News

Avertisment lansat de autorități: un mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, distribuit către DSP-uri. Ce conține acesta

13.07.2020 | 12:44
Avertisment lansat de autoritati un mesaj fals atribuit lui Raed Arafat distribuit catre DSPuri Ce contine acesta
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a emis, luni, un mesaj de avertizare în care atrage atenția asupra faptului că în spațiul virtual circulă un mail fals atribuit lui Raed Arafat.

Conform oficialităților, în acest mesaj fals se induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale.

ADVERTISEMENT

Oficialii fac un apel pentru mass-media să nu popularizeze acest tip de mesaje emise pentru a induce nesiguranță.

Autoritățile avertizează: un mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, distribuit către DSP-uri

Cei care vor să propage informațiile false folosesc o adresă care seamănă cu cele oficiale, iar de aici poate apărea confuzia generală.

ADVERTISEMENT

Adresa falsă are terminația .gav în loc de .gov folosit de guvern. Acesta mesaj susține că medicul Arafat ar fi transmis DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de noi cazuri de îmbolnăvire sau decesele cauzate de coronavirus.

”Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția mass-media asupra unui mesaj fals, atribuit Secretarului de Stat Raed Arafat și transmis Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

ADVERTISEMENT

Mesajul este transmis de pe adresa de mail gsc@mai.gav.ro, adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese”, anunță GCS.

ADVERTISEMENT

Apel al GCS: ”Nu popularizați acest tip de mesaje”

În încheierea postării de luni, autoritățile mai anunță că: ”Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, scrie Grupul de Comunicare Strategică într-o informare de presă.

ADVERTISEMENT