News

Avertisment dur al unui medic pentru cei care nu respectă izolarea: “Un tub de plastic gros şi catetere venoase, introduse în gât, sondă până în stomac, asta înseamnă intubare. Mai bine izolat decât intubat”

06.04.2020 | 13:37
Avertisment dur al unui medic pentru cei care nu respecta izolarea Un tub de plastic gros si catetere venoase introduse in gat sonda pana in stomac asta inseamna intubare Mai bine izolat decat intubat
Avertisment dur pentru cei care suportă greu izolarea Mai bine aşa decât intubat. Ai tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. SURSA: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Regulile de izolare şi distanţare socială sunt greu de suportat, mai ales că oamenii trebui să îşi limiteze pe cât posibil deplasarea în afara locuinţei. Însă, Doru Săndeac, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, a explicat cât de mare este suferinţa celor infectaţi cu COVID-19 care ajung la ATI.

Avertisment dur pentru cei care suportă greu izolarea: “Mai bine aşa decât intubat”

Doru Săndeac le-a recomandat oamenilor să rămână în locuinţe şi să respecte regulile izolării şi a dat informaţii dure referitoare la ce înseamnă să fii dependent de anumite aparate de respirat şi sonde:

ADVERTISEMENT

“Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă. Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferință pentru un om. Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă.

ADVERTISEMENT

O altă perspectivă asupra nerespectării izolării la domiciliu: “Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine”

Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile.

Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

ADVERTISEMENT

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă.

Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav”, a transmis medicul Dorel Săndesc la Digi 24.

ADVERTISEMENT

În România sunt înregistrate în acest moment 4057 de cazuri confirmate de coronavirus, până acum 157 de oameni fiind răpuşi de COVID-19. Au fost declaraţi vindecaţi 457 de români, care au fost şi externaţi.

 

ADVERTISEMENT