB ce circula pe linia lui 116 a fost atacat cu focuri trase cu o armă de tip airsfot. Potrivit publicației G4media, incidentul s-a petrecut după ora 22.30, în dreptul Parcului Carol, pe strada Cuțitul de Argint.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarațiilor martorilor, că autobuzul era plin cu călători în momentul în care un geam s-a spart. Toți călătorii au coborât imediat după incident, precizează sursa citată. Poliția Capitalei a transmis, într-un comunicat de presă cu privire la acest incident, că autobuzul se retrăgea spre depou și că nu erau călători în el.

„Era plin de oameni, nu se retrăgea gol la depou. Eram noi in el”, scrie G4media, care citează un martor la incident. Acesta a spus că toți călătorii s-au dat jos din autobuz după ce s-a trans asupra lui, și că inițial au crezut că a fost lovit cu niște pietre.

ADVERTISEMENT

„Nimeni nu s-a prins ce s-a întâmplat, ne-am trezit cu două pocnituri, de parcă a căzut o sticlă sau un termos pe jos, iar apoi s-au auzit geamurile sparte. Noi toți am crezut că au fost pietre aruncate spre autobuz”, a declarat un călător, martor la acest incident, pentru sursa citată.

Poliția Capitalei a precizat că în urma focurilor de armă geamul din mijlocul autobuzului s-a spart, dar că proiectilele nu au pătruns în interiorul mașinii. Polițiștii îl caută pe autorul faptei, fiind deschis un dosar penal în acest caz.

ADVERTISEMENT

Serie de atacuri cu arme airsoft

Incidentul de sâmbătă din Capitală vine după mai multe incidente asemănătoare, toate implicând acest tip de arme airsoft. Spre exemplu, în urmă cu cinci zile, o persoană necunoscută a tras cu o astfel de armă în centrul localității Baia Mare asupra unui autoturism care aștepta la semafor. În urma acestui incident, polițiștii au spus că a fost folosită o armă de tip airsoft cu bile, și că s-a trans din unul din blocurile din jurul intersecției.

Un alt incident similar s-a petrecut în noaptea de 6 spre 7 iunie în Râmnicu Sărat. O adolescentă de 14 ani a fost împușcată cu o astfel de armă de către un tânăr de 18 ani, incidentul petrecându-se în plină stradă. „Tânărul ar fi utilizat pistolul îndreptându-l spre partea vătămată, pe motiv că minora ar fi refuzat să dialogheze cu un cunoscut al acestuia, împrejurare în care proiectilul pistolului i-ar fi provocat tinerei o leziune în zona feței”, a transmis IPJ Buzău.

ADVERTISEMENT

Un alt caz similar s-a petrecut la Reșița în urmă cu o săptămână. Acolo, un tânăr de 19 ani a tras mai multe focuri de armă spre un bărbat în vârstă de 55 de ani, rănindu-l în abdomen. Victima a avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență. „Poliţişti de la Poliţia Municipiului Reşiţa au identificat şi reţinut pentru 24 de ore, un tânăr de 19 ani, din Reşiţa, bănuit că în seara zilei de 3 iunie, în jurul orei 20.40, în timp ce se afla pe Aleea Roman din municipiu, ar fi tras cu un pistol cu bile din plastic asupra unui bărbat de 55 de ani, rănindu-l în zona abdomenului”, a transmis IPJ Caraș-Severin.

Potrivit Legii 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, replicile de arme tip airsoft sunt considerate arme neletale, încadrate în categoria E din anexa legii. Astfel, aceste replici de arme sunt exceptate de la procedura de autorizare și notificare. Potrivit legii, aceste arme, destinate agrementului și tirului sportiv, pot fi utilizate doar în spații delimitate, care nu sunt accesibile publicului sau în spații special amenajate și semnalizate, astfel încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viața persoanelor. Portul și folosirea acestor arme în locuri publice sunt strict interzise.

ADVERTISEMENT