News

Autoritățile de la Chișinău, măsuri dure pentru regiunea Transnistria. Situația e tensionată în Republica Moldova

Conducerea Republicii Moldova îi obligă pe liderii transnistrieni să raporteze la Chișinău orice deplasare în străinătate, în contextul războiului din Ucraina.
12.08.2022 | 08:23
Autoritatile de la Chisinau masuri dure pentru regiunea Transnistria Situatia e tensionata in Republica Moldova
Transnistria, monitorizată atent de Chișinău. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conform Biroului pentru Reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, măsura a intrat în vigoare în 1 august și e menită să controleze eventualele deplasări la Moscova ale unor politicieni pro-ruși din zonă.

Transnistrienii nu mai pot pleca la Moscova pe ascuns

Autoritățile au decis să introducă temporar acest mecanism de notificare-permitere a trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova. Măsura e aplicabilă inclusiv pentru plecările de pe aeroportul internațional din Chișinău și va fi efectuată de către ”autoritățile competente ale Republicii Moldova”, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Cetățenii de rând din Transnistria nu vor fi afectați de această măsură. Aceasta se adresează doar ”persoanelor cu funcții de răspundere din așa-numitele structuri de putere din regiunea transnistreană, care călătoresc în străinătate, pretins în interes de serviciu”.

”Prin acest mecanism se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și de legalitate.

ADVERTISEMENT

Mecanismul dat nu vizează sub nici-o formă libertatea de circulație pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării în scopuri personale, precum și nu aduce limitări în drepturi altor categorii de persoane din stânga Nistrului și municipiul Bender decât cele enunțate”, a precizat reprezentantul BPR, conform stiripesurse.ro.

Vitali Ignatiev, negociator-șef al ministrului de externe transnistrian a anunțat că republica nerecunoscută intenționează să discute cu autoritățile de la Chișinău despre implementarea acestor măsuri. Între timp, autoritățile din Chișinău au amânat pe termen ”nelimitat” o astfel de întâlnire, considerând că transnistrienii sunt obligați să se supună deciziei, deci nu este nimic de negociat.

ADVERTISEMENT

Tensiunile sunt la cote fără precedent în Republica Moldova, mai ales că fostul președinte pro-rus Igor Dodon amenință cu lovituri de stat și înlăturarea guvernului. Aflat în arest la domiciliu, Dodon crede că actualul guvern va fi schimbat la toamnă.

”Deja este clar pentru toată lumea: situația se înrăutățește pe zi ce trece, nu se va îmbunătăți, cu acest guvern. În toamnă sau la iarnă situația va exploda. Sistemul de stat în sine nu va supraviețui cu o astfel de guvernare, care se află într-un haos total. Acest sistem pur și simplu se va destrăma. La un moment dat, poate chiar în toamnă, nu va mai putea funcționa”, a explicat Dodon.

ADVERTISEMENT

Igor Dodon a cerut, în nenumărate rânduri, ca Maia Sandu să plece la Moscova pentru a negocia un preț mai bun la gaze. Apropierea dintre Rusia și Republica Moldova e primordială pentru supraviețuirea Chișinăului, crede Dodon.

ADVERTISEMENT