News

Autostrada ”Unirii”, în impas. Compania spaniolă a predat incomplet studiul de fezabilitate

Proiectul autostrăzii dintre Moldova și Transilvania este din nou blocat. Aceasta este a treia variantă din ultimii doi ani jumate pentru construcția drumului de mare viteză.
08.12.2021 | 16:15
Autostrada Unirii in impas Compania spaniola a predat incomplet studiul de fezabilitate
ADVERTISEMENT

Noul proiect de autostradă de 211 kilometri care va lega Moldova de Transilvania a intrat din nou în impas.

Proiectul pentru studiul de fezabilitate este incomplet

Compania spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial a predat incomplet studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț revizia 3.

ADVERTISEMENT

„Marți, 07.12.2021, Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial S.A. a înaintat Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț revizia 3, așa cum a fost stabilit în cadrul ședințelor săptămânale de progres. Documentația a fost predată pentru întreg obiectivul de investiție”, a precizat într-un comunicat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care este în subordinea Ministerului Transporturilor, condus acum de Sorin Grindeanu, deputat din partea PSD.

CNAIR a precizat că în prima analiză a proiectului s-au constatat nereguli în ceea ce privește documentația pentru a primirea acordului de mediu.

ADVERTISEMENT

De altfel, sunt și probleme care vizează terenurile pe care se va realiza construcția autostrăzii, deoarece nu s-a întocmit o listă cu proprietarii sau cu imobilele afectate, dar nu s-au obținut nici avize din partea administrațiilor locale.

„La o primă analiză, s-a constatat că lipsesc documentațiile necesare pentru obținerea Acordului de mediu (RIM, SEA, SEICA, PMM etc.), documentațiile privind ocuparea terenurilor (Raportul de Evaluare al imobilelor afectate, identificarea proprietarilor și a imobilelor deținute de aceștia, precum și lista proprietarilor și imobilele afectate, semnate și ștampilate de Primării), iar volumul Autorizații, Avize și Acorduri este incomplet”, se mai precizează în comunicat.

ADVERTISEMENT

Studiul de fezabilitate se analizează de mai mult doi ani

Timp de doi ani și jumătate, se analizeazăstudiul de fezabilitate pentru autostrada A8 cu o lungime de peste 200 km, de la Târgu Mureș la Târgu Neamț.

La finalul anului 2020, s-a avizat traseul final al autostrăzii “Unirii”, care va străbate Carpații Orientali pentru a lega Moldova de Transilvania.

ADVERTISEMENT

„În perioada următoare, documentația va fi analizată de către Departamentele de specialitate din cadrul CNAIR S.A. în vederea verificării modului în care au fost implementate observațiile emise anterior și, de asemenea, dacă nivelul de calitate al documentației transmise corespunde cu cel solicitat prin Caietul de sarcini”, se mai arată în comunicat.

Care este valoarea întreagă a contractului și care este termenul limită de predare al proiectului

Valoarea contractului încheiat în luna mai 2019 pentru realizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii ”Unirii” A8 Târgu Mureș (Ungheni) – Târgu Neamț (Moțca) se ridică la 17,6 milioane de lei (fără TVA). Obiectivul final de realizare a întregului studiu ar fi trebuit să fie chiar anul 2021.

Așadar, compania spaniolă mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a trimite un studiu complet la CNAIR.

ADVERTISEMENT